Sluiten

Zoeken.

In Memoriam – Rabbijn David Brodman

19 mei 2020

ravbrodman

In de vroege ochtend van dinsdag 19 mei jl. is in Israël onze zeer geliefde rabbijn David Brodman ontslapen. Sinds de jaren negentig had Christenen voor Israël een bijzondere band met hem. Hij was opperrabbijn van Savyon, een plaats niet ver van Tel Aviv.

David Brodman werd in 1936 in een gelovig Joods gezin geboren. Als kleuter maakte hij het bombardement op Rotterdam mee. De verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog en de Jodenvervolging overleefde hij samen met zijn moeder en jongere zuster, nadat zij in 1942 waren opgepakt en in kamp Vught terechtkwamen. Daarna werden zij via Westerbork afgevoerd naar Theresienstadt in Tsjechië. Zijn vader werd in Auschwitz vermoord. Na de bevrijding ging het gezin Brodman in Den Haag wonen. David Brodman volgde een opleiding tot rabbijn en was van 1963 tot 1973 rabbijn in Amsterdam. Vlak voor de Jom Kippoeroorlog in 1973 maakte hij met zijn gezin (met zeven kinderen) alija. In Israël werd nog een achtste kind geboren, dat zij Israël noemden.

David Brodman werd rabbijn in het mooie dorp Savyon en richtte er het Savyon Centrum voor Joods Onderwijs op. Hij zag dat veel Joodse kinderen nauwelijks kennis hadden van hun Joodse wortels. Hij nodigde schoolklassen in het studiecentrum uit en liet ze een hele dag op creatieve wijze kennismaken met het Jodendom in al zijn facetten. Tot de dag van vandaag gaat dit werk nog gewoon door. Op de vraag hoe je met kinderen moet omgaan, was zijn antwoord altijd: “Geef ze liefde, liefde, liefde”. Rabbijn Brodman was ervan overtuigd dat uiteindelijk Israël het hele in de Bijbel genoemde gebied zou omvatten en vertrouwde daarin volkomen op de beloften van de God van Israël, maar begreep dat we daarop niet vooruit hoeven te lopen. Veel Nederlanders hebben tijdens Israëlreizen van Christenen voor Israël mogen kennismaken met rabbijn Brodman en zijn werk in het studiecentrum.

Van rabbijn David Brodman mag worden gezegd dat hij ‘waarlijk een Israeliet was in wie geen bedrog was’, een echte tsadik, rechtvaardige. Hij is nu vergaderd bij zijn voorgeslacht en mag met ons uitzien naar de blijde dag van de opstanding. Onze gebeden voor kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen gaan uit naar de God van Israël.

Namens, bestuur, directie en medewerkers Christenen voor Israël
Pim van der Hoff

Bezoekers van ons oude Israëlcentrum hangen aan de lippen van rabbijn Brodman tijdens een bezoek in 2010.


Rabbijn Brodman met kinderen rond een Thorarol in het Savyon Centrum.


Rabbijn Brodman met kinderen rond een Thorarol in het Savyon Centrum.


Dit huwelijk werd in 2011 door rabbijn Brodman voltrokken in de woestijn bij Mitzpe Ramon.

Doneren
Abonneren
Agenda