Sluiten

Zoeken.

Artikelen

Activiteiten

Kennisbank

Podcasts

Projecten

Publicaties

Videos

Overig

Historisch: interkerkelijke schuldbelijdenis voor houding richting Joodse gemeenschap

Door Christenen voor Israël - 

22 oktober 2020

Schuldbelijdenis kerken

De Protestantse Kerk in Nederland (PKN) en diverse personen en organisaties uit de gereformeerde gezindte belijden schuld en verootmoedigen zich voor de houding van de kerk richting de Joodse gemeenschap in de periode van de Tweede Wereldoorlog.

PKN-scriba René de Reuver erkent in dagblad Trouw dat dat de kerk voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft meegewerkt aan een klimaat van antisemitisme. Bij de Kristallnachtherdenking, op 9 november, zal hij namens de protestantse kerken een verklaring voorlezen waarin schuld wordt erkend richting de Joodse gemeenschap.

Schuldbelijdenis in gereformeerde gezindte

Gisteren werd al bekend dat ook binnen de gerformeerde gezindte een handreiking is opgesteld voor "een zondag van schuldbelijdenis en verootmoediging". Het is de bedoeling dat in de eredienst van 15 november wordt uitgesproken dat "kerken uitspreken nalatig te zijn geweest in het beschermen van en opkomen voor de bedreigde Joodse gemeenschap in ons land tijdens de Holocaust". De handreiking is opgesteld door predikanten uit de Christelijke Gereformeerde Kerken, de Gereformeerde Bond in de Protestantse Kerk, de Gereformeerde Kerken Vrijgemaakt en de Hersteld Hervormd Kerk.

"Het past de kerken om nu gezamenlijk tegenover God schuld te belijden."

Gebed

"Het past de kerken om nu gezamenlijk tegenover God schuld te belijden voor haar passieve houding bij de deportatie van het Joodse volksdeel in onze samenleving", staat in de uitgebreide schuldbelijdenis die wordt afgesloten met een gebed. "Als deelgenoot van de kerk der eeuwen en haar geschiedenis belijden wij met schaamte dat we in veel opzichten nalatig zijn geweest tegenover U en tegenover het volk, dat U in Uw Woord, Uw oogappel noemt", wordt daarin onder meer uitgesproken.

Klik hier om de hele handreiking te lezen.

75 jaar na de Tweede Wereldoorlog

Aanleiding voor dit initiatief is het feit dat in 2020 herdacht wordt dat 75 jaar geleden de Tweede Wereldoorlog eindigde. In dat kader maakte premier Rutte afgelopen januari excuses voor de lakse houding die de Nederlandse regering innam ten opzicht van de Jodenvervoling en erkende koning Willem-Alexander op 4 mei dat zijn overgrootmoeder, de toenmalige koningin Wilhelmina, had gezwegen over de vervolging en vernietiging van Nederlandse Joden.

Bekijk hier de uitzending van Family7 over de schuldbelijdenis:

Favicon CVI

De auteur

Christenen voor Israël

Doneren
Abonneren
Agenda