Sluiten

Zoeken.

Israël bezorgd over Ansar Allah-aanval op de VAE

Door Yochanan Visser - 

21 januari 2022

Abu_Dhabi_attack_1200x768

3 mensen kwamen om bij de explosies van olietankers in Abu Dhabi. Foto: Twitter

De Ansar Allah of Houthi militie in Jemen wordt in toenemende mate een regionaal gevaar. De militie vormt ook een bedreiging voor Israël.

Ansar Allah wordt in allerlei vormen gesteund en bewapend door Iran. Iran liet deze week zien dat het de toenadering tussen Israël en Arabische Golfstaten ziet als een bedreiging voor het imperialistische plan van de Islamitische Republiek.

De laatste maand had Ansar Allah enkele schepen in de Perzische Golf aangevallen of gekaapt. De militie ging ondertussen door met raketaanvallen en aanvallen met onbemande kamikaze vliegtuigen op Saoedi-Arabië. Alsof dat nog niet genoeg is, was het nu de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) die werd geterroriseerd.

Aanval op de VAE

Afgelopen maandag 17 januari lanceerde Ansar Allah een grote georganiseerde aanval. Deze aanval was gericht op doelen in de Verenigde Arabische Emiraten, Israëls nieuwe Arabische vredespartner. Een aantal door Iran geleverde onbemande militaire vliegtuigen (UAV’s) namen deel aan de aanval op Abu Dabi de hoofdstad van de VAE. Deze vliegtuigen hebben een enorm bereik en kunnen zelfs Israël, dat 2000 kilometer verder ligt, bereiken.

De Ansar Allah-militie gebruikte ook door Iran geleverde raketten tegen de VAE. Men viel doelen aan die de kwetsbaarheid van het Arabische land naar voren brachten. Zo werd, bijvoorbeeld, een nieuwe vleugel van de luchthaven nabij Abu Dabi aangevallen. De vleugel was nog niet afgebouwd en daarom richtte de brand die daarna uitbrak slechts materiële schade aan.

De autoriteiten in de VAE meldden drie doden en zes gewonden toen drie tankwagens met brandstof ontploften in het industriegebied van de havenstad Musaffah. Deze stad is van groot economisch belang voor de VAE en heeft vele opslagplaatsen voor olie.

Link naar Iran

De aanval op de VAE werd door de meeste waarnemers gezien als een tegenreactie. Deze reactie zou volgen op een recent bloedig offensief van de VAE tegen Ansar Allah in Jemen. Er zou echter meer achter kunnen zitten. Omdat Iran achter de toenemende kracht van de militie zit, kunnen deze aanvallen ook waarschuwingen zijn. Iran waarschuwt de VAE tegen de toenemende samenwerking met Israël.

De Israëlische premier Naftali Bennett was één van de eersten die de aanval op de VAE in verband bracht met de toenemende Iranese agressie in het Midden-Oosten. De premier veroordeelde de “terroristische aanslagen uitgevoerd door de door Iran gesteunde Houthis” en maakte duidelijk dat “Israël vierkant achter de VAE en zijn leider prins Mohammed bin Zayed staat”.

Met de aanvallen lijkt Iran de VAE te waarschuwen voor de samenwerking met Israël.

Tv-verslaggever Or Heller van het Kanaal 13 in Israël onthulde later dat de militaire afdeling van het Israëlische leger de details van de Ansar Allah aanval op de VAE aan het bestuderen was. Heller had verder informatie gekregen dat een dergelijke aanval binnenkort ook kon worden uitgevoerd tegen Israël. Ook meldde hij dat de Iraanse Revolutionaire Garde (IRG) de aanval had overzien.

Details over de aanval

In Iran zelf was de door het regime gecontroleerde nieuwssite Tasnim Nieuws zeer openhartig over de strategische doelen van de aanval op de VAE. De site legde al snel een link met de “zionistische entiteit”. Tasnim Nieuws schreef: “De economische faciliteiten in de VAE en de massieve buitenlandse investeringen in het schatrijke Arabische land zijn de zwakke plekken van de Golfstaat.”

De Iranese nieuwssite liet verder weten dat de VAE “de zionisten” toegang had gegeven tot eilanden die zouden toebehoren aan Jemen. Dit is een claim die afkomt van het regime van Ayatollah Ali Khamenei. Dit regime beweerde al in 2019 dat Israël een militaire aanwezigheid had op het eiland Socrota en andere eilanden in de buurt van Jemen.

Aanwezigheid Mossad

Israël ontkent natuurlijk dat het een militaire aanwezigheid heeft op Socrota en de andere eilanden. Het zou echter kunnen dat de Mossad, Israëls buitenlandse geheime dienst, vanuit de eilanden opereert tegen Iran. De Mossad is ook aanwezig in Bahrein en Azerbeidzjan. Dit zijn landen die grenzen aan Iran en de Perzische Golf en liggen tegenover de strategisch belangrijke havenstad Bandar Abbas.

Ex-Mossadchef Yossi Cohen was verder de belangrijkste architect van de Abraham Akkoorden met de VAE en Bahrein. Cohen reisde in het geheim vaak naar deze Golfstaten om de basis te leggen voor vrede met Israël en coördinatie op het militair- en inlichtingengebied.

Iraanse betrokkenheid

Iran ontkent officieel dat het iets te maken heeft met de Ansar Allah militie. Ook ontkent Iran dat het achter de voortdurende aanvallen op Saoedi-Arabië en de aanval op de VAE zit. Turki al-Malki is een militaire woordvoerder van de Arabische coalitie tegen Ansar Allah. Hij bewees via een aantal video’s dat leden van de IRG en Hezbollah aanwezig zijn in Jemens hoofdstad Sanaa. De VAE zijn een prominent lid van de door Saoedi-Arabië geleide coalitie en boekten over de laatste maand een aantal overwinningen op Ansar Allah.

Iran ontkent betrokkenheid bij de Ansar Allah-militie, maar de bewijzen spreken dit tegen.

Al-Malki liet verslaggevers een video zien waarin te zien is dat Hezbollah- en IRG-leden de luchthaven van Sanaa gebruiken voor aanvallen op Saoedi-Arabië en tegen de VAE. De woordvoerder waarschuwde voor het Iraanse plan om de belangrijke havenstad Aden over te nemen. Ook zei hij dat het uiteindelijke doel van Ansar Allah is om de Israëlische havenstad en badplaats Eilat in Zuid-Israël aan te vallen.

Anti-Israëlfront

In mei 2021 maakte Ansar Allah bekend dat het zich had aangesloten bij het “anti-Israëlfront”. De militie was al gewoon om anti-Israëlleuzen, zoals “dood aan Israël” en “Allah zal de Joden vervloeken” te scanderen tijdens parades. Leiders van Ansar Allah namen verder in 2021 deel aan een parade van de IRG op ‘Quds dag’ (Quds is Jeruzalem). Tijdens de parade was een billboard te zien, waarop de leiders van Ansar Allah Jeruzalem binnenrijden.

Ook begon Ansar Allah fondsen te creëren voor de Palestijnse verzetsas. De militie maakte bekend dat het zich had aangesloten bij deze coalitie van terreurbewegingen die Israël voortdurend terroriseren.

Iraanse wapens

De beweringen van Iran dat het niets te maken heeft met Ansar Allah en geen wapens levert aan de militie, werden definitief onderuit gehaald door de Verenigde Naties (VN). De Veiligheidsraad van de VN publiceerde recentelijk een rapport dat bewees dat Iran in kleine schepen wapens naar Jemen transporteert. Dit gebeurt vanuit de kleine havenstad Jask in de Golf van Oman.

De Amerikaanse marine heeft al enkele keren deze transporten onderschept. Uit de lading van de schepen bleek dat Iran alle wapens levert van de Ansar Allah militie. De VS maakten na één van deze intercepties bekend dat duizenden automatische geweren, sluipschuttersgeweren en raketlanceerinrichtingen afkomstig uit Iran in beslag waren genomen.

De regering van president Joe Biden overweegt nu om de Ansar Allah-militie weer op de Amerikaanse lijst van terreurbewegingen te zetten. Biden besloot kort na zijn aantreden als president van de VS om de Ansar Allah-militie van deze lijst te halen. Zijn voorganger Trump voerde een geheel andere politiek tegen Iran en was verantwoordelijk voor de zogenaamde maximale druk campagne tegen de Islamitische Republiek. Die campagne omvatte ook sancties tegen Ansar Allah in Jemen.

visser-2

De auteur

Yochanan Visser

Yochanan Visser maakte vanuit Nederland alija naar Israël waar hij Missing Peace oprichtte, een onderzoeksjournalistiekbureau om de werkelijkheid achter de eenzijdige berichtgeving over Israël bloot te leggen. Zijn grondige research...

Doneren
Abonneren
Agenda