Sluiten

Zoeken.

Grote menora reist naar Sderot – reist u mee?

6 september 2019

WhatsApp-Image-2019-09-04-at-18.53.18-1024x768

Het is misschien nu nog moeilijk voor te stellen, maar op deze plek in Sderot staat op 17 december de twaalf meter hoge menora.

Zeven jaar geleden organiseerde Christenen voor Israël voor het eerst een openbare Chanoekaviering met een kandelaar in de vorm van een davidster van bijna twaalf meter hoog als teken van solidariteit met de Joodse gemeenschap. Na zes jaar reist deze kandelaar nu naar Israël, waar hij permanent in Sderot zal worden geplaatst. U bent van harte uitgenodigd om dit bij te wonen.

Directeur Roger van Oordt legt uit waarom Christenen voor Israël begon met de Chanoekavieringen: “Wij vonden het belangrijk om op deze manier laten zien aan de Nederlandse samenleving dat het Joodse volk leeft en een bijzondere plaats heeft in de samenleving. Elke week wordt in de synagogen voorbede gedaan voor de koning en leiders in dit land. Dankzij het Joodse volk hebben we de Bijbel, dat mogen we niet vergeten. We lieten hiervoor een prachtige, grote kandelaar maken, zodat het bekend zou worden dat Joden en christenen samen de God van Israël groot maken en Zijn licht willen verspreiden.”

Sderot

Christenen voor Israël organiseerde in samenwerking met opperrabbijn Binyomin Jacobs een openbare Chanoekaviering in onder meer Nijkerk, Maastricht, Den Haag en Leeuwarden. Dit jaar reist de menora naar een permanente locatie in het stadje Sderot, één kilometer van de Gazastrook, waar veel raketten uit Gaza terechtkomen. Door deze beschietingen, kampen veel bewoners met posttraumatische stresssymptomen.

Roger van Oordt: “Onlangs was burgemeester Alon Davidi bij ons in Nedelrand. Hij zei: ‘Wij zullen niet wijken voor terreur. Als Sderot niet sterk is, dan is Israël zwak; als Sderot sterk is dan is Israël sterk.’ Wij willen graag naast de bevolking van Sderot staan en op deze manier de inwoners van Sderot bemoedigen. De chanoekia is nu onderweg per boot naar Israël. In het najaar zal hij opgebouwd worden op een verkeersrotonde aan de rand van Sderot met uitzicht over de Gaza. Hij komt daar dan permanent te staan als symbool van het licht.”

Beleef het mee!

Op 17 december wordt de menora in Sderot feestelijk onthuld. We hopen dat heel veel christenen uit Nederland daarbij aanwezig zullen zijn. Natuurlijk zullen opperrabbijn Jacobs en zijn echtgenote aanwezig zijn, maar ook belangrijke mensen uit Israël en vele inwoners en scholieren uit Sderot.

Ook u kunt deze feestelijke onthulling bijwonen. We organiseren een speciale reis van 13 tot 19 december voor. Een unieke, geheel verzorgde, zevendaagse reis voor de unieke prijs van slechts 895 euro! U logeert in Jeruzalem en naast het bezoek aan Sderot organiseren we een aantal uitstapjes naar verschillende projecten die Christenen voor Israël ondersteunt.

Veiligheid

Wellicht vraagt u zich af of het wel veilig is om zo’n evenement in Sderot te houden. Burgemeester Alon Davidi liet op deze vraag weten: “Sderot is 95 procent van de tijd een heerlijke, gezellige en mooie stad om te bezoeken. Maar soms is het er inderdaad onrustig vanwege de raketalarmen. Uiteraard wordt voor het bezoek op 17 december gezorgd dat de veiligheid van alle aanwezigen zoveel mogelijk gegarandeerd wordt, en nemen we allerlei voorzorgsmaatregelen.”

Doneren
Abonneren
Agenda