Sluiten

Zoeken.

Een zomer vol blijdschap

Door Christenen voor Israël - 

22 juli 2021

French Aliyah landing photo 3

Jeremy had altijd al de wens, van kinds af aan, om op een dag in Israël te gaan wonen. Zijn wens groeide toen hij merkte dat Frankrijk veranderde. Hij groeide op in Sarcelles, een stad in de buitenwijken van Parijs waar immigranten en Fransen al eeuwenlang samenleefden in een mozaïek van culturen. Maar de sfeer in Parijs is veranderd in de afgelopen jaren. Antisemitisme werd steeds meer ‘normaal’. Ook in het leven van Jeremy was dit merkbaar. Hij was gewend om in de metro zijn keppeltje af te zetten en zijn ketting met davidsster te verstoppen onder zijn shirt. Zo was het nou eenmaal, hij was eraan gewend.

Tot de dag dat alles veranderde. Zijn grootvader, een voormalig soldaat in het Israëlische leger, nu 86 jaar oud, werd slachtoffer van een gewelddadige overval op straat, gewoon bij daglicht. Zijn ketting met davidsster werd ruw van zijn nek getrokken terwijl hij werd uitgescholden en geslagen. Dit was de druppel voor Jeremy. Hij besloot de stap te wagen om naar Israël te gaan. Hij voelde zich niet meer thuis in zijn geliefde Frankrijk. Hij wilde met trots kunnen leven als Jood, zonder angst. Samen met zijn ouders en zijn jongere broer kwam hij woensdag aan in zijn nieuwe thuisland Israël!

Jeremy (rechts op de foto) met zijn ouders en jongere broer. Vanaf woensdag is Israël hun nieuwe thuisland!

Bijzondere dag

Woensdag 21 juli was een dag vol blijdschap in Israël. Een groep van 160 Frans-Joodse immigranten arriveerde die middag op Ben-Goerion Airport in Israël, aan boord van een speciale vlucht vanuit Parijs, georganiseerd door het Joods Agentschap voor Israël en het Israëlische Ministerie van Terugkeer en Integratie. Jeremy was één van hen.

De nieuwkomers werden op de vlucht vergezeld door de Israëlische minister van Terugkeer en Integratie Pnina Tamano-Shata. De alija (=emigratie) van Joden uit Frankrijk naar Israël is in 2021 toegenomen met 137 procent. De vlucht werd georganiseerd mede dankzij de steun van Christenen voor Israël.

Met ongeveer 500.000 mensen is de Joodse gemeenschap in Frankrijk de grootste ter wereld buiten Israël en de Verenigde Staten. Ongeveer 1.370 Franse immigranten maakten in de eerste helft van het jaar alija, vergeleken met 578 in dezelfde periode vorig jaar. In het pandemiejaar 2020 was er een enorme toename in nieuwe alija-aanvragen uit Frankrijk: 6.053 vergeleken met 2.475 in 2019. Het Joods Agentschap ontving in 2020 meer dan 14.000 telefoontjes van mensen die geïnteresseerd waren om vanuit Frankrijk naar Israël te emigreren.

Yaakov Hagoel, voorzitter van het Joods Agentschap: “Sinds de dagen van Abraham en onze voorouders hebben we te maken gehad met rampen, oorlogen, uitdagingen en meest recentelijk met een wereldwijde pandemie. Toch komt het Joodse volk naar Israël, en ontvangen wij ze met open armen. Dit is ons échte thuis. Vandaag zijn 160 immigranten gearriveerd om ons als volk te versterken en door dit te doen vervullen ze de dromen om verbonden te zijn met het land Israël. Welkom thuis! "

Bekijk hier de fotoreportage:
Een zomer vol blijdschap

Maar dat was niet het enige moois dat er gebeurde op woensdag. Dankzij de steun van Christenen voor Israël kunnen 1.500 kinderen deze zomer genieten van een warm welkom in Israël. Deze kinderen zijn in de afgelopen maanden naar Israël geëmigreerd. De meeste van hen zijn afkomstig uit Ethiopië, maar ook enkele kinderen uit moslimlanden van waar zij met hun gezinnen gevlucht zijn. Op woensdag 21 juli begonnen de zomeractiviteiten voor deze kinderen: dagen vol plezier. Na de maandenlange lockdown en na wekenlang in de schuilkelders verblijven vanwege het geweld van met Hamas, was deze dag voor hen een echte verademing. De kinderen kregen er niet genoeg van: ze renden van activiteit naar activiteit: muziek maken, bellen blazen, dieren aaien, klimmen en in het hooi spelen, en natuurlijk een heerlijke lunch.

Roger van Oordt van Christenen voor Israël was erbij. Eén van de kinderen zei tegen Roger: “Bedankt voor deze zomer vol blijdschap!”.

Geniet mee van de schitterende foto's:
Favicon CVI

De auteur

Christenen voor Israël

Doneren
Abonneren
Agenda