Sluiten

Zoeken.

Artikelen

Activiteiten

Kennisbank

Podcasts

Projecten

Publicaties

Videos

Overig

Steun Israël

Terug naar overzicht

Geen raketten van Hamas, maar tulpen uit Holland

Door Johan van der Ham - 

28 november 2022

WhatsApp Image 2022-11-28 at 09.31.23

De tulpentour trekt door Israël! Overal in het land worden tulpenbollen geplant, die komend voorjaar op zullen komen als symbool voor een bloeiende vriendschap tussen Israël en Nederlandse christenen. En waar kun je zo'n bemoediging nou beter brengen dan in het gebied rondom Gaza, dat normaal gesproken leeft onder de dreiging van Hamas-raketten?

Bekijk het fotoverslag van een lange, maar prachtige dag van de tulpentour!

Op een mooie plek in Sderot, bij de vanuit Nederland overgebrachte grootste Chanoekiah in Israël, startte onze dag. Deze dag zijn we de hele grens met Gaza langs getoerd. Er was ook een reisgroep van Christenen voor Israël met ons mee. Burgemeerster Alon Davidi ontving een Hollandse tulpenmok voor zijn dagelijkse koffie. Hij waardeerde de steun vanuit Nederland enorm en bedankte ons hartelijk.

Hier bevinden we ons op zeer korte afstand van het grenshek met Gaza, op het Asaf uitkijkpunt. Lokale vriend Baruch geeft gedetailleerde informatie over de veiligheidssituatie.

Merkava tank standby op een punt pal naast de grens. De bemanning is 24/7 beschikbaar op 50 meter afstand van de tank, om, zodra de instructie komt, in actie te komen en doelen onder vuur te nemen.

Merkava is Hebreeuws voor 'strijdwagen' en is een Israëlisch product.

Bij het zeer indrukwekkende monument Chets haShachor (zwarte pijl) geeft Baruch verdere uitleg en komt Mirjam Reijnen in zeer Hollandse outfit en prachtig Rotterdams accent ons uitleg geven over haar eerste jaren in Nahal Oz, een kibbutz op 1,5 kilometer van Gaza. Indrukwekkende ontmoeting. En met de tulpen uit Holland weet men in Nahal Oz wel raad.

Onder leiding van een gids uit Nir Yitzchak bezoeken we het Nirim monument. Daar hoorden we een heroïsch verhaal van hoe 20 mensen uit de toenmalige kibbutz het Egyptische leger een hele week in 1948 hebben tegengehouden zodat het Isrsëlische leger zich kon versterken. Meer dan heldhaftig. Die geest van onverzettelijkheid is er nog immer in het hele grensgebied.

De Hebreeuwse tekst op de betonnen muur zegt, vrij vertaald, dat tanks het nooit zullen winnen van de mens.

Vanaf het observatiepunt bij Nirim is Gaza zeer goed zichtbaar. Niet zichtbaar op de foto is 3 kilometer verderop de grens met Egypte waar Kerem Shalom ligt, op het 'drielandenpunt' Egypte-Gaza-Israël.

In de kibbutz Nir Yitzchak hebben we de boodschap van liefde en bemoediging namens Christenen voor Israël gedeeld, en met de groep en veel kinderen de bollen gepoot.

Deze lange dag eindigde in kibbutz Shoval, waar de hele gemeenschap ons verwelkomde, en was opgeroepen voor een 'tulpenfeest'. Er werden vele gesprekken gevoerd en honderden bollen gepoot.

Het is en blijft een zeer krachtig middel en een blijk van vriendschap, die Hollandse tulpenbol. De impact van onze tulpentour, door u mogelijk gemaakt, is echt merkbaar in Israël de afgelopen vele jaren. Harten en huizen worden geopend. Onverbrekelijke banden ontstaan.

Op naar meer! Houd onze website in de gaten voor nog meer updates.

Schermafbeelding 2022-11-26 om 13.43.33

De auteur

Johan van der Ham

Doneren
Abonneren
Agenda