Sluiten

Zoeken.

Het domino-effect van de terreurgolf in Israël

Door Yochanan Visser - 

14 april 2022

Terreurgolf israel ophitsing

Palestijnen rellen tegen het Israëlische leger bij Hebron. Foto: Wisam Hashlamoun/Flash90

De aanslagen tegen Israëli’s houden al weken aan. Zo werd er afgelopen maandag een grote aanslag verijdeld in Vered Jericho, een dorpje langs de weg naar de Dode Zee. Het wordt steeds duidelijker dat ophitsing een grote rol speelt bij de toename in terreur. Verder blijkt dat de Palestijnse Autoriteit (PA) met twee tongen spreekt over de huidige terreurgolf.

Aanslagen verijdeld

Op maandag voorkwam een alerte bewaker een grote aanslag in Vered Jericho, een klein dorp langs de weg van Jeruzalem naar Jericho. De bewaker zag dat een auto met een groen-wit Palestijns nummerbord Vered Jericho wilde binnenrijden en hield het toegangshek gesloten.

De terrorist bleek een douaneofficier van de Palestijnse Autoriteit (PA) te zijn en reed in een gestolen PA-politieauto. Toen de terrorist zag dat de bewaker niet van plan was het entreehek te openen, probeerde hij de bewaker dood te schieten. Deze had echter dekking gezocht achter de muur van de wachtpost en werd niet geraakt. Daarop reed de terrorist achteruit en schoot twee maal een kogelregen in de lucht. De man werd later gearresteerd door de veiligheidsdienst van de PA. Het is onbekend of hij nog steeds in hechtenis is.

Volgens het Israëlische tv-station KAN 11 zou het kunnen dat de PA-officier banden heeft met de Palestijnse Islamitische Jihad (PIJ). Deze door Iran gesponsorde terreurorganisatie zit achter de laatste aanslagen. De PIJ zet Palestijnse Arabieren aan om meer aanslagen te plegen tijdens de vastenmaand Ramadan.

De Palestijnse Islamitische Jihad zet Palestijnse Arabieren aan om meer aanslagen te plegen tijdens Ramadan.

De Israëlische binnenlandse veiligheidsdienst Shin Beth zegt dat men iedere dag twee terreuraanslagen wist te voorkomen de laatste week. Volgens premier Bennet werden er in totaal de afgelopen week 15 serieuze aanslagen voorkomen. De premier heeft het Israëlische leger (IDF) groen licht gegeven om zijn activiteiten in Judea en Samaria op te voeren en ’s nachts zoveel mogelijk verdachten te arresteren.

“Israёl is van defensie naar offensief gegaan”, vertelde Bennett afgelopen maandag aan verslaggevers. “Zoals ik al gezegd heb, zullen er geen restricties zijn op de veiligheidsdiensten. Shin Beth, de politie en de IDF zullen blijven doorgaan met het jagen op terroristen.”

De activiteiten van de Israёlische veiligheidstroepen richten zich vooral op de stad Jenin in Noord-Samaria. Daar vonden op maandagnacht een aantal schietpartijen plaats en werden tien terroristen gearresteerd.

Geprezen

Hamas prees tegelijkertijd het ‘verzet’ in Jenin. Hamas’ woordvoerder zei in een verklaring, die op de sociale media werd gepost, dat “onze helden en revolutionairen niet alleen zijn in hun verzet tegen de bezetting”. Een columnist voor Hamas schreef na de aanslag in Tel Aviv dat “Ramadan de Palestijnse Arabieren gelukkig heeft gemaakt”. De PIJ deed ook een duit in het zakje en prees Jenins verzet. “Allah zegende de kampioenen in Jenin met messen en geweren”, schreef de woordvoerder van de PIJ.

De PA veroordeelde officieel de terreuraanslag in Tel Aviv bij monde van haar leider Mahmoud Abbas. Het is echter duidelijk geworden dat de PA dubbelspel speelt. Abbas Zaki, een prominent lid van Abbas’ partij Fatah, prees tijdens een rouwplechtigheid in Jenin de terrorist die drie Israëli’s in Tel Aviv vermoordde. De terrorist werd in de ochtend na de aanslag in Jaffa doodgeschoten door agenten van Shin Beth. Ook hij bleek afkomstig te zijn uit Jenin. “Ik breng een saluut aan standvastig Jenin, het is een nationale burcht”, zei Zaki.

Allah zegende de kampioenen in Jenin met messen en geweren.

— woordvoerder PIJ

“Glorie en eeuwigheid voor onze rechtvaardige martelaren”, schreef een ander lid van Fatah op de officiële Facebookpagina van de organisatie in Hebron. Fatah-official Abd al-Ilah Ateerah prees op de PA-televisie ‘het verzet waarin Allah voorziet’, terwijl hij herhaaldelijk de ‘oorlog met de Joden’ prees. “We ondernemen actie voor Allah”, zei Fatah secretaris Ata Aboe Rmeilah op al-Awdah tv,een paar dagen nadat de huidige terreurgolf begon.

“Ons doel is niet Fatah, Fatah is een middel. Fatah is een middel voor de bevrijding van Palestina. Onze oorlog is met de Joden', vertelde Fatah's partijsecretaris in Jenin, net nadat de terreurgolf was begonnen. Dezelfde Fatah official noemde de aanslag in Bnei Barak eind maart een “heldendaad”. Bij deze aanslag werden vijf mensen vermoord door een uit Jenin afkomstige terrorist.

Rol social media

De cyberafdeling van de Israëlische regering rapporteerde op woensdag dat er de afgelopen periode een toename van 800 procent in gevallen van ophitsing op de sociale media was geconstateerd. Facebook verwijderde 87 procent van de 3.300 ophitsende berichten op zijn platform en TikTok 84 procent van de 770 berichten.

Twitter bleef daar ver bij achter en heeft slechts dertig procent van de 980 ophitsende tweets verwijderd. Het sociale platform had wel het lef om de rekening van de pro-Israëlische blogger Elder of Zyon tijdelijk te sluiten. Dit gebeurde nadat de blogger beelden publiceerde van de aanslag in Tel Aviv en schreef dat de Palestijnse terrorist “onmenselijk” was.

De cyberafdeling van de regering was zelfs gedwongen om de Instagrampagina van een slachtoffer van de recente terreur te sluiten. Dit nadat deze werd gevuld met venijnige en ophitsende berichten. “Onze activiteit van de afgelopen drie weken laat een toename van 800% in gevallen van aanzetten tot en ondersteuning van terreur op sociale mediaplatforms zien, vergeleken met reguliere tijden”, zei Haim Wismonsky, directeur van de cyberafdeling.

Er is een toename van 800% in het aanzetten van terreur via social media.

— Haim Wismonsky, directeur Israëlische cyberafdeling.

"We hebben te maken met berichten die terrorisme ondersteunen en online wijdverspreid worden. Onze veronderstelling, gebaseerd op eerdere tragische ervaringen, is dat dit kan leiden tot vervolgaanslagen door degenen die dergelijke inhoud consumeren", aldus Wismonsky. "Onze verwachting is dat zodra dergelijke inhoud is geïdentificeerd en gerapporteerd aan het relevante online platform, men snel actie zal ondernemen. Daardoor zal het platform zich onthouden van een bijdrage, zelfs op een passieve manier, aan de voortdurende verspreiding van verboden ophitsende inhoud", zei Wismonsky.

visser-2

De auteur

Yochanan Visser

Yochanan Visser maakte vanuit Nederland alija naar Israël waar hij Missing Peace oprichtte, een onderzoeksjournalistiekbureau om de werkelijkheid achter de eenzijdige berichtgeving over Israël bloot te leggen. Zijn grondige research...

Doneren
Abonneren
Agenda