Sluiten

Zoeken.

Escalaties op de grens van Israël en Syrië

Door Yochanan Visser - 

19 november 2020

F200804DCFF24

Israëlische soldaten vlakbij de Syrische grens in de Golan Hoogvlakte. Foto: David Cohen/Flash90

Vroeg in de ochtend van woensdag 18 november bombardeerden Israëlische gevechtsvliegtuigen en apachehelikopters doelen in Syrië. Deze waren opnieuw aan Iran gerelateerd. Bij deze actie werden vijf Syrische soldaten, drie Iraniërs en twee militieleden gedood. De reden voor deze reeks aanvallen was een directe poging van terroristen om een groot aantal Israëlische soldaten op de Golan Hoogvlakte te doden.

Aanval op het Israëlische leger

Een groep terroristen, die behoren tot door Iran gesteunde milities in Zuid-Syriё, plantte drie mijnen in de grond op Israëlisch grondgebied. Ze werden begraven langs een route waar soldaten van het Israёlische leger (IDF) regelmatig patrouilleren. Deze mijnen zijn geladen met tweeduizend ijzeren fragmenten en hebben een bereik van vijftig meter.

Het doel was duidelijk: zoveel mogelijk IDF-soldaten doden. Israёlische militaire experts wezen erop dat dit de eerste directe Iranese poging was om een landaanval op de IDF te lanceren. Tot nu toe werden er af en toe raketten en mortiergranaten afgevuurd op de Golan Hoogvlakte. Ook probeerde een andere groep terroristen in augustus de grens met Israël te bereiken met geïmproviseerde bommen en andere wapens. Die poging werd verijdeld door de Maglan-eenheid van de IDF, die de vier terroristen op afstand doodschoot.

De escalatie deed denken aan wat er gebeurde in de nacht van 10 mei 2018. De Quds-Brigade van de Islamitische Revolutionaire Garde in Syrië vuurde toen dertig raketten af richting Noord-Israël. Bijna al deze raketten vielen aan de Syrische kant van de Golan Hoogvlakte. Het Israёlische antwoord was echter vernietigend en een groot deel van de Iranese militaire infrastructuur in Syriё werd door de Israёlische luchtmacht (IAF) in diezelfde nacht nog vernietigd.

Lees het dagboek

van de opperrabbijn

Tegenaanval van Israël

Ook op woensdag 18 november werden op diverse plaatsen in Syriё doelen gebombardeerd die behoorden tot de Quds Brigade en het Syrische leger. Daaronder waren kazernes, wapenopslagplaatsen en een hoofdkwartier van de Quds Brigade. Ook werden raketten vernietigd die worden gebruikt om tanks en andere voertuigen te beschieten.

Benny Gantz, de Israёlische Minister van Defensie, waarschuwde het regime van de Syrische dictator Bashar al-Assad dat Israёl hem verantwoordelijk zou houden voor iedere terroristische actie vanaf Syrisch grondgebied.“Ik zeg duidelijk dat Syriё verantwoordelijk is voor wat er gebeurt op haar grondgebied”, zei Gantz.

De spanningen in het gebied van de Golan Hoogvlakte leidden ertoe dat de IDF extra luchtafweer overbracht naar het noorden van Israёl. Ook werd er een staat van verhoogde paraatheid uitgeroepen. De agressieve activiteiten tegen Israёl vanuit Zuid-Syriё worden gecoördineerd door de Libanese terreurorganisatie Hezbollah. Hezbollah heeft op 28 plaatsen langs de grens met Israёl op de Golan Hoogvlakte eenheden gestationeerd. Er zijn verder op dertig andere plaatsen door Iran en Hezbollah gesteunde milities aanwezig.

Ik zeg duidelijk dat Syriё verantwoordelijk is voor wat er gebeurt op haar grondgebied.

— Benny Gantz, de Israëlische Minister van Defensie

De oorlog tussen de oorlogen

Iran heeft Hezbollah belast met de opbouw van een troepenmacht in zuid Syriё die de Golan Bevrijdingsbrigade wordt genoemd. In Israёl wordt de huidige situatie met Hezbollah en de Quds Brigade in Syriё ‘de oorlog tussen de oorlogen’ genoemd.

De IAF heeft de laatste vier jaar honderden aanvallen uitgevoerd op doelen in Syriё en probeert ieder wapentransport vanuit Iran naar Syriё te voorkomen met die aanvallen.

Volgens Uzi Dayan, de voormalige IDF-generaal en huidig Knesset-lid, zou Israёl de in het zuiden van Syriё woonachtige Druzen moeten gebruiken. Dit om een militaire macht te vormen die de Iraniërs en hun bondgenoten zou moeten confronteren.

De Druzen haten de Iraniërs vanwege hun dominante aanwezigheid in het gebied. Zij zouden, als zij wapens zouden hebben, in opstand kunnen komen tegen Hezbollah, de Quds Brigade en de Iranese milities.

Bekijk onze

publicaties

De inzet van Druzen

De Druzen zouden een macht van tienduizenden strijders op de been kunnen brengen en staan bekend om hun vechtersmentaliteit. Volgens Dayan zouden de Druzen het verschil kunnen maken in de gecompliceerde situatie in Zuid-Syriё. Zij zouden moeten worden geholpen door de Arabische Golfstaten en Saoedi-Arabiё die over de financiën beschikken om hen van wapens en ander materialen te voorzien.

“De Druzen in Syriё zijn anti-Israёl, maar zijn te onafhankelijk om naar de pijpen van Iran te dansen”, aldus Dayan. Hij voegde eraan toe dat de Druzen de stabiliteit in Zuid-Syriё zouden kunnen herstellen. Dat zou betekenden dat ze daarmee de rust aan de grens met Israёl terug kunnen brengen.

Hulp voor de Druzen zou één de onderwerpen kunnen zijn in de besprekingen tussen Israёl, Bahrein en de Verenigde Arabische Emiraten met wie de Joodse staat recentelijk vredesovereenkomsten sloot. Deze twee Golfstaten zijn zeer bevreesd voor de Iranese uitbreidingsactiviteiten in het Midden-Oosten. Dit was dan ook de voornaamste reden dat zij vrede met Israёl sloten.

visser-2

De auteur

Yochanan Visser

Yochanan Visser maakte vanuit Nederland alija naar Israël waar hij Missing Peace oprichtte, een onderzoeksjournalistiekbureau om de werkelijkheid achter de eenzijdige berichtgeving over Israël bloot te leggen. Zijn grondige research...

Doneren
Abonneren
Agenda