Sluiten

Zoeken.

Hamas en de leugens over Gaza

Door Yochanan Visser - 

23 augustus 2021

Hamas en de leugens over Gaza

Palestijnse Arabieren protesteren bij de grens tussen Gaza en Israël afgelopen zaterdag. Foto: Abed Rahim/Flash90

Hamas is opnieuw bezig om de spanning met Israël op te voeren en speelt ondertussen de bekende slachtofferrol. Een Duitse krant maakte echter definitief een einde aan de mythe dat Hamas niet in staat is om humanitaire hulp te bieden aan de bevolking van Gaza en om de schade van de oorlog met Israël in mei, te herstellen.

Hamas probeert in Gaza opnieuw om Israël te terroriseren onder het voorwendsel van de niet bestaande ‘blokkade’. Ook organiseerde de terreurorganisatie afgelopen zaterdag een ‘dag van woede’. Dat gebeurde nadat de terreurorganisatie op woensdag voor het eerst sinds de oorlog in mei een raket op Zuid-Israёl afschoot.

Langs de grens met Israël kwamen zaterdag een paar duizend Palestijnse Arabieren om te ‘demonstreren’ langs het veiligheidshek, dat nu op sommige plaatsen een muur is geworden. Tijdens de ‘demonstratie’ werden opnieuw brandende ballonnen opgelaten die in Zuid-Israёl branden veroorzaakten. Ook werd er stenen en andere objecten, waaronder geïmproviseerde bommen, naar Israëlische militairen gegooid. Daarnaast probeerden jonge Arabieren om het wapen van één van de soldaten te pakken. Toen dat niet lukte werd er met een pistool geschoten op een agent van de Israёlische grenspolitie. De agent werd in zijn hoofd geraakt en in levensbedreigende toestand afgevoerd naar een ziekenhuis in Beer Sheva. Het incident leidde tot vergeldingsaanvallen op Hamas-doelen door de Israëlische luchtmacht (IAF).

Tijdens de gewelddadige rellen gebruikten Israёlische militairen en agenten rubberen kogels en traangas om de massa’s weg te houden van het grenshek. Daarbij vielen 41 gewonden volgens Hamas' ministerie van Volksgezondheid.

Excuus voor nieuw geweld

Hamas had ook een excuus gevonden voor het nieuwe geweld. Men zei nu dat de ‘demonstratie’ bedoeld was om het in brand steken van de al-Aqsa moskee in Jeruzalem door een Australische toerist in augustus 1969, te herdenken.

Het oorspronkelijke excuus was dat de gewelddadigheden nodig waren omdat Israël weigerde om mee te werken aan de maandelijkse donatie van miljoenen dollars door de regering van Qatar. Dit excuus was echter niet langer houdbaar, omdat er afgelopen vrijdag een akkoord werd gesloten om die betalingen te hervatten.

Nieuw verdrag over hulp Qatar

De Verenigde Naties en Qatar sloten het akkoord terwijl Israël de betalingen aan arme inwoners van Gaza gaat controleren. Voorheen was Hamas verantwoordelijk voor de distributie van 30 miljoen dollar die Qatar maandelijks aan Gaza doneerde. Hamas sluisde een aanzienlijk deel van deze contributies door naar zijn militaire tak Izz-a-Din al-Qassam. Het akkoord tussen de VN en Qatar gaat voorlopig om een bedrag van 40 miljoen dollar en zal waarschijnlijk worden voortgezet in de vorm van maandelijkse betalingen aan duizenden arme families in Gaza. Die families krijgen nu honderd dollar per maand van de regering in Doha.

Hamas sluisde een aanzienlijk deel van de contributies van Qatar door naar zijn militaire tak.

Israël heeft waarschijnlijk haar eis laten vallen dat Hamas eerst de lichamen van twee Israёlische soldaten die sneuvelden tijdens de oorlog in 2014 vrij zou geven, voordat de donaties door Qatar hervat zouden kunnen worden. Ook eiste de regering van premier Naftali Bennett eerst dat twee Israëlische burgers die door Hamas in Gaza worden vastgehouden zouden worden vrijgelaten, voordat de donaties konden worden hervat.

Hamas verklaarde na de bekendmaking van de overeenkomst tussen de VN en Qatar dat het weliswaar een positieve ontwikkeling was maar dat Israël meer moest doen om de ‘belegering’ van Gaza op te heffen. “Hamas verwacht meer maatregelen door Israël, zoals het heropenen van alle grensovergangen en het toestaan van alle import en export van goederen naar- en van de Gazastrook”, zei een anonieme bron binnen Hamas op zaterdag tijdens de gewelddadigheden.

De overeenkomst tussen Qatar en de VN bevatte geen clausule over de betaling van salarissen van Hamas’ ambtenaren. Palestijnse banken weigerden eerder om een deel van de financiële hulp door Qatar door te sluizen naar de bankrekeningen van deze ambtenaren. Deze beslissing had te maken met de vrees dat de banken zouden worden aangeklaagd bij rechtbanken vanwege ondersteuning van terrorisme.

Hamas ontevreden over akkoord

Hamas heeft verder ernstige bezwaren tegen het gebruiken van banken voor de transfer van de donaties van Qatar. De reden daarvoor is vrij simpel. Transacties via banken kunnen worden geverifieerd en zeker door de Israëlische inlichtingendiensten. Hamas wilde de Qatar-fondsen slechts cash ontvangen om zodoende vrij te kunnen zijn in het vervolgtraject. Met andere woorden: het doorsluizen van geld naar de militaire tak van de organisatie.

Hamas verwacht meer maatregelen door Israël, zoals het heropenen van alle grensovergangen en het toestaan van alle import en export van goederen naar- en van de Gazastrook.

Hamas en de Palestijnse Islamitische Jihad (PIJ) blijven ondertussen doorgaan met het uiten van bedreigingen aan het adres van Israël. Ze zeggen dat de “Zwaard van Jeruzalem-strijd” met Israël zal doorgaan totdat de “belegering van Gaza” wordt opgeheven en “Jeruzalem en de al-Aqsa moskee zullen worden bevrijd”.

“Zwaard van Jeruzalem” is de naam die Hamas en PIJ gaven aan de elfdaagse oorlog met Israël in mei 2021. “We zullen de bezettende regering niet toestaan om ons volk af te persen en we zullen het verzet voortzetten”, zei Hamas woordvoerder Suheil al-Hindi vorige week.

Hamas’ leugens en mythes

De slachtoffer rol die Hamas voortdurend speelt is echter gebaseerd op regelrechte leugens. Dat geldt ook voor de mythe dat Hamas geen geld heeft om de bevolking in Gaza te helpen.

Ten eerste krijgt Hamas per maand dertig miljoen dollar van de regering van Iran. Dat geld gaat echter niet naar de wederopbouw van Gaza of naar voedsel en andere hulp voor de bevolking van Gaza. De financiële steun die Hamas van Iran ontvangt is bedoeld voor de bewapening van de terreurorganisatie. Het heeft al geleid tot meer geavanceerde wapens die Israёl bedreigen, zoals we zagen gedurende de oorlog in mei.

Onthulling over het vermogen van Hamas

Hamas heeft echter voldoende eigen middelen die in één klap de schrijnende situatie in Gaza zouden kunnen beëindigen, zo onthulde de Duitse krant Die Welt vorige week.

De terreurgroep heeft aandelen ter waarde van 500 miljoen dollar in veertig internationale bedrijven in het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Dat bedrag is het ruwe vermogen van Hamas, nadat het aandelen ter waarde van bijna vijftig miljoen dollar had verkocht om te investeren in het militaire apparaat van de terreurgroep. Alleen al met die vijftig miljoen dollar had Hamas 1405 huizen, 310 medische klinieken, 114 moskeeën en 98 scholen kunnen bouwen in de Gazastrook. Daar kost arbeid een fractie van wat men in Europa betaalt. Deze gegevens werden door Israëlische inlichtingendiensten vrijgegeven. Het bedrag van 500 miljoen dollar is volgens de Wereldbank voldoende om alle schade veroorzaakt door de rakettenoorlog tegen Israël eind mei, te herstellen.

De schokkende onthullingen door Die Welt verslaggever Clemens Wergin werden door de internationale media zoals de New York Times en CNN volledig genegeerd.

visser-2

De auteur

Yochanan Visser

Yochanan Visser maakte vanuit Nederland alija naar Israël waar hij Missing Peace oprichtte, een onderzoeksjournalistiekbureau om de werkelijkheid achter de eenzijdige berichtgeving over Israël bloot te leggen. Zijn grondige research...

Doneren
Abonneren
Agenda