Sluiten

Zoeken.

Eten bij de druzen thuis

Door Joanne Nihom - 

29 november 2018

Druzen-eten-header-1024x576

Een tip voor als u het noorden van Israël bezoekt. Afgelopen week had ik vrienden over uit Nederland en zij waren wild enthousiast over Janets Kitchen.

Het is een ‘huisrestaurant’ in het idyllische, nog niet echt door toeristen ontdekte, druzendorp Jat. Als je het dorp binnenrijdt, voelt het alsof je terechtkomt in een andere tijd, zo’n honderd jaar terug.

Er rijden weinig auto’s, voor de huizen zitten hier en daar mannen in druzenkleding zachtjes met elkaar te praten. Ze zijn te herkennen aan een snor en donkere kleding. De meesten dragen een witte tulband, anderen hebben een rood hoofddeksel. Traditionele druzenvrouwen hebben hun hoofd bedekt met een transparante, losse witte sluier (een mandiel).

Janets Kitchen

Janets Kitchen gaat over gastvrijheid en heerlijk eten. De deur gaat open. Ahlan Wa Sahlan! Janet en Samar verwelkomen ons. In Janets Kitchen eet je gezellig thuis bij Janet en haar dochter Samar, beiden druzen.

Hun gastvrijheid is groot en je voelt je gelijk op je gemak. Janet kookt het traditionele eten van de druzen, recepten van haar moeder en oma: gezond en overheerlijk. De ontvangst vindt plaats in de huiskamer, een grote ruimte met veel banken, tafels, foto’s van de familie en prullaria. Het homemade eten staat klaar in de nabijgelegen eetkamer. Een tafel vol heerlijkheden, zoals groenten en deegwaren gevuld met rijst en verse kruiden en nog heel veel meer.

Als je het dorp binnenrijdt, voelt het alsof je terechtkomt in een andere tijd, zo’n honderd jaar terug.

In het Midden-Oosten wonen zo’n 600.000 druzen, waarvan 125.000 in Israël, vooral in het noordelijk deel van het land. Hun geloof heeft iets mysterieus. Alleen mannen en vrouwen die de geheime code van het geloof hebben, behoren tot Ajaweed, de zogenaamde religieuze raad en kunnen het gebedshuis, de Hilwe, bezoeken.

De druzen zijn trouw aan het land waar ze wonen en Israëlische druzen dienen in het Israëlische leger. Janet vertelt er na de maaltijd over onder het genot van koffie en thee met heerlijke zelfgemaakte koekjes en beantwoordt alle vragen van haar gasten. En zoals ze ons zegt: “Eet zoveel je wilt, morgen op dieet is niet nodig, want wat ik klaarmaak is supergezond.”

Contactinformatie

Janets Kitchen in Jat. Van tevoren reserveren: 00972-546503090.

Jat ligt behoorlijk afgelegen. Overnachten is aan te raden in Klil, Naharia of Akko.

joannenihom-cirkel

De auteur

Joanne Nihom

Onze journaliste Joanne Nihom woont al enige jaren in Israël. “Israël is voor mij thuiskomen, onderdeel zijn van een ongelofelijke uitdaging. Israël is voor mij het land, de zee, de...

Doneren
Abonneren
Agenda