Sluiten

Zoeken.

Artikelen

Activiteiten

Kennisbank

Podcasts

Projecten

Publicaties

Videos

Overig

Vijf doden bij terreuraanslag in Bnei Brak

Door Yoel Schukkmann - 

30 maart 2022

Terreuraanslag Bnei Brak

De plaats in Bnei Brak waar de terreuraanslag plaatsvond. Foto: Avshalom Sassoni/Flash90

Bij een derde terreuraanslag in iets meer dan een week tijd kwamen gisteravond vijf mensen om het leven in de ultraorthodox-Joodse stad Bnei Brak. Vier werden ter plekke dood verklaard. Een vijfde slachtoffer werd in ernstige toestand met spoed naar het Beilinson Medical Center gebracht, maar bezweek korte tijd later aan zijn verwondingen. In totaal zijn er alleen al in de afgelopen week elf Israëli’s vermoord.

De tiende terreuraanslag van deze maand werd gisteravond rond 20.00 uur voor het eerst gemeld. Een persoon werd levenloos gevonden in een auto, en twee andere mensen werden doodgeschoten op een nabijgelegen stoep. Een video die later op social media circuleerde, toonde hoe de terrorist in het Arabisch schreeuwde en op omstanders schoot met een M-16 automatisch geweer in een normaal gesproken rustige woonstraat. Volgens berichten in de media had hij eerder een gevangenisstraf van zes maanden uitgezeten na een veroordeling wegens terreurbanden en illegale verkoop van wapens. Hij werd ter plaatse doodgeschoten.

De politie identificeerde de schutter als de 27-jarige Dia Hamarsha uit het Palestijnse dorp Ya'bad dichtbij Jenin, die illegaal in Bnei Brak werkte. Op social media circuleren video's van Arabieren die de terreuraanslag vieren door lekkernijen uit te delen in de straten van Jenin.

Volgens de media had de terrorist eerder een gevangenisstraf van zes maanden uitgezeten.

De stad Bnei Brak is een van de grootste ultraorthodox-Joodse gemeenschappen ter wereld en heeft honderden jesjiewas (leerscholen). Vorige week zag de stad bijna een miljoen mensen samenkomen voor de begrafenis van rabbijn Chaim Kanievsky (1928-2022), een van de meest gerespecteerde rabbijnen in de Joodse wereld.

Een video van de terreuraanslag toont een man met een geweer die mikt op burgers buiten een supermarkt. Men kan ook zien hoe een jonge man vlucht en onderdak zoekt in een flatgebouw terwijl de schutter zijn moorddadige razernij voortzet. Op de beelden is te zien hoe de terrorist door de straat rent, op een auto schiet en vervolgens de auto nadert en mogelijk weer opnieuw in het raam schiet.

Reactie

Deze aanval komt na een terreuraanslag van afgelopen zondag in Hadera, waarbij twee mensen werden vermoord, en het bloedbad van vorige week in de zuidelijke stad Beer Sheva, waarbij vier mensen omkwamen. Bij beide eerdere aanslagen waren de daders ISIS-aanhangers.

Terwijl de Israëlische media meldden dat de president van de Palestijnse Autoriteit, Mahmoud Abbas, verrassend genoeg de terroristische aanslag van gisteravond veroordeelde, had Hamas niets dan lof voor de moord op onschuldige burgers.

Voor het eerst sinds Operatie Guardian of the Walls in mei 2021 is de Israëlische politie in de hoogste staat van paraatheid. Politiechef Kobi Shabtai heeft besloten dat de politie zich zal richten op zichtbare openbare veiligheid en meer agenten op straat en op drukbezochte plekken gaat zetten. Het Israëlische leger (IDF) kondigde ook aan dat het ook versterkingen naar Judea en Samaria gaat sturen.

Israëls bescherming

Terwijl Israël wordt geteisterd door talloze terreuraanslagen, is de wereld natuurlijk weer even stil als altijd. Ik heb zelfs al enkele misleidende koppen van grote nieuwszenders gezien.

Wie zal er voor de waarheid opkomen? Wie zal er tot onze hulp komen? Mijn hulp komt van Hasjem, de Schepper van hemel en aarde. Onze bewaker sluimert noch slaapt. Echter is deze bewaker niet onze politie of strijdkrachten.

“Hasjem is uw Bewaker; Hasjem is uw schaduw; [Hij is] aan uw rechterhand” (Psalm 121).

Ontwerp zonder titel

De auteur

Yoel Schukkmann

Yoel Schukkmann groeide op in Nederland, waar hij chassidisch werd, wat wij zouden noemen 'ultra-orthodox' Joods. Hij verhuisde daarom in zijn tienerjaren naar Israël om in een jesjiewa te leren....

Doneren
Abonneren
Agenda