Sluiten

Zoeken.

Artikelen

Activiteiten

Kennisbank

Podcasts

Projecten

Publicaties

Videos

Overig

Foto's: grote groep Ethiopische Joden komt aan in Israël

Door Redactie cvi.nl - 

9 maart 2023

DSC_7702

Een vliegtuig van Ethiopian Airlines bracht afgelopen week een groep van 266 Ethiopische Joden thuis in Israël. Een historisch moment!

De vlucht werd gesponsord door Christenen voor Israël. Directeur Frank van Oordt heette de kersverse inwoners van Israël welkom op het vliegveld in Tel Aviv: "Het was heel indrukwekkend om mee te maken. Deze mensen hebben vaak jaren moeten wachten voordat ze naar Israël konden. Ze hadden hun mooiste kleren aangetrokken en velen kusten de grond zodra ze uit het vliegtuig stapten."

Alija vanuit Ethiopië

Sinds de jaren '80 zijn er al meerdere operaties uitgevoerd waarmee in totaal tienduizenden Joden vanuit Ethiopië naar Israël zijn gebracht. Daarvoor was er ook al wel alija vanuit Ethiopië, maar op veel kleinere schaal.

In de jaren '70 werd besloten om de Ethiopische Joden in fases via een luchtbrug naar Israël te brengen. Dat gebeurde uiteindelijk met operaties die werden vernoemd naar Mozes, Jozua en Salomo.

Omdat Israël geen diplomatieke betrekkingen had met Ethiopië, werden de Ethiopische Joden in het geheim naar Israël gebracht. Opmerkelijk genoeg had Israël wel betrekkingen met buurland Soedan. Jaren later bleek dat de Mossad, de Israëlische geheime dienst, een fictieve duikschool runde aan de Soedanese kust. In werkelijkheid werd dit resort gebruikt om Joodse vluchtelingen vanuit Ethiopië via Soedan naar Israël te brengen.

Wereldrecord

Tijdens operatie Salomo werd overigens ook een wereldrecord gevestigd. Om zoveel mogelijk mensen mee te kunnen nemen had de Israëlische luchtvaartmaatschappij El Al alle banken uit een aantal Boeing 747's gesloopt. Op 24 mei 1991 vervoerde El Al maar liefst 1086 mensen met één vlucht.

Bij aankomst in Tel Aviv bleken het er zelfs 1088 te zijn, want onderweg waren er twee baby's geboren! Dit is een letterlijke vervulling van de profetie uit Jeremia 31:8.

Ik zal hen bijeenbrengen van de uithoeken van de aarde
onder hen zijn blinden en verlamden,
zwangeren en barenden met elkaar:
met een grote menigte zullen zij hierheen terugkomen.

In Israël

De 266 nieuwe Israëli's worden opgevangen in zogeheten absorptiecentra. Hier worden ze voorbereid op de Israëlische maatschappij.

Bekijk hier een fotoserie van het bijzondere moment (gebruik de pijltjes om te navigeren, klik op een foto voor een vergroting)

Favicon CVI

De auteur

Redactie cvi.nl

Doneren
Abonneren
Agenda