Sluiten

Zoeken.

Henk Binnendijk over de God van Abraham, Isaak en Jakob

3 januari 2019

WMP00560-1024x682

De drie aartsvaders staan centraal in de nieuwe Bijbelstudieserie van Henk Binnendijk. Vanaf 6 januari zendt de christelijke tv-zender Family7 elke week een aflevering van de 13-delige serie uit over het gelijknamige boek geschreven door Henk Binnendijk ‘De God van Abraham, Isaak en Jakob’. In het programma wordt Henk Binnendijk geïnterviewd door Sara van Oordt en vertelt hij over zijn geloof in de God van Abraham, Isaak en Jakob.

De God van Abraham, Isaäk en Jakob wordt elke zondag om 19:30u uitgezonden bij Family7

Wilt u meelezen tijdens de uitzendingen? Bestel dan hier uw exemplaar van het boek ‘De God van Abraham, Isaak en Jakob

“God siert zich met welbehagen met deze naam: de God van Abraham, Isaäk en Jakob, zegt Henk Binnendijk. ‘Als Mozes naar de farao moet, vraagt hij: ‘Hoe moet ik U noemen?’ En God antwoordt: ‘Ik ben die ik ben’. Ik heb het gevoel dat God ook zelf aanvoelt dat dit abstract klinkt. Hij zegt er meteen achteraan: ‘Noem mij maar de God van Abraham, Isaäk en Jakob.’ God is daar trots op.”

‘Als we het over Abraham, Isaäk en Jakob hebben, hebben we het vooral over God.’

— Henk Binnendijk

Abraham
“Neem Abraham. ‘Hij had geen kerk, geen voorgangers, geen Bijbel. Daarom is God hem erg nabij. Je leest nooit dat God hem vermaant, omdat God weet dat ze bij de nullijn moeten beginnen, God gaat nog iets opbouwen met hen. Het mooie vind ik: bij een misstap zwijgt God, totdat Abraham inziet wat er goedgemaakt moet worden en dan is God er weer. Een manier van onderwijzen die ik heel kostbaar vind. Abraham was niet zo gehoorzaam als wij altijd denken. Hij ging bijvoorbeeld niet direct naar het land dat God hem wees. God zwijgt dan tot Abraham besluit opnieuw op weg te gaan. En als hij in Kanaaän is, spreekt God weer tot hem. Dat is ook een les voor ons. Als we een weg opgaan die God niet wil, dan komt God op de achtergrond. Dan wordt het droog en dor in je leven, en dan moet je je wel iets gaan afvragen.” Dus, concludeert Henk Binnendijk, als we het over Abraham, Isaäk en Jakob hebben, dan hebben we het vooral over God.

Isaäk
“De eerste grote ontmoeting van Isaäk met God is dat zijn vader hem op het altaar legt. En dan gaat de hemel open! Dat moet een overweldigende openbaring geweest zijn voor die jongen. Dan trouwt hij met Rebekka, ze krijgen twintig jaar lang geen kinderen. En dan komen Esau en Jakob, met die belofte dat de oudste de jongste zal dienen. Dat vond Isaäk vast moeilijk te accepteren. Hij had Esau lief en Rebekka Jakob, ik stel me zo voor dat dat voor verwijdering zorgde in hun huwelijk.”

Jakob
“Na zijn bedrog moet Jakob vluchten, en God spreekt tot hem. Je zou verwachten dat God hem vermaant om zijn bedrog. Maar Hij zegt: Ik ben de Here, en het land waar je op ligt is van jou. Ik zal jou nooit verlaten tot ik gedaan heb wat ik beloofd heb. Dat vind ik zo indrukwekkend.

In alle eerbied: ik ben gek op God. God heeft mij dwars door de modder heen geweldig verwend. En dat doet Hij tot op deze dag. Neem nou deze nieuwe tv-serie. God opent deuren, en als Hij me leven geeft wil ik nog wel even doorgaan. Televisie is een prachtig middel om mensen te bereiken die je anders nooit bereiken zou. Je kunt wel zeggen dat ik oprecht dankbaar ben voor Family7.’

Binnendijk: “Weet je, één van de dingen waar ik naar uitkijk, zeker op mijn leeftijd, is wat er in de Bijbel staat: ‘Ze zullen komen van oost en west en aanliggen met Abraham, Isaäk en Jakob.’ Probeer je dat eens voor te stellen, dat er een tijd komt dat ik maaltijd houd met deze drie mannen. Wat weet ik al veel van ze, ik heb nu al het gevoel dat ik ze zo goed ken! Mijn hart springt echt op van vreugde als ik aan dit soort dingen denk. Onze toekomst is heel hoopvol!”

De God van Abraham, Isaäk en Jakob
Vanaf 6 januari elke week om 19.30 uur op Family7

Beeld: Arend Jan Westerik

Wilt u meelezen tijdens de uitzendingen? Bestel dan hier uw exemplaar van het boek ‘De God van Abraham, Isaak en Jakob

Doneren
Abonneren
Agenda