Sluiten

Zoeken.

Een antisemitisch WOB-verzoek aan de Nederlandse universiteiten

Door Frank van Oordt - 

11 februari 2022

Wob verzoek uni groningen (1) (1)

Alle Nederlandse universiteiten, waaronder die in Groningen, hebben van 'The Rights Forum' een WOB-verzoek gekregen. Foto: Wikimedia Commons

De Nederlandse universiteiten hebben een WOB-verzoek gekregen. Met zo’n verzoek moeten overheidsinstanties informatie over een bepaald onderwerp openbaar maken. Het verzoek is ingediend door ‘The Rights Forum’, opgericht in 2009 door Dries van Agt. Dit forum zegt zich te beroepen op het internationaal recht, hoewel niet duidelijk is, welk internationaal recht ze dan hanteert. Sinds de oprichting doet The Rights Forum alles om Israël in een kwaad daglicht te stellen. Dit WOB-verzoek gaat echter nog een stap verder en hiermee toont de organisatie (in zoverre dat nog niet duidelijk was) haar ware aard.

Banden met Israël

Universiteiten

De schoen wringt overigens al met het verzoek. De universiteiten wordt gevraagd over de afgelopen tien jaar alle documenten, informaten en correspondentie te verzamelen over de banden met Israëlische universiteiten, Israëlische bedrijven en organisaties die Israël steunen. Dat wringt, omdat Israël uitermate interessant is voor universiteiten vanwege de hoge standaard van onderzoek. Israëlische universiteiten staan bekend om hun onafhankelijkheid en zijn vaak voorbeelden van voortvarend onderzoek. Ze zijn zowel bij studenten als medewerkers plekken van co-existentie en onderling respect. De banden van meerdere universiteiten zijn dan ook divers en vaak intensief.

Ook Christenen voor Israël

Het opvragen van informatie wordt echter schokkend als we kijken naar de lijst van organisaties die in het onderzoek betrokken worden. Zo betreft het bijvoorbeeld organisaties, die opkomen voor de belangen van Joden in Nederland (het Centraal Joods Overleg), strijden tegen antisemitisme (de Nationaal Coördinator Antisemitismebestrijding, wat ook nog eens een overheidsorgaan is) en zorgen voor het levend houden van de herinnering van de Shoa (het Simon Wiesenthal Center). De lijst is groter en vermeldt zelfs Christenen voor Israël. Met deze lijst wordt niet alleen de Joodse staat in een kwaad daglicht gesteld, maar wordt de lijn direct doorgetrokken naar de Joden in Nederland en Europa.

Ware aard

Alle Joden

The Rights Forum laat zijn ware aard zien: niet alleen de Joodse staat is voor hen een probleem, uiteindelijk gaat het om alle Joden en Joodse organisaties. Met het noemen van organisaties, die strijden voor de vrijheid van Joden en dat te koppelen aan Israëlische universiteiten, gaat het verzoek over veel meer. Hiermee passeert the Rights Forum ongekend de grens van het toelaatbare. Een regeling, die gemaakt is om openbaar bestuur te toetsen, wordt gebruikt om boven tafel te krijgen waar Joden in betrokken zijn en met welke Israëli’s contacten bestaan, alsof dat onbehoorlijk zou zijn. Het is schokkend dat dit in Nederland kan.

Meewerken of bezwaar maken?

Helaas zijn een aantal universiteiten met dit WOB-verzoek serieus aan de gang gegaan. Ze hebben alle medewerkers gevraagd hier zorgvuldig mee om te gaan en er grondig werk van te maken. Realiseren ze zich waar ze mee bezig zijn? Beseffen ze wat de consequenties zijn? Is het niet hoog tijd om WOB-verzoeken te doen inzake landen, waar we grote zorgen over hebben? Een WOB-verzoek over Chinese universiteiten en overheden, een WOB-verzoek over Russische universiteiten en zo kan ik nog wel een paar landen verzinnen. Het is zaak dat de universiteiten zelf hun grens aangeven en niet weglopen, zoals gebeurde in de jaren ‘30. Toen vroegen de nazi’s informatie over hun Joodse medewerkers, wat leidde tot ontslag en uiteindelijk het einde. Een antisemitisch WOB-verzoek: Ik vraag me af of de wet dat toestaat.

We roepen alle medewerkers van universiteiten op bij hun bestuurders bezwaar te maken tegen de medewerking aan dit verzoek.

Klik op onderstaande knop om het commentaar van de hoofdredacteur van het NIW te lezen. Aan het eind vindt u het volledige WOB-verzoek terug.

Frank van Oordt rondje

De auteur

Frank van Oordt

Frank van Oordt is directeur van Christenen voor Israël.

Doneren
Abonneren
Agenda