Sluiten

Zoeken.

Israël, pionier in agrarische technologie

Door Joanne Nihom - 

11 mei 2018

Agriculture1-1024x576

Uitzicht over wijngaarden in Noord-Israël. - Foto: David Cohen/Flash90

Minister van Landbouw, Natuur, Voedselkwaliteit, Carola Schouten was deze week aanwezig op Agritech Israël (Agricultural Exhibition and Conference), de internationale landbouwtentoonstelling en conferentie die plaatsvond op 8 en 9 mei in Tel Aviv.

Agritech wordt om de drie jaar gehouden en is één van ‘s werelds belangrijkste beurzen op het gebied van agrarische technologieën. Duizenden overheidsfunctionarissen, zakenlieden, vertegenwoordigers van landbouwindustrieën, onderzoekers en bezoekers van over de hele wereld namen deel aan dit baanbrekende internationale evenement. Een hoogtepunt van de beurs was het innovatiepaviljoen waar nieuwe technologieën werden gedemonstreerd die zijn ontwikkeld door Israëlische start-ups in de agrarische sector.

Gelijktijdig met de beurs was er een conferentie met sprekers vanuit de hele wereld die urgente landbouwgerelateerde kwesties bespraken. “Israël is een van ‘s werelds toonaangevende pioniers in de hedendaagse agrotechnologische industrie,” aldus Freddie Rosenberg, directeur van het Joods Nationaal Fonds (JNF).

“Dat dit piepkleine land een voortrekkersrol heeft, is haast niet te bevatten. Rond 1900 kwamen hier de eerste collectieve landbouwnederzettingen grotendeels met steun van het JNF. Het streven was om het land wat ons zo dierbaar is met eigen handen te bewerken en voedsel te laten voortbrengen, te laten bloeien. Nu ruim honderd jaar later is dat streven niet anders: we willen zelfs op de meest dorre plekken de grond tot leven wekken, voedsel produceren en de woestijn tot bloei brengen. ‘Het onmogelijke mogelijk maken’, is een levenshouding van Israël geworden en vormt een voorbeeld voor velen in de wereld. Voor het JNF vormt het de stimulans om de landbouw, de bebossing, de waterprojecten en de vele grensverleggende onderzoeken tezamen met vele donateurs met zoveel enthousiasme te steunen.”

Duurzame oplossingen

Het gebrek aan natuurlijke hulpbronnen, tekort aan water en de schaarste aan bouwland heeft geleid tot het ontwikkelen van uiterst succesvolle methoden, technologieën en producten. Het baanbrekende innovatieve karakter van de Israëlische landbouw heeft geleid tot diepgaande benaderingen en duurzame oplossingen voor mondiale uitdagingen zoals klimaatverandering, watergebrek en woestijnvorming. Op deze gebieden maken in Israël gevestigde en startende bedrijven een verschil in de hele wereld.

Naast minister Schouten waren 40 landbouwministers van landen wereldwijd aanwezig. Op de vraag hoe het bezoek aan Agritech Israël voor minister Schouten is geweest, antwoordde ze: ‘’Zinvol bezoek om in zo’n korte tijd kennis te nemen van veel recente agro-innovaties uit Israël, Nederland en vele andere landen. Verder ben ik door Louise Fresco, voorzitter van de Wageningen University & Research (WUR), geïnformeerd over de banden tussen de WUR en Israëlische kennisinstellingen. Ook heb ik gezien hoe een Nederlandse bedrijvenmissie het verschil kan maken bij het versterken van onderlinge relaties en matchmaking met zowel Israëlische als Palestijnse (agro-)bedrijven.’’

‘’Hoogtechnologische landen, zoals Nederland en Israël, moeten de handen ineen slaan om gezamenlijk te werken aan duurzame oplossingen voor globale uitdagingen,’’ aldus de minister. ‘’Bijvoorbeeld het uitbannen van honger, door een duurzame aanpak uit de agrosector. Naast een wens is dit eigenlijk ook een plicht. Om deze plicht te vervullen zijn er goede relaties tussen onze landen nodig. Ook moeten we beseffen dat kennis geen grenzen kent. Nederland en Israël werken bijvoorbeeld al samen in landen als Ghana en Ethiopië. Ik wil met mijn Israëlische tegenhangers onderzoeken hoe we dit verder kunnen versterken.’’

joannenihom-cirkel

De auteur

Joanne Nihom

Onze journaliste Joanne Nihom woont al enige jaren in Israël. “Israël is voor mij thuiskomen, onderdeel zijn van een ongelofelijke uitdaging. Israël is voor mij het land, de zee, de...

Doneren
Abonneren
Agenda