Sluiten

Zoeken.

Driemaal goed nieuws vanuit Oekraïne

Door Koen Carlier - 

10 december 2021

DSC_4599

Driemaal goed nieuws. Hoe is dat mogelijk? Ja, dat vraag ik me soms ook af!

Het eerste goede nieuws is dat deze week een lading van 17.000 kilo voedselproducten is geleverd, die we nu zo snel mogelijk moeten inpakken en uitdelen. De 1.500 ingepakte voedselpakketten zijn deze keer vooral bestemd voor het zuiden en noorden van Oekraïne, in de buurt van de grens met Rusland.

De voedselwaren bij onze loods in Vinnitsa.

De voedselpakketten worden op twee manieren verdeeld:

  • we brengen ze bij de arme Joodse ouderen thuis
  • of bij een centraal verdeelpunt, georganiseerd door lokale Joodse leiders waar de voedselpakketten kunnen worden opgehaald

Nood is hoog

Eind volgende week komt een nieuwe lading van 17.000 kilo, bestemd voor de Joodse ouderen in Odessa. De laatste lading voor dit jaar wordt geleverd op 23 december.

Dat jullie in deze koude dagen aan ons denken is als honing voor ons hart.

We hebben enorm veel verzoeken gekregen - de nood is hoog - maar met vele toegewijde vrijwilligers en chauffeurs zal het moeten lukken om alles ingepakt en verdeeld te krijgen.

Dankbaar

Het lokaal inkopen van voedselproducten die bestemd zijn voor Oost-Oekraïne (in en vlakbij het oorlogsgebied) is gezien de omstandigheden ook goed verlopen.

Wat we vaak horen bij het uitdelen van de voedselpakketten: "Dat jullie in deze koude dagen aan ons denken is als honing voor ons hart".

klik op de foto voor een vergroting, tekst gaat verder onder de slider

Het tweede goede nieuws is dat we begin deze week een kennismaking en bespreking hadden met de nieuwe Israëlische ambassadeur Michael Brodsky, op zijn uitnodiging. Hij bedankte ons voor alles wat Christenen voor Israël doet voor de Joodse gemeenschappen in Oekraïne, maar ook voor de hulp bij de terugkeer van Joodse families naar Israël.

De jubileumvlucht van afgelopen 14 september vond hij heel bijzonder. Bekijk de video van deze historische vlucht:

Toen werd het eventjes stil, toen hij iets vertelde over zijn grootmoeder Anna Rotfort. Anna overleefde als jong meisje van 20 jaar het dodenkamp in de plaats Pechora. Dit kamp en een Joods massagraf waar duizenden Joden liggen begraven, bevinden zich op 50 kilometer afstand van mijn woonplaats Vinnitsa. Ambassadeur Brodsky plant voor volgend jaar een bezoek, omdat hij het dorp wil zien waar zijn grootmoeder heeft gewoond en Pechora en Vinnitsa bezoeken.

Zijn grootmoeder verhuisde trouwens naar Israël in het begin van de jaren '90.

Als laatste zei de ambassadeur: "Als we iets voor jullie kunnen betekenen: graag!".

Op bezoek bij ambassadeur Brodsky van Israël (tweede van links)

Het derde goede nieuws is dat de terugkeer van het Joodse volk naar Israël onverminderd doorgaat. Afgelopen woensdag en donderdag zijn er vanuit Oekraïne weer heel wat families voorgoed vertrokken naar het beloofde land.

Sneeuw en ijzel

We hebben twee extra chauffeurs ingezet, al is de winter niet de ideale tijd om ingewerkt te worden. Eén van de chauffeurs had bij het ophalen van Joodse families in een dorp vlakbij de Roemeense grens te maken met hevige sneeuwval. De andere chauffeur had bijna de vlucht gemist vanwege ijzel in grote delen van het land, met tal van ongelukken tot gevolg.

In de buurt van Chernigov was een vreselijk ongeluk gebeurd tussen een minibus en een vrachtwagen, met tot nu toe dertien dodelijke slachtoffers...

We hebben ook nog een lijst met reservechauffeurs die een eigen busje hebben. Dat kan in noodgevallen nog goed van pas komen!

Terugkeer

De Joodse families die van heel ver kwamen hebben de nacht doorgebracht in onze schuilplaats. De jonge families met kinderen zullen in Israël integreren in een kibboets dankzij het programma van First Home in the Homeland.

We gaan door met de terugkeer in samenwerking met het Joods agentschap waarmee we de afgelopen 25 jaar op een praktische manier al hebben samengewerkt. We zijn vastberaden om hiermee door te gaan, ook nu er donkere wolken lijken te verschijnen aan de horizon in het Noorderland.

Spanningen

We zullen niet teveel speculeren en over een eventuele escalatie is er de afgelopen tijd al veel geschreven. Ook steeds meer internationale media pikken de spanningen tussen Oekraïne en Rusland op. Of we een plan hebben mocht er weer escalatie komen? Ja, dat hebben we: met Gods hulp blijven we helpen en troosten!

“Ga door, ga door, de poorten door, bereid de weg voor het volk, verhoog, verhoog de gebaande weg, zuiver hem van stenen, steek een banier omhoog boven de volken.”

— Jesaja 62:10

Breng de Joden thuis

Steun onze actie Breng de Joden thuis. Voor 135 euro maakt u het mogelijk dat één persoon vanuit Oekraïne een nieuwe toekomst kan opbouwen in Israël. Uiteraard is elk bedrag welkom en nodig!

Koen-Carlier_avatar-90x90

De auteur

Koen Carlier

Koen Carlier is als alijaveldwerker van Christenen voor Israël werkzaam in Oekraïne. Samen met een toegewijd team en vele vrijwilligers helpt hij Joden in samenwerking met het Joods Agentschap op...

Doneren
Abonneren
Agenda