Sluiten

Zoeken.

Grappige weetjes over Pesach

Door Joanne Nihom - 

13 april 2017

ben-en-jerrys-charoset

Pesach in Israël … geen korreltje gist mag je in huis hebben. Wat leuke weetjes!

  • Het hele jaren door krijgen de gorilla’s en alle andere dieren in de dierentuin van Ramat Gan brood te eten. Maar met Pesach mag dat niet. Dus …

  • Chocoladehazen ‘koosjer voor Pesach’
  • IJs van Ben & Jerry’s met ‘charoset’ smaak. Te grappig. IJs met een charoset smaak. Charoset wordt gegeten tijdens de seideravond. Het heeft een symbolische functie en herinnert aan het leem en klei waarvan het Joodse Volk in slavernij bouwstenen moesten maken. De wijn in de charoset staat voor het bloed dat de Joden tijdens die slavernij verloren. Er bestaat een Sefardische en Asjkenazische variant.
Sefardische Joden (die oorspronkelijk uit Spanje en Portugal komen) eten charoset die bestaat uit: appels, peren, rozijnen, vijgen, sinaasappelsap, rode wijn, pijnboompitten en kaneel.
Asjkenazische Joden (alle Europese Joden, behalve uit Spanje en Portugal) eten charoset die bestaat uit: gehakte noten (bijvoorbeeld amandelen, walnoten, hazelnoten), suiker of honing of een mengsel daarvan, geraspte appels, kaneel en zoete wijn.
Viert u geen seideravond, het is een heerlijk toetje.
  • En ook de kittens tellen mee! Kattenvoer … koosjer voor Pesach.
joannenihom-cirkel

De auteur

Joanne Nihom

Onze journaliste Joanne Nihom woont al enige jaren in Israël. “Israël is voor mij thuiskomen, onderdeel zijn van een ongelofelijke uitdaging. Israël is voor mij het land, de zee, de...

Doneren
Abonneren
Agenda