Sluiten

Zoeken.

Artikelen

Activiteiten

Kennisbank

Podcasts

Projecten

Publicaties

Videos

Overig

Een dag bij Hineni

Door Joanne Nihom - 

5 april 2019

Hineni-bezoeker

Een bezoeker van het humanitaire restaurant Hineni. - Foto: Jaco Klamer

De Nederlandse Alfred en Irene Fietje werken drie weken als vrijwilligers in het humanitaire restaurant van Hineni in Jeruzalem, een stichting die zich inzet voor een betere maatschappij gericht op maatschappelijke en geestelijke zorg.

Hineni geeft steun aan overlevenden van terreur, weeskinderen, probleemjongeren, mensen die het financieel moeilijk hebben en overlevenden van de Holocaust. Directeur van de stichting is Benjamin Philip.

Dagverslag

Een dag uit het ‘Hineni-leven’ van Alfred en Irene:

07.30 uur

De wekker gaat. Opstaan, wassen, aankleden en ontbijten.

08.45 uur

Onderweg naar Hineni. Wij kwamen in contact met deze prachtige organisatie tijdens een Israël Producten Centrum-consulentenreis in 2007.

Het maakte een verlangen bij ons los om dienend in Israël bezig te gaan. Dat gevoel is nooit weggegaan en in 2014 gingen we voor het eerst bij Hineni ‘werken’. Eerst twee weken en in hetzelfde jaar rond het Loofhuttenfeest vier weken. Door de jaren zijn we steeds teruggekeerd, iedere keer voor vier weken.

09.00 uur

Begroeting van de al aanwezige medewerkers en vrijwilligers. Vandaag zijn er twee nieuwe vrijwilligers, waardoor we nu met zeven zijn.

Zoals iedere morgen beginnen we met het vullen van voedselbakjes. Het menu vandaag is groente, kip en pasta.

De tafels en stoelen worden netjes neergezet, de toiletten en de vloer schoongemaakt, zodat alles er fris en keurig uitziet als de eerste gasten binnenkomen.

Voor de maaltijd van de volgende dag vinden ook al allerlei voorbereidingen plaats. Groente wordt schoongemaakt en al of niet gesneden. In de vleeskeuken worden gehaktballen gedraaid.

10.00 uur

Koffiepauze. Het is zwaar, maar dankbaar werk en een kopje koffie tussendoor is even genieten.

11.00 – 11.30 uur

De warm-houdvitrine wordt gevuld met bakken groente, kippenpoten, pasta en soep.

12.00 – 14.00 uur

De eerste gasten komen binnen en de uitgifte van de warme maaltijd begint. De mensen lopen langs de vitrine en krijgen een dienblad met daarop de maaltijd en wat pita’s.

De gasten zijn mensen die van de gemeente Jeruzalem een indicatie hebben, omdat ze zo arm zijn dat ze niet in hun eigen onderhoud kunnen voorzien. Een aantal krijgt zelfs één of meer bakjes mee naar huis, zodat ze niet met een hongerige maag naar bed hoeven. Op donderdag krijgen ze extra mee voor de sabbat, want het humanitaire restaurant is gesloten op vrijdag en zaterdag.

Het is best moeilijk om deze ‘arme’ mensen te zien. Je zou maar in zo’n afschuwelijke situatie leven… Maar de mensen van Hineni gaan met warmte en vol respect met ze om en dat geeft een goed gevoel.

Als alle gasten gegeten hebben en weg zijn, wordt alles weer schoongemaakt. De vitrines, de dienbladen, de tafels, stoelen, de toiletten en de vloer.

15.00 uur

Om 15 uur gaan we naar ‘huis’. Iedere dag weer met een voldaan gevoel.

Het is een bijzondere ervaring hier te mogen werken en we hebben het gevoel dat we echt een verschil maken in het leven van minderbedeelden. Daarom komen we steeds weer terug om te helpen.

joannenihom-cirkel

De auteur

Joanne Nihom

Onze journaliste Joanne Nihom woont al enige jaren in Israël. “Israël is voor mij thuiskomen, onderdeel zijn van een ongelofelijke uitdaging. Israël is voor mij het land, de zee, de...

Doneren
Abonneren
Agenda