Sluiten

Zoeken.

Is de Iraanse Revolutionaire Garde een terreurorganisatie?

Door Yochanan Visser - 

17 april 2019

Ali_Khamenei_with_the_Revolutionary_Guard_Corps_and_Basij_-_Mashhad_10-768x432

Leden van de Iraanse Revolutionaire Garde. - Foto: Wikimedia Commons

Vorige week maandag kondigde de regering Trump aan dat het de Iraanse Revolutionaire Garde (IRG) voortaan als een ‘terroristische organisatie’ zou beschouwen, een zet die de Amerikaanse president alleen de lof van de Israëlische premier Binyamin Netanyahu opleverde.

“Bedankt voor het inwilligen van nog één van mijn belangrijke verzoeken, die de belangen van ons land en de landen in de regio dienen”, schreef Netanyahu in een Tweet.

Oordeel

Iran, voorspelbaar, veroordeelde de beslissing en begon de Amerikaanse troepen in het Midden-Oosten en daarbuiten te bedreigen. Het regime in Teheran beschouwt de maatregel van Trump als een aanval op Iran en reageerde door het Centrale Commando van de VS in het Midden-Oosten (CENTCOM) als een ‘terroristische organisatie’ te bestempelen.

IRG-commandant Mohammad Ali Jafari dreigde dat Amerikaanse troepen niet langer “van de vrede van vandaag” zullen genieten, een indicatie dat een directe confrontatie tussen de IRG en het Amerikaanse leger nu een reële mogelijkheid is geworden.

““De verwachting is dat er tijdens zo’n oorlog iedere dag honderden raketten zullen worden afgevuurd op de Joodse staat.” ”

De Qudsbrigade van de IRG, de divisie die belast is met de export van de Islamitische Revolutie, is verantwoordelijk voor de dood van 600 Amerikaanse soldaten tijdens de Amerikaanse bezetting van Irak en sponsort op dit moment terreurgroeperingen in het hele Midden-Oosten.

Iran dreigt nu Amerikaanse marineschepen in de Perzische Golf en de Bab al-Mandeb waterweg bij Jemen aan te vallen terwijl een Iraanse geestelijke die dicht bij Ayatollah Ali Khamenei staat dreigde om Tel Aviv te verwoesten. “De IRG zal Tel Aviv platleggen”, vertelde de geestelijke Iraniërs na het verplichte vrijdaggebed en voegde eraan toe dat Khamenei de aanstaande aanval op de Israёlische stad al heeft goedgekeurd.

Generaal Kioumars Heydari, de bevelhebber van het Iraanse leger, onthulde verder dat bij de ingang van elke Iraanse basis plakaten staan die de dagen tellen tot de ondergang van Israël.

De laatste anti-Iraanse actie van Trump bracht Hezbollah-leider Hassan Nasrallah ertoe om een bedreiging te uiten dat zijn organisatie niet passief zou blijven in het licht van de ‘groeiende Amerikaanse agressie in de regio’.

De Iraanse ‘gematigde’ president Hassan Rouhani bedreigde de VS ook en beweerde dat de Verenigde Staten de grootste sponsor van terrorisme ter wereld waren. De VS staan “aan de top van het terrorisme in de hele wereld.” zei Rouhani die tevens beweerde dat Iran nu in het bezit is van raketten die “buiten de verbeelding” van de Amerikanen liggen.

“Je (Trump) weet dat we sinds vorig jaar raketten hebben ontwikkeld die je verbeelding te boven gaan,” zei Rouhani. Trump heeft “een grote fout gemaakt door IRG op zijn terreurlijst te plaatsen en heeft de belangen van Amerikanen en anderen over de hele wereld opgeofferd voor de belangen van een groot aantal zionisten”, zei de Iraanse president in een duidelijke verwijzing naar Israël.

Juiste beslissing

Als we naar recente gebeurtenissen kijken, zullen we zien dat de Iraniërs liegen over hun oorlogszuchtige activiteiten en dat Trump het juiste deed toen hij de druk op Iran verhoogde door de IRG op de lijst van terreurorganisaties te plaatsen.

In Syrië werkt Iran bijvoorbeeld nog steeds aan de vorming van een grote sjiitische strijdkracht die op een dag zal proberen de Golanhoogvlakte te ‘bevrijden’ en die zal worden uitgerust met geavanceerde wapens.

De Israëlische luchtmacht (IAF) voerde dit weekend een nieuwe luchtaanval uit tegen een Iraanse raketfabriek in de buurt van Masyaf in de provincie Hama in Syrië.

De IAF-gevechtsvliegtuigen vlogen op lage hoogte en gebruikten het Libanese luchtruim om de Iraanse faciliteit te bestoken met gloednieuwe supersonische Rampage-raketten.

Satellietbeelden, vrijgegeven door het Israëlische ImageSat International, onthulden dat de nieuwe raketten het complex volledig verwoestten terwijl lokale media meldden dat een aantal Iraniërs gewond en gedood waren door de IAF.

Intel Times in Israël onthulde bovendien dat de IAF-aanval tientallen Iraanse ‘Earthquake 2’-raketten die een explosieve lading van 500 kilogram dragen, verwoestte.

Volgens de Israëlische inlichtingensite heeft Iran onlangs ook wapens geleverd aan een militaire luchtmachtbasis in Tifur, Syrië, een actie die niet leidde tot een Israëlische reactie. Iran is er bovendien in geslaagd een haven te leasen in de provincie Latakia aan de Middellandse Zee in Syrië en de IRG en de met IRG verbonden Basij-militie hebben de haven al in gebruik genomen.

Experts denken dat Iran nu een deel van zijn marinevloot naar Latakia zal verplaatsen en de schepen – waaronder onderzeeёrs met kruisraketten – zal gebruiken in een toekomstige oorlog met Israël.

Irak

Dan is er Irak, waar Iran een 100.000 man sterke, overwegend sjiitische strijdmacht heeft gevormd, genaamd Hashd al-Shaabi, die nu Iraakse veiligheidstroepen bedreigt in de stad Mosul dicht bij de Iraanse grens. Hashd al-Shaabi probeert het noorden van Irak over te nemen om de voltooiing van de landbrug van Iran naar de Golanhoogte en de Middellandse Zee mogelijk te maken.

De Iraanse proxy werkt ook in Iran, waar het officieel hulp verleent aan andere Iraanse troepen die proberen de bevolking te helpen na verwoestende overstromingen die minstens 76 mensen doodden en meer dan 220.000 mensen uit hun huizen verdreven.

Iraanse burgers zeggen echter dat Hashd al-Shaabi in Iran de Basij-militie helpt om nieuwe onrust onder de bevolking te onderdrukken nadat het regime in Teheran er niet in slaagde slachtoffers van overstromingen de nodige hulp te bieden.

Samenwerking

Israёl volgt al deze ontwikkelingen op de voet en zoekt in toenemende mate samenwerking met het Amerikaanse leger om de Iraanse dreiging te beteugelen. De grootste zorg van de Israёlische regering en het leger is het vooruitzicht van een multi-front rakettenoorlog met Iran en haar bondgenoten in Gaza, Libanon en Syriё. De verwachting is dat er tijdens zo’n oorlog iedere dag honderden raketten zullen worden afgevuurd op de Joodse staat.

Om die reden voeren speciale eenheden van de IDF en het Amerikaanse leger nu regelmatig gezamenlijk raketdefensieoefeningen uit die Israёl beter moeten beschermen tijdens een rakettenoorlog. De Amerikanen brachten onlangs hun Terminal High Altitude Area Defense (THAAD) – anti-raketsysteem naar Israël, waar het werd geïntegreerd in de meerlaagse raketafweersystemen van de IDF, zoals de Arrow een middelhoge raketonderschepper.

De THAAD-eenheid van 230 militairen landde begin april op de Nevatim-vliegbasis in het zuiden van Israël en kreeg slechts korte tijd om het systeem snel in Israël in te zetten, onthulde Andrew Rohling, de bevelhebber van het Amerikaanse leger in Duitsland.

“Het vermogen om snel strijdkrachten in te zetten is van cruciaal belang om onze bondgenoten en partners te ondersteunen,” zei Rohling. Afgezien van het THAAD-systeem, zullen de Amerikanen ook het Aegis-systeem op marineschepen gebruiken om Israël te helpen zichzelf te beschermen in de verwachte rakettenoorlog.

Yair Ramati, voormalig directeur van de Israeli Missile Defensie Organisatie (IMDO), zegt dat de Aegis raketinterceptor een belangrijke rol zal spelen in de verdediging van Israël tijdens een dergelijke oorlog.

De twee geallieerden zullen komende zomer nóg een raketverdedigingoefening uitvoeren. Het Israëlische leger zal een contingent militairen naar Alaska sturen om de nieuwe versie van het Arrow 3 anti-raket systeem te testen, dat is ontwikkeld door Israel Aerospace Industries en Boeing in de VS. De Arrow 3 kan een directe treffer scoren op een doelwit dat op supersonische snelheid vliegt omdat het zeer nauwkeurige sensoren en een uiterst wendbare interceptor heeft.

De gezamenlijke oefeningen tussen het Israëlische leger en het Amerikaanse leger zullen resulteren in een betere voorbereiding op reële uitdagingen volgens Brig Gen. Ran Kochav van de Israëlische rakettenafweer.

Een andere indicatie dat de VS serieus rekening houdt met het feit dat de huidige spanningen met Iran zullen resulteren in een nieuw gewapend conflict in het Midden-Oosten is de inzet van Amerikaanse F-35 stealth straaljagers in de regio. Een niet nader genoemd aantal Amerikaanse F-35’s landde maandag op de al-Dhafra luchtmacht basis in de Verenigde Arabische Emiraten.

visser-2

De auteur

Yochanan Visser

Yochanan Visser maakte vanuit Nederland alija naar Israël waar hij Missing Peace oprichtte, een onderzoeksjournalistiekbureau om de werkelijkheid achter de eenzijdige berichtgeving over Israël bloot te leggen. Zijn grondige research...

Doneren
Abonneren
Agenda