Sluiten

Zoeken.

Gaat de alija eigenlijk nog door?

Door Koen Carlier - 

1 augustus 2020

Svetlana Soroka photographer-4434 (1)

Een Joods gezin dat vanuit Oekraïne alija maakt: ze emigreren naar Israël. Foto: Svetlana Soroka

Regelmatig krijgen we de vraag: 'Gaat de alija nog door?' Van een afstandje zou je denken van niet, want als toerist kom je Israël al maanden niet meer in. Om een antwoord te geven op deze vraag geven we regelmatig een update.

Stand van zaken

In de vroege morgen van dinsdag 21 juli (04.00 uur!) zijn 75 Joden uit Oekraïne voorgoed vetrokken naar Israel. Ze kwamen uit het hele land en soms duurden de ritten wel twaalf tot zestien uur!

Op 27 en 28 juli vertrokken nog eens in totaal 201 olim uit Rusland en Oekraïne. Van hen zullen 110 integreren in Israël via First Home in the Homeland, een programma waarbij men vijf maanden lang, vijf dagen per week les krijgt in onder meer Hebreeuws en de Joodse cultuur.

Als Christenen voor Israël ondersteunen we dit project al jaren en het blijkt keer op keer zeer succesvol! Klik hier voor meer info over First Home in the Homeland.

Wijzelf mogen helaas de luchthaven niet binnen aangezien we geen vliegtickets hebben...

Aankomst in Israël

Vlak na de landing in Tel Aviv en na ingeschreven te zijn bij de immigratiedienst, gaan de nieuwkomers verplicht twee weken in quarantaine in één van de beschikbare hotels. Via een online platform krijgen ze alsnog hun eerste lessen Hebreeuws!

Tot eind dit jaar verwacht directrice Elena Kovarsky van First Home in the Homelandnog zo'n 500 nieuwe immigranten te verwelkomen die in Israël zullen integreren via hun programma.Het blijft voor zowel Israël als de immigranten zelf een onzekere tijd.

De familie Frenkel

Graag deel ik het verhaal van de familie Frenkel, die ruim een jaar geleden in Israël aankwam en daar meedeed aan het programma van First Home in the Homeland. Het is geschreven door Anna Klechanova, die namens de organisatie het gezin begeleidde.

“Want ik weet de gedachten, die ik over u denk, spreekt de HEERE, gedachten des vredes, en niet des kwaads, dat ik u geve het einde en de verwachting.”

— Jeremia 29:11

Immigratie is altijd een moeilijke beslissing. Wat drijft mensen die besluiten om niet allen of met één of twee, maar met vier kinderen te emigreren? Onder onze olim zijn er zulke mensen. Bijvoorbeeld de familie Frenkel: Dmitry en Irina met hun inmiddels 5 kinderen.

De weg naar hun thuisland was niet gemakkelijk. Ze kregen hun visa pas bij de tweede poging, toen ze volledig voorbereid naar het consulaat gingen. Ze namen zelfs de moeder van Dmitry mee, zodat zij de consul kon vertellen wat ze allemaal in het verleden te verduren hadden - alleen maar omdat ze Joods waren.

'Ga terug naar je thuisland'

Toen Dmitry bijvoorbeeld een baby was, viel hij een keer uit bed waarbij hij gewond raakte. Gedreven door angst pakte de moeder de huilende baby op en haastte zich naar het ziekenhuis, maar niemand kwam naar hen toe. “Niemand zal jullie helpen vanwege je Joodse achternaam”, zei de dokter tegen haar. “Ga terug naar je thuisland. We willen hier geen kinderen met zo’n achternaam". Deze vorm van haat kreeg ze weer te horen toen ze haar zoon kwam inschrijven voor de kleuterschool: ze werden niet toegelaten.

Helaas waren dit niet de enige gevallen van antisemitisme. Dmitry's ouders zijn nog steeds bang om hun achternaam uit te spreken.

Unieke kans

Maar na al dit lijden kregen de Frenkels nu een unieke kans: om naar Israël te komen via het programma First Home in the Homeland, dat ervoor zorgde dat alle vier de kinderen al voor hun aankomst op scholen en kleuterscholen waren ingeschreven.

Dit programma was een stimulans om te verhuizen. "In Oekraïne is het moeilijk om vier kinderen groot te brengen, maar in Israël voelen we ons veilig. Het onderwijssysteem in Oekraïne zorgt ervoor dat de kinderen niet tot hun recht komen. Zo dwong een lerares op school haar zoon om met zijn rechterhand te schrijven, terwijl hij linkshandig is. In Israël is er een warme, huiselijke omgeving. Het kind staat centraal".

Nadat ze alija hadden gemaakt, werd hun vertrouwen in het onderwijssysteem van Israël groter toen Irina het Israëlische onderwijssysteem zelf kon ervaren. Ze werkte vier maanden in de kleuterschool van de kibboets, als assistent van de docent. Daar zag ze dat kinderen en volwassenen een uitstekende relatie hebben. "Het First Home-programma heeft ons veel geholpen. We zijn blij dat we de juiste beslissing hebben genomen. De kibboets geeft ons vrijheid en veiligheid. Er wonen vriendelijke en gastvrije mensen."

De familie Frenkel is gelukkig in Israël.

Wat is er veranderd?

Wat is er veranderd in het leven van de familie Frenkel sinds hun alija in maart 2019, nu ruim een jaar geleden? Gedurende deze tijd hebben Dmitry en Irina de cursus Hebreeuws voltooid en hebben de kinderen zich perfect aangepast aan de Israëlische samenleving. Ze gaan naar school en de kleuterschool, maken nieuwe vrienden en spreken vloeiend Hebreeuws.

De familie keerde terug naar hun Joodse wortels. Ze begonnen alle Joodse feestdagen te vieren, precies zoals hun grootouders dat ooit deden in Oekraïne. Maar het belangrijkste geschenk ontvingen ze tijdens afgelopen Chanoeka.

Op 22 december 2019 werd op de eerste dag van Chanoeka het vijfde kind van Dmitry en Irina geboren.

Dmitry is de enige kostwinner in de familie. Hij installeert zonnepanelen. Irina zorgt voor de kinderen.

De familie Frenkel heeft ambitieuze toekomstplannen en gelooft dat ze in Israël zullen slagen. Zoals in Job 8:7 wordt gezegd: "Uw beginsel zal wel gering zijn; maar uw laatste zal zeer vermeerderd worden". We hebben hier geen twijfel over en we wensen het allerbeste toe aan deze geweldige familie.

Zoals het nu lijkt staan er voor de maand augustus nog eens zeven vluchten gepland voor Joden die vanuit landen van de voormalige Sovjet-Unie terugkeren naar Israël...

Help mee bij de terugkeer van het Joodse volk!

Voor 135 euro maakt u het mogelijk voor één Jood om vanuit Oekraïne alija te maken naar Israël. Wanneer u dit bedrag doneert ontvangt u een certificaat op naam. Natuurlijk is elk bedrag welkom!

Koen-Carlier_avatar-90x90

De auteur

Koen Carlier

Koen Carlier is als alijaveldwerker van Christenen voor Israël werkzaam in Oekraïne. Samen met een toegewijd team en vele vrijwilligers helpt hij Joden in samenwerking met het Joods Agentschap op...

Doneren
Abonneren
Agenda