Sluiten

Zoeken.

Historische gebeurtenissen in Israël

Door Yochanan Visser - 

21 oktober 2020

F201018MIS11

Vlaggen uit het raam van de cockpit als teken van de vredesovereenkomst. Foto: Marc Israel Sellem/POOL

Het was afgelopen maandagmorgen een ontroerend gezicht op de Ben Goerion luchthaven in Israël. Een vliegtuig van de luchtvaartmaatschappij Etihad Airways uit de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) landde voor het eerst in Israël met de ramen van de cockpit open. De bemanning had de vlaggen van Israël en de VAE uit de ramen gestoken en taxiede zo naar de gate om de passagiers, de meesten van hen journalisten en zakenlieden, te laten uitstappen.

Vluchten tussen de VAE en Israël

Er zullen maar liefst 28 commerciële vluchten tussen de VAE en Israёl per maand worden uitgevoerd. Dit in het kader van het zogenaamde Abrahamakkoord, het vredesakkoord tussen Israёl en de VAE. Het akkoord werd vernoemd naar de aartsvader van het Joodse volk en de Arabieren die voor het grootste deel afstammen van Abrahams eerste zoon Ismaël.

“Vandaag is een historische gebeurtenis voor de ontwikkeling van sterke partnerrelaties hier in de VAE en in Israёl. De Etihad maatschappij is in de wolken om het voorrecht te hebben om dit pad te leiden,” zei directeur Mohammed al-Mazrouei van Etihad. Daarna legde hij uit dat het partnerschap met Israёl grote voordelen voor de economieën van de twee landen met zich mee zou brengen.

Vandaag is een historische gebeurtenis voor de ontwikkeling van sterke partnerrelaties hier in de VAE en in Israёl.

— Mohammed al-Mazrouei, directeur van Etihad Airways

Zaken tussen Israël en de VAE

Een dag later vond er opnieuw een historische gebeurtenis plaats in het kader van het Abrahamakkoord. Een hoge delegatie van de regering van VAE landde op de luchthaven Ben Goerion en werd daar verwelkomd door premier Benjamin Netanyahu en andere Israёlische ministers.

De delegatie, die samen naar Israёl kwam met de Amerikaanse minister van Financiën, Steve Mnuchin, bleef op de luchthaven vanwege de coronacrisis. Ze begonnen wel direct zaken af te wikkelen die te maken hebben met de normalisatie tussen Israёl en de VAE en het openen van handelsbetrekkingen.

Bekijk onze

publicaties

Geschiedenis

“Vandaag maken we geschiedenis!” zei premier Netanyahu. “Het enthousiasme onder ons volk voor deze vredesovereenkomst is enorm. Het is oprecht, wijd verspreid en diep en het reflecteert het potentieel dat vandaag werd gerealiseerd,” voegde de Israёlische leider eraan toe.

“Mijn staf schreef me een paar regels. Men zei: ”Vandaag zijn we letterlijk getuige van de geschiedenis in wording. En ik zei absoluut niet: vandaag schrijven we geschiedenis! We schrijven geschiedenis op een manier die generaties lang zal blijven bestaan”.”

“Dit is het allereerste officiële bezoek van de Verenigde Arabische Emiraten aan Israël. Dit is de eerste keer sinds de ondertekening van de historische overeenkomst in het Witte Huis dat de regering van Israël en de VAE concrete praktische samenwerkingsovereenkomsten zullen ondertekenen”, vervolgde Netanyahu in een persbericht.

Dit is het allereerste officiële bezoek van de Verenigde Arabische Emiraten aan Israël.

— Premier Benjamin Netanyahu

Onthullingen

Tijdens de ceremonie op de Israëlische luchthaven werd onthuld dat de VAE, Israёl en de Verenigde Staten een investeringsfonds van 3 miljard dollar hebben gecreëerd. Dit geld zal worden gebruikt om infrastructuurprojecten in Israёl en de VAE te realiseren.

Obaid Humaid Al Tayer, de Minister van Financiёn van de VAE, zei in zijn toespraak dat hij trots was op het feit dat hij nu op Israёlische bodem stond en dat het doel van zijn bezoek het verdiepen van bilateraal begrip was.

Na de ceremonie vonden er ontmoetingen plaats tussen ministers van Israёl en de VAE en werden er vier bilaterale overeenkomsten ondertekend. Deze overeenkomsten hebben te maken met het vergemakkelijken van personenverkeer tussen de twee landen (geen visums), Hi-Tech, investeringen en wetenschap.

Boeken en bijbel-

studiematerialen

Meer plannen

De Verenigde Arabische Emiraten vroegen de Israёlische regering later om een ambassade te laten openen in Tel Aviv en dat wil men zo spoedig mogelijk doen. Het liet zien dat op het gebied van de status van Jeruzalem de VAE de Palestijnse en de Europese positie aanhoudt, maar dat kon de vreugde over het historische bezoek niet drukken.

Israёlische zakenlieden zijn momenteel in Abu Dhabi, één van de Emiraten, om een overeenkomst te sluiten over de aanleg van een oliepijplijn. Deze pijplijn brengt olie naar Israёl en Europa via de Israёlische havenstad Eilat en Ashkelon.

De bezoeken hebben tot grote woede onder de Palestijnse leiders en hun bondgenoten in Turkije en Iran geleid.

Reacties en dreigementen

De vredesovereenkomst en de officiёle wederzijdse bezoeken hebben tot grote woede onder de Palestijnse leiders en hun bondgenoten in Turkije en Iran geleid. Iran heeft zelfs gedreigd om terroristische aanslagen in de VAE uit te voeren en publiceert bijna dagelijks bedreigingen aan het adres van de Emiraten.

Uit de gebeurtenissen van de laatste twee dagen bleek dat dit geen indruk gemaakt heeft op het relatief kleine land. Dit omdat men de steun heeft van de Verenigde Staten en Israёl, dat het sterkste leger in het Midden-Oosten heeft.

Het Israёlische leger heeft nu een voet aan de grond dichtbij Iran. Iran ligt aan de andere kant van de Perzische Golf, tegenover de VAE. Iran heeft een voet aan de grond dichtbij Israёl in Syriё en Libanon. De verwachting is dat Iran haar dreigementen niet zal kunnen uitvoeren, omdat dit tot een directe confrontatie met het Israёlische leger en de Verenigde Staten zal leiden.

visser-2

De auteur

Yochanan Visser

Yochanan Visser maakte vanuit Nederland alija naar Israël waar hij Missing Peace oprichtte, een onderzoeksjournalistiekbureau om de werkelijkheid achter de eenzijdige berichtgeving over Israël bloot te leggen. Zijn grondige research...

Doneren
Abonneren
Agenda