Sluiten

Zoeken.

Is het getal 666 eng?

Door Ds. Henk Poot - 

16 maart 2023

pexels-ramy-kabalan-745054

Foto: Remy Kabalan

Die vraag zou je kunnen stellen. Zou je in een straat op nummer 666 willen wonen of op nummer 13? Of is dat allemaal bijgeloof? Die vragen brengen ons bij getallen, letters en woorden in de Bijbel.

De kunst van het schrijven

Elk woord, elke zin in de Bijbel is door God ingegeven (2.Tim.3:16). En dan is het ook logisch dat de mensen die het woord van God ontvingen, Mozes en de profeten, niet zomaar vlug wat hebben opgeschreven. Ik denk dat we moeten zeggen dat de Bijbel gecomponeerd is. Net zoals een muziekstuk gecomponeerd is maar dan met woorden en getallen.

Schrijven was sowieso in de Bijbelse oudheid een kunst. Er waren maar weinig mensen die het konden en als ze schreven, dan telden ze ook hun woorden. Schrijven en tellen was onlosmakelijk met elkaar verbonden. De zogenaamde Masoreten, die ons de oudste teksten van de Bijbel hebben overgeleverd schreven ook in de kantlijn hoeveel woorden een bepaald hoofdstuk of Bijbelboek had. Dat was natuurlijk een hulpmiddel bij het verder kopiëren maar het legde ook een diepere dimensie van de tekst bloot. Zoals het midden van een tekst – dat gaven zij ook aan – waarin als het ware de essentie van de boodschap werd samengevat.

Het is belangrijk om te weten dat niet alleen de woorden geteld werden, maar dat letters en dus ook woorden een bepaalde getalswaarde hadden en dat daarmee ook een diepere laag van de Bijbelse boodschap zichtbaar werd. Cijfers waren er in de Bijbelse oudheid ook niet. Dat gold trouwens niet alleen voor Israël. Ook de Grieken en de Romeinen telden met hun lettertekens. Zo kennen wij de X (10) en de C (100) en de M (1000).

'Gevreesde' getal

En nu dus dat ‘gevreesde’ getal 666. Hoewel: Het staat er niet overal zo negatief. Zo ontvangt Salomo per jaar 666 talenten goud (2 Kron.9:13). Maar in Openbaring 13 klinkt het minder mooi. Het gaat om de letters Waw (6) en de letter Samech (60). De laatste ziet eruit als een opgerolde slang en heeft een sis-klank.

De 6 uitgedrukt in 6, 60 of 600 tekent de mens met al zijn macht, maar ook de mens zonder de sabbat en zonder God. Een voorbeeld hiervan is de farao van Egypte die de kinderen van Israël bij de uittocht achterna jaagt met een leger van 600 wagens en paarden. Het paard is in deze tijd nog niet zo algemeen gebruikt, maar Egypte heeft ze. Paard is in het Hebreeuws Soes en heeft als getalswaarde 60-6-60.

Tijdens de opstand van de Joden tegen de Romeinen stuurde keizer Nero in het jaar 66 een troepenmacht van 60.000 man naar Galilea en Jeruzalem. Het getal 666 wijst ook op Nero (Opb.13). In het Grieks, de taal van het boek Openbaring is 666 de getalswaarde van ‘Kaisar Neroon’. Een andere tekst heeft 616, dat is het getal van ‘Het Beest’. De Apocalyps is natuurlijk in eerste instantie ook geschreven als een getuigenis tegen het Oude Rome, dat de heiligen de oorlog verklaart en Jeruzalem en de tempel verwoest (Opb.13).

Niet kopen of verkopen

Ook bij de Shoa valt het getal 60 op. De tweede wereldoorlog duurde 6 jaar. Er kwamen 6 miljoen Joden om, de elite-eenheden van het Duitse leger werden gevormd door de SS (60-60). Overigens is het getal 666 in het Hebreeuws ook w.w.w ווו. Openbaring 13 zegt dat niemand kan kopen of verkopen dan met dit getal. Met de ontwikkeling van de computers is dit niet denkbeeldig. Google en Amazon creëren een wereld waarin ons leven wereldwijd transparant geworden is en gemanipuleerd kan worden.

Jezus staat erboven

Maar God laat het zien en Hij staat erboven. Dat zie je ook aan het getal van Jezus Christus (77). De Heere heeft de geschiedenis en de wereld in zijn handen en Christus is de koning der koningen. Toch is het getal 666 in de Bijbel niet pluis. En woorden en getallen zijn niet alleen maar nietszeggende tekens. In de Bijbel hebben ze kracht, zoals je ook een mens met woorden kunt vloeken en zegenen.

Maar op nummer 13 wil ik wel wonen. Dat is in de Bijbel het getal van de liefde en wat de wereld daar van maakt is bijgeloof.

henkpoot-1024x1024

De auteur

Ds. Henk Poot

Ds. Henk Poot spreekt als Israëlpredikant in heel Nederland over Gods plan met Israël. Voor de Israëlcursus gaat hij in op de betekenis van Jeruzalem voor de wereld en ons...

Doneren
Abonneren
Agenda