Sluiten

Zoeken.

Een bar- en bat mitswa voor iedereen

Door Joanne Nihom - 

28 november 2014

bar-mitswa-1024x712

Een Ethiopisch-Joodse jongen wordt bar mitswa dankzij de WIZO. | Foto: WIZO

Het WIZO wijkcentrum in Afula. Een volle zaal, een opgewonden sfeer. Ouderen en jongeren, allemaal prachtig gekleed, zitten aan lange tafels. Iedereen praat door elkaar. Overal staan bloemen en hangen slingers en ballonnen. Dan komen onder luid gejoel, geklap, gefluit en gezang zo’n veertig jongeren, allemaal in witte kleding, de zaal binnenhollen.

Zij zijn de bat- en bar-mitswa meisjes en jongens en gaan dat feit vanavond uitgebreid vieren met familie, vrienden en WIZO-leden. Er zijn cadeautjes en toespraken, er is lekker eten en veel muziek. Bij de meeste ouders zijn tranen, de emotie is groot. Deze ouders kunnen het zich financieel niet veroorloven een feest voor hun kinderen te geven. WIZO zorgt, op een respectvolle manier, dat zij zich daar geen zorgen over hoeven te maken en dat deze avond voor een ieder groot feest is.

Het bar- en bat-mitswa project van de WIZO geeft jongeren uit economisch en sociaal achtergestelde milieus, vaak uit Ethiopië en de voormalige Sovjet-Unie, de gelegenheid hun religieuze meerderjarigheid te vieren zoals ieder ander Joods kind in de wereld. Het project helpt niet alleen het Joods bewustzijn van de kinderen te bevorderen maar ook dat van hun ouders en de rest van het gezin.

Elk jaar worden honderden jongeren, en hun families bijgestaan door WIZO-medewerkers, die helpen met de voorbereidingen voor deze belangrijke dag. Het programma is uitgebreid en begint al maanden van tevoren. De kinderen en ook hun ouders zijn betrokken bij een reeks van culturele, religieuze en educatieve activiteiten, uitstapjes en lessen.

Op deze manier leren ze spelenderwijs over hun Joodse achtergrond en tradities. Op de dag zelf is er een dienst in de synagoge, er zijn allerlei activiteiten en aan het eind van de dag is er het feest.

Dudu Moatty, directeur van het WIZO-buurtcentrum in Afula, is nauw betrokken bij het bar- en bat-mitswa project in hun centrum. “Als de WIZO dit initiatief niet zou nemen dan zouden de meeste van deze kinderen helemaal nooit hun bar- of bat-mitswa vieren. Niet alleen door hun financiële achtergrond maar ook omdat de meeste van deze families weinig weten van hun Joodse achtergrond. Dit project van de WIZO is veel meer dan alleen een feest voor de kinderen, het is een investering in de jeugd van vandaag en een bijdrage aan de toekomst van Israël van morgen”, aldus Dudu.

* WIZO (Women International Zionist Organization) is een internationale organisatie van 250.000 Joodse vrouwelijke vrijwilligers in 53 landen. Doelstelling is om kwetsbare groepen binnen de Israëlische samenleving een beter leven te bieden, ongeacht hun achtergrond of geloofsovertuiging. WIZO wordt erkend door de Verenigde Naties als NGO (Non Governmental Organization).

Bar mitswa is de Joodse kerkelijke meerderjarigheid voor een Joodse jongen, die leeftijd is 13 jaar.

Bat mitswa is de Joodse kerkelijke meerderjarigheid voor een Joods meisje, die leeftijd is 12 jaar.

joannenihom-cirkel

De auteur

Joanne Nihom

Onze journaliste Joanne Nihom woont al enige jaren in Israël. “Israël is voor mij thuiskomen, onderdeel zijn van een ongelofelijke uitdaging. Israël is voor mij het land, de zee, de...

Doneren
Abonneren
Agenda