Sluiten

Zoeken.

Artikelen

Activiteiten

Kennisbank

Podcasts

Projecten

Publicaties

Videos

Overig

Historische jubileumvlucht naar Israël: 25 jaar 'Breng de Joden thuis'

Door Sara van Oordt-Jonckheere - 

15 september 2021

olim-28 (1)

De groep van 130 Joden die met de jubileumvlucht naar Israël konden

Het is dinsdag 14 september 2021, om half vijf ‘s middags. Honderddertig Oekraïense Joden zullen vanaf dit moment Israël hun nieuwe thuisland noemen: negentig tieners en een aantal gezinnen. Ze emigreerden naar het beloofde land dankzij de steun van vele christenen uit de hele wereld. “Alija maken”, zo wordt dit in Israël genoemd.

Dit moment markeert het vijfentwintigjarig jubileum van het project Breng de Joden Thuis. Vijfentwintig jaar waarin Christenen voor Israël meer dan 150.000 Joden heeft geholpen om alija te maken.

Breng de Joden thuis

In 1996 werd gestart met het grootste project uit de geschiedenis van Christenen voor Israël: Breng de Joden thuis. Het doel was om in twee jaar tijd 50.000 Joden uit Oekraïne thuis te brengen in Israël, als geschenk aan de Joodse staat die in 1998 haar 50-jarig bestaan vierde. Hiervoor was 9 miljoen gulden nodig. De actie werd groots begonnen in Utrecht op de Wegwijsbeurs. Burgemeester van Jeruzalem, Ehud Olmert, gaf daar het startsein. In Nederland werd op grote schaal actie gevoerd om het geld binnen te krijgen. Het project loopt 25 jaar later nog altijd, hoewel het oorspronkelijke doel al lang is gehaald. Nog wekelijks keren Joden via Breng de Joden thuis terug naar het beloofde land.

Frank van Oordt, directeur van Christenen voor Israël: “We zien nu werkelijkheid worden wat God in de Bijbel heeft voorzegd. Deze jongeren en gezinnen zijn daar het levende bewijs van”.

“Ik kan niet omschrijven hoe ik me nu voel. Ik ben zo dankbaar dat dit dankzij Christenen voor Israël mogelijk is gemaakt, en ik kijk ontzettend uit naar Israël”.

— Ksushya Korotkova (13 jaar)

Koen Carlier is vanaf het begin coördinator van Christenen voor Israël in Oekraïne: “We hebben een toegewijd team van twintig mensen in Oekraïne die dag in, dag uit de Joodse gemeenschappen bezoeken, troosten en helpen waar ze kunnen. Joden die alija willen maken, helpen we met de benodigde documenten, ritten naar de ambassade en het vliegveld. De arme gezinnen en Holocaust-overlevenden ondersteunen we met voedselpakketten en sponsoring. Maar we willen vooral hen een luisterend oor bieden, en naast hen staan. Het is dankzij de steun van de vele christenen in Nederland en België dat we dit al vijfentwintig jaar kunnen doen. En we zijn gemotiveerd om hiermee door te gaan!”

In onze krant Israël Aktueel van deze maand leest u meer over de bijzondere jubileumvlucht.

Bekijk de foto's: (klik op een foto voor vergroting)

Breng de Joden thuis

Voor €135,- kunnen we een Jood in Oekraïne helpen met het verzamelen van de benodigde papieren en het vervoer vanuit Oekraïne naar Moldavie naar het consulaat en uiteindelijk de luchthaven. Maakt u precies het bedrag van €135,- voor Oekraïne over, dan krijgt u een certificaat thuisgestuurd. We doen dit, zodat u een blijvende herinnering heeft aan uw bijdrage. We weten dat velen deze certificaten ook gebruiken als gebedsherinnering.

Maak uw gift over via:

NL38 ABNA 0529 310 252
t.n.v. Christenen voor Israël
Breng de Joden Thuis Noorderland

of klik op de knop om online te doneren.

Sara van Oordt

De auteur

Sara van Oordt-Jonckheere

Sara werkt als hoofd media en communicatie bij Christenen voor Israël.

Doneren
Abonneren
Agenda