Sluiten

Zoeken.

Ik geloof niet meer in 'nooit meer Auschwitz'

Door Rabbijn mr. drs. R. Evers - 

10 mei 2024

2021 CVI website (36)

Foto ter illustratie. | Foto: Miriam Alster, Flash 90

Na de recente ‘UvA-attacks’ en andere universitaire protesten, bezettingen en oproepen tot boycot van alles wat Israëlisch en zionistisch is, ben ik mijn geloof in de goedheid van onze omgeving kwijt. Omdat Jodenhaat nog steeds niet voor honderd procent salonfähig is, heeft de afkeer van Israël en zionisme de plaats van het millennia oude antisemitisme ingenomen.

Ik heb zelf aan de UvA in de Oudemanhuispoort gestudeerd en mijn moeder heeft jarenlang aan de UvA gedoceerd. Ik heb altijd voor mijn moeder gebeden, dat ze niet nog een keer Auschwitz hoefde mee te maken. Ze heeft de razzia’s in het centrum van Amsterdam meegemaakt. De bruggen werden opgehaald en de jodenjagers kwamen naar binnen. Nu bid ik voor mijzelf en mijn kleinkinderen. Het antizionisme neemt zulke heftige vormen aan, dat ik mijn hart vasthoudt over hoe Amsterdam er over enige jaren uit zal zien voor mijn kleinkinderen.

Antisemitisme heeft ons de afgelopen 3800 jaar continu begeleid

Het begon al met de onderdrukking en slavernij in Egypte en heeft ons Jodendom zowel kwantitatief als kwalitatief doorlopend ernstig beschadigd.

Antisemitisme is een veelkoppig monster dat ons vele miljoenen Joodse levens heeft gekost, nog ongeteld de velen die in de armen van het christendom of islam zijn gedreven om het vege lijf te redden.

Opperrabbijn Jonathan Sacks (Engeland) zei het mooi. Eerst waren we het verkeerde geloof, toen het verkeerde ras, toen het verkeerde land.

Antisemitisme gaat vaak gepaard met van stereotypen en vooroordelen, zoals: Joden zijn niet te vertrouwen, Joden zijn belust op geld, Joden zijn laf en lopen weg, Joden gebruiken bloed van christenkinderen voor hun matzes, Joden hebben Jezus vermoord, Joden zijn uit op de wereldheerschappij en Joden hebben de wereld in handen, vooral de financiële, media- en farmaceutische wereld.

Wat in deze opsomming vaak niet wordt genoemd, maar blijkbaar wel fanatiek de ronde doet is dat Joden hun doden begraven met een klompje goud.

Er bestaan vele soorten antisemitisme:

  • De religieuze variant, vanuit andere religies. Omdat velen religies uit onze omgeving leentje-buur hebben gespeeld bij het Jodendom en hier veel uit overgenomen hebben, zien ze hun Joodse oorsprong natuurlijk al lang niet meer zitten.
  • Economisch antisemitisme. Joden zijn kennelijk harde werkers. Desondanks was bijvoorbeeld ca. 80% van de vooroorlogse Nederlandse Joden arbeider en financieel niet in benijdenswaardige omstandigheden. Afgunst en jaloezie op de niet bestaande rijkdom steken doorlopend hun afgrijselijke kop op.
  • Sociaal antisemitisme. Jodenhaat is een sociaal vooroordeel, gekenmerkt door bepaalde stereotypen en vaste vooroordelen. Joden zijn een beetje anders. Hoe sterker het antisemitisme, hoe meer we onder elkaar blijven. In landen waar al lange tijd geen Joden meer zijn, heerst niettemin een sterk antisemitisme.
  • Antisemitisme door minderwaardigheidsgevoelens. Zijn wij intelligenter? Misschien zetten we onze kinderen eerder aan het leren. Het is wel opvallend dat er relatief veel Joden zijn onder de Nobelprijswinnaars.
  • Racisme: het probleem is dat we geen ras zijn.
  • Xenofobie: angst voor het vreemde. We zijn alleen niet vreemd. We wonen hier al langer dan de meeste medelanders.
  • Antizionisme: de politiek van Israël. Onder het mom van anti-Israëlisme wordt het antisemitisme weer salonfähig. Antizionisme is de modernste variant van het antisemitisme.

Op straat schuimt het, wat doet de overheid?

Het rabiate antisemitisme op straat in de vorm van antizionisme steekt zijn kwaadaardige kop weer op. De politie staat er soms machteloos bij. Zolang onze regering nog zegt het antisemitisme te willen bestrijden, is er nog enige hoop. Als dat ook wegvalt, moeten we massaal naar Israël.

Rabbijn-mr.-drs.-R.-Evers_avatar-90x90 (1)

De auteur

Rabbijn mr. drs. R. Evers

Rabbijn R. Evers was opperrabbijn in Dusseldorf. Hij maakte in de zomer van 2021 met zijn vrouw alija naar Israël. 

Doneren
Abonneren
Agenda