Sluiten

Zoeken.

In de zomer blijven we noodpakketten bezorgen!

Door Koen Carlier - 

12 juni 2020

DSC_0369-1-1024x683

In Oekraïne heeft het coronavirus het land goed in zijn greep. De laatste twee weken zijn er gemiddeld zevenhonderd nieuwe besmettingen per dag. Daarom hebben we besloten om de komende tijd duizenden noodpakketten te bezorgen bij Joodse ouderen, holocaustoverlevenden en jongere gezinnen met kinderen. Deze gezinnen krijgen hulp omdat onlangs één van de ouders of beiden geen werk meer hebben. Geen werk betekent geen salaris en een sociaal opvangnetwerk bestaat niet in Oekraïne.

Over onze noodactie ‘Meals on Wheels’ (maaltijden op wielen) heeft u in de laatste krant op pagina 19 al meer over kunnen lezen. Hier een fractie uit het artikel:

Tienduizend noodpakketten

Het is bijzonder te zien dat zoveel investeringen uit het verleden nu zo goed van pas komen. Zo werkten we al met veel gaarkeukens samen en zijn acht keukens onlangs gerenoveerd, zodat we nu veel maaltijden kunnen bereiden. We hebben een groot netwerk van medewerkers en beschikken over de nodige vergunningen om te mogen reizen. Het enigen probleem is nu dat de vraag naar voedselpakketten het aanbod overstijgt. Daarom willen we de komende maanden graag tienduizend noodpakketten gaan uitdelen.

Met regelmaat gaan er zes groepen van twee medewerkers op weg om de pakketten thuis te bezorgen. In dit artikel leest u een kort verslag van medewerker Alina Gryadcheko en een dankwoord van rabbijn Israel Gottlieb uit Zuid-Oekraïne.

Verslag: ‘Elk bezoek is belangrijk’

Alina: ‘Pas hadden we een zeer interessante en productieve dag toen we noodpakketten gingen bezorgen. Na uren hadden we veertien mensen een bezoek gebracht. Het lijkt misschien niet veel, maar we wilden meer aandacht geven aan de mensen. Het waren verschillende mensen, in verschillende situaties, met verschillende behoefden. Maar ze waren allemaal ontzettend dankbaar en geraakt door onze zorg en aandacht.

De taal van de liefde heeft een enorme kracht om ons allemaal bij elkaar te brengen.

Deze mensen wisten niet dat we zouden komen. Het was dan ook een complete verrassing voor ze! Natuurlijk zijn noodpakketten in deze moeilijke tijden enorm belangrijk. In het begin vooral door de quarantaine, maar nu speelt ook de financiële instabiliteit een grote rol. De financiële problemen zijn nu nog ernstiger dan voor het coronavirus. Noodpakketten zijn de manier om te overleven, omdat velen hun flatje niet kunnen verlaten om te winkelen. Velen hebben zelfs geen geld om essentiële spullen te kopen.

De ouderen waardeerden ons bezoek enorm. Ze konden niet geloven dat er nog steeds mensen aan hen dachten en hen (veel) eten brachten. Dat we de tijd voor ze namen, grapjes maakten en dat we samen konden lachen. Maar ook dat we geïnteresseerd waren in hun leven nu en in hun vaak tragische verleden.

Ouderen konden niet geloven dat er nog steeds mensen aan hen dachten.

We konden niet te lang bij iedereen blijven. Maar we konden niet weggaan zonder een kopje koffie die een 87-jarige man voor ons had gemaakt. Zijn verhaal is een film waard. We konden niet weggaan zonder naar de foto’s te kijken en luisteren naar zijn verhaal. Het verhaal dat je hartje winter 1942 naar een treinstation brengt, waar een jongen van zeven jaar zijn moeder verliest in de menigte. Het verhaal dat zijn moeder denkt dat hij vermoord is, maar dat ze elkaar na twee jaar weer terugvinden. Herinneringen, tranen en pijn worden gedeeld.

Elk bezoek is belangrijk en elk woord is van onschatbare waarde. De taal van de liefde heeft een enorme kracht om ons allemaal bij elkaar te brengen. Om diepe wonden te helen en herstel en vreugde te brengen aan gebroken harten.

Het is een groot voorrecht om deel uit te maken van de familie ‘Christenen voor Israël’! We maken hier allemaal deel van uit en hebben onze eigen rol in het goddelijke plan van onze Schepper. Alle glorie en lof aan Hem!’

Een dankwoord van rabbijn Israel Gottlieb uit Zuid-Oekraïne

Ik, Koen, kreeg net een telefoontje van rabbijn Gottlieb uit Nikolaev. Hij sprak zijn waardering uit over de noodpakketten. Hij zei: ‘Deze pakketten zijn niet alleen hulp in moeilijke tijden, maar ook een manier om de harten van mensen te bereiken! Ze helpen mensen om deze tijden te overleven. Hartelijk bedankt. Moge de Almachtige u allen zegenen!’

Zijn medewerkster Svetlana was diep onder de indruk toen ze de voedselpakketten zag. Niemand had verwacht dat ze zo groot, zwaar (zo’n 12 kilo) en heerlijk zouden zijn! Ze heeft ons meerdere keren bedankt.

De noodpakketten helpen mensen om deze tijden te overleven.

Tikva Odessa

Michael Brodman, kleinzoon van de onlangs overleden rabbijn David Brodman, helpt bij de organisatie Tikva. Deze organisatie vangt weeskinderen op, maar komt ook nu in actie. Michael heeft ons gevraagd om 1200 noodpakketten te bezorgen aan Joodse ouderen in die grote stad aan de Zwarte Zee.

Helpt u mee deze kwetsbare en arme mensen in deze moeilijke omstandigheden te voorzien van één of meerdere noodpakketten? Eén noodpakket van 12 kilo kost €10,-. Hoeveel pakketten maakt u mogelijk?

Koen-Carlier_avatar-90x90

De auteur

Koen Carlier

Koen Carlier is als alijaveldwerker van Christenen voor Israël werkzaam in Oekraïne. Samen met een toegewijd team en vele vrijwilligers helpt hij Joden in samenwerking met het Joods Agentschap op...

Doneren
Abonneren
Agenda