Sluiten

Zoeken.

Een profetische gebeurtenis: 252 Joden uit India komen thuis in Israël

21 december 2020

Alija India

Een vliegtuig van El Al bracht 252 Joden vanuit India naar Tel Aviv. Foto: Eleonora Shiluv/Ministerie van Alija en Integratie

Afgelopen week vond opnieuw een profetische gebeurtenis plaats in Israël. Een vliegtuig van El Al bracht 252 Joden vanuit India naar Tel Aviv. Deze 'Bnei Menashe' worden als nakomelingen van Manasse gerekend tot één van de verloren stammen van Israël.

Na een lange vlucht ging voor deze Joden een nog veel langer gekoesterde droom in vervulling: voet zetten op Israëlische bodem. Velen uitten hun blijdschap en dankbaarheid door die bodem direct na het verlaten van het vliegtuig te kussen.

Ook voor Israël was het een bijzonder moment, want het was alweer ruim twee jaar geleden dat er voor het laatst een groep Joden vanuit India alija maakte.

Wie zijn de Joden uit India?

Ze noemen zich de 'Bnei Menashe', de zonen van Manasse. Eeuwenlang leefde deze groep Joden in Noordoost-India in afzondering: één van de verloren stammen van Israël. Ze bewaarden de Joodse tradities hielden eeuwenlang het verlangen in stand om op een dag terug te gaan naar Jeruzalem. Sinds enkele jaren keren de Bnei Menashe terug naar hun thuisland Israël, mede dankzij steun van Christenen voor Israël in samenwerking met de organisatie Shavei Israel. In het uiterste en afgelegen noordoosten van India, in de provincies Mizoram en Manipur wonen de Bnei Menashe, de Indiase Joden. Ze leiden er een eenvoudig bestaan en verlangen al generaties lang om naar Israël te mogen gaan.

Sinds de jaren '80 konden er zo'n 4000 Joden vanuit India naar Israël komen. Nog steeds wonen er zo'n 6500 van hen in afgelegen gebieden in India. Daar zijn hun voorouders 2700 jaar geleden terecht gekomen nadat ze door het Assyrische Rijk werden verjaagd. Omdat hun bestaan lange tijd onbekend is gebleven, worden ze gerekend tot de zogenaamde verloren stammen van Israël.

Onder de passagiers van de El Al-vlucht  bevond zich Miriam Singson, een weduwe uit de Indiase deelstaat Manipur, samen met haar zoon Tzadok en dochter Rina. Miriam heeft twee andere kinderen die enkele jaren geleden alija maakten, en deze week kon ze voor het eerst haar zes kleinkinderen zien die in Israël zijn geboren.

Een andere hartverwarmende hereniging vond plaats met de alija van Yaffa Haokip en haar twee jonge zoons, Alon en Hanan. Yaffa's ouders zijn dertien jaar geleden naar Israël verhuisd en ze heeft hen sindsdien niet meer gezien.

En dan is er ook nog Azaria Kolny, die zelf al sinds 2000 in Israël woont en vertelde: “Het is moeilijk te geloven dat ik na twintig jaar de kans krijg om mijn lieve zoon en zijn familie te omhelzen. Ik voel me erg gelukkig en in shock. Ik kan niet eens uitdrukken wat mijn gevoelens zijn."

Zo zegt de Heere: Zie, Ik zal Mijn hand opheffen naar de heidenvolken, naar de volken zal Ik Mijn banier omhoogsteken. Dan zullen zij uw zonen brengen in de armen, en uw dochters zullen gedragen worden op de schouder.

— Jesaja 49:22

Hoe helpt Christenen voor Israël?

Voor veel Indiase Joden is het grootste obstakel om alija te maken het koopkrachtverschil tussen India en Israël. De kosten van een paspoort kunnen ze vaak maar met moeite opbrengen. Die negentig dollar voor een internationaal paspoort en de reis naar de ambassade is voor hen enkele maandsalarissen. Er zijn velen die hiervoor een lening afsluiten. Zelf een vliegticket kopen van 900 euro om naar Israël te reizen is voor hen al helemáál onmogelijk. Daarom helpt Christenen voor Israël hierbij. De reis naar Israël bestaat uit een busrit, een binnenlandse vlucht en de vlucht naar Israël.

Doneren
Abonneren
Agenda