Sluiten

Zoeken.

Israël en corona: Van crisis naar welvaart?

Door Yochanan Visser - 

14 oktober 2020

F201014OF16

Mensen in Jeruzalem houden afstand van elkaar en dragen mondkapjes om de verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Foto: Olivier Fitoussi/Flash90

Israël is nu bijna een maand in een tweede periode van bijna totale afsluiting vanwege een tweede golf coronabesmettingen. De tweede afsluiting omvat de sluiting van restaurants en complete winkelcentra, terwijl burgers slechts een kilometer van hun huizen verwijderd mogen zijn.

Vertrouwen in de regering

De situatie heeft tot grote spanningen in de samenleving geleid. Opiniepeilingen laten zien dat het vertrouwen in de regering drastisch is afgenomen. Het aantal ziektegevallen is het hoogst onder de ultraorthodoxe Joden en onder Israёlische Arabieren. Meer dan tweeduizend Israёli’s zijn nu gestorven door het coronavirus en ziekenhuizen dreigen te bezwijken onder de werkdruk.

Het goede nieuws is dat deze week het aantal nieuwe besmettingen aan het zakken is en dat het dagelijkse dodental afneemt. Ook in de politieke arena is sprake van chaos en grote verdeeldheid. Dit is ten koste gegaan van de populariteit van premier Netanyahu. Zijn partij Likoed zakte in drie maanden tijd van 35 zetels naar 26. Likoed is nog steeds de grootste partij in de peilingen, maar de Yamina-partij van Naftali Bennett is flink aan het stijgen. Yamina zou nu 23 zetels kunnen krijgen en Bennetts kansen om ooit premier van Israёl te worden nemen gestadig toe.

Naftali Bennett reist bijna dagelijks naar steden en dorpen om met mensen op straat te spreken over de problemen die ze ondervinden.

Naftali Bennett

Bennett maakte indruk op het publiek tijdens de coronacrisis. Dit omdat hij persoonlijk bijna dagelijks naar buurten in steden en dorpen reisde om met de gewone man op straat te spreken over de problemen die mensen ondervinden. Vorig jaar deed Bennett hetzelfde met de bevolking in Zuid-Israёl die toen leed onder de ballonnen- en vliegerterreur van Hamas en andere Palestijnse terreurgroepen in Gaza.

De financiële, economische en sociale problemen in Israёl zijn met de dag aan het toenemen en vele kleine ondernemingen in Israёl zijn al failliet gegaan. In mentaal opzicht ziet men de gevolgen van de enorme crisis vooral in families met kinderen en alleenstaanden. Kinderen zijn al maanden thuis en vervelen zich, omdat de pogingen om via internet thuis te leren niet succesvol zijn gebleken.

Bennett pleit nu voor een totaal andere aanpak van de coronacrisis in Israёl en heeft een corona-schaduwkabinet gevormd. Dit kabinet werkt aan een revolutionaire verandering in de aanpak van de crisis. Bennet stelde een nieuw plan op dat gedeeltelijk in het Engels werd gepubliceerd onder de naam ‘Van crisis naar welvaart’.

Lees het dagboek

van de opperrabbijn

Van crisis naar welvaart

In het plan schreef Bennett dat de coronacrisis ook ongekende mogelijkheden met zich meebrengt voor structurele veranderingen in de economische en sociale situatie in Israёl. Het plan droeg een reeks innovatieve ideeën aan die Israёl weer op de been moeten krijgen.

Zo schreef hij bijvoorbeeld dat de totale sluiting van theaters onnodig is wanneer de regering toestaat dat de zalen slechts gevuld worden tot 30 procent van de capaciteit. Het verlies dat de eigenaren van theaters of evenementenhallen nog altijd zullen lijden moet dan worden gecompenseerd door de regering. Zo wordt het voor eigenaren mogelijk om personeel te huren en zonder al te groot verlies hun bedrijven kunnen openen.

De economie weer op gang brengen is buiten het bestrijden van het virus om nu het belangrijkste wat de regering moet doen. Dit schreef Bennett in zijn essay. Zodra de strategieën veranderd worden zal de economie niet verder bevriezen, maar geholpen worden om weer in beweging te komen.

Ons nationale DNA heeft de genen die nodig zijn om elke crisis in het heden om te buigen naar een springplank naar de toekomst.

— Naftali Bennett

“De langdurige werkloosheidsuitkeringen moeten worden vervangen door effectieve beroepsopleidingsprogramma's. Tienduizenden werklozen door corona zullen vouchers ontvangen voor opleiding in de particuliere markt. Dat zal hen in staat stellen een nieuw beroep te verwerven - in programmeren, mechanica, landbouw en onderwijs - elk volgens zijn of haar vaardigheden en voorkeuren. Dan kan men terugkeren naar een fatsoenlijk bestaan,” aldus Bennett.

“Het is mogelijk om werklozen als ‘corona-inspecteurs' te laten werken. Ze zullen dan door de straten zwerven en helpen bij het handhaven van de richtlijnen. Het is mogelijk om te beginnen met overheidsprogramma's om Made In Israel-aankopen aan te moedigen, en zo zijn er meer ideeën,” schreef de Yamina-leider.

Een springplank naar de toekomst

“Ons nationale DNA heeft de genen die nodig zijn om elke crisis in het heden om te buigen naar een springplank naar de toekomst. Ons natuurlijke talent is om de stokjes te pakken die vast zitten in onze wielen en om ze een nieuwe vorm te geven en hen zo te gebruiken als springplanken,” schreef Bennett.

Bennett pleit ook voor een urgent programma om Joden te bewegen om te emigreren naar Israël. Bijvoorbeeld Joden uit New York, waard het coronavirus harder heeft toegeslagen dan in Israël. Hetzelfde geldt voor Europese Joden. Dat zijn vaak hoog opgeleide mensen die positieve impulsen aan Israёls geteisterde economie kunnen geven. Hetzelfde gebeurde toen de Sovjet-Unie uit elkaar viel en 1,1 miljoen Russische Joden in korte tijd naar Israёl kwam.

Bennett is voorstander van een drastische verandering in vele overheidsreguleringen, waardoor het veel makkelijker wordt om een eigen bedrijf te beginnen. Hij schreef dat dit een uitstekend moment is voor het werken aan nieuwe uitvindingen.

Aan het slot van zijn plan om Israёl weer op de been te brengen pleit Bennett voor het creëren van meer solidariteit tussen de verschillende sectoren in de Israёlische samenleving. Het gaat dan bijvoorbeeld om het verlagen van AOW-uitkeringen en pensioenen voor mensen die in ongekende welvaart leven. Dat geld zou moeten worden gebruikt om arme mensen te laten rondkomen. Israёl heeft namelijk één van de hoogste percentages armen in de Organisatie voor Economische Coöperatie en Ontwikkeling (OECD).

“Uit onze oude wortels halen we de vindingrijkheid, de langetermijnvisie en het morele en praktische vermogen om van elke uitdaging een gouden kans te maken,” aldus Bennett aan het einde van zijn essay.

visser-2

De auteur

Yochanan Visser

Yochanan Visser maakte vanuit Nederland alija naar Israël waar hij Missing Peace oprichtte, een onderzoeksjournalistiekbureau om de werkelijkheid achter de eenzijdige berichtgeving over Israël bloot te leggen. Zijn grondige research...

Doneren
Abonneren
Agenda