Sluiten

Zoeken.

Steun Israël

Terug naar overzicht

Deze tandartsen bieden gratis hulp aan arme inwoners van Jeruzalem

Door Christenen voor Israël - 

29 december 2020

Tandarts

Dental Volunteers for Israel (DVI) is een unieke tandartsenpraktijk. Tandartsen uit de hele wereld komen er naartoe om tandheelkundige zorg te verlenen aan de armste kinderen van Jeruzalem. Zonder kosten.

Volgens een recent Knesset-rapport is seksueel misbruik in Israël tijdens het coronavirus met 33% gestegen. Bovendien dwingt de pandemie gezinnen om langdurig dicht bij elkaar te zijn te midden van toenemende financiële en sociale stress waardoor misbruik, depressie en risicogedrag verder toenemen.

Nieuwe verzoeken

Deze populaties van risicojongeren, mishandelde vrouwen en kinderen en arme gezinnen zijn patiënten van DVI. Als gevolg van de gevolgen van de coronacrisis houdt onze telefoon niet op met verzoeken van nieuwe organisaties die vragen om hun klanten naar ons door te verwijzen. Van personen die plotseling in de uitkeringsroosters zijn gedwongen zonder hoop op een baan. Van ouderen die tijdens de crisis in het ziekenhuis zijn opgenomen en daar hun kunstgebit zijn kwijtgeraakt.

Vladmir van 87 jaar

Neem bijvoorbeeld Vladimir Vilkomer. De jeugd van Vladimir, geboren in 1933 in Oekraïne, werd plotseling onderbroken toen het gezin de nazi's moest ontvluchten - met paard en wagen. Vladimir, die acht jaar oud was tijdens deze beproeving, herinnert zich nog levendig de aanhoudende luchtbombardementen en de angst om getroffen te worden door een bom.

De familie dwaalde door velden op zoek naar overgebleven aardappelen en al het andere dat geconsumeerd kon worden. Zijn jongere zusje, nog maar een baby, stierf tijdens deze reis.

Na de oorlog keerde het gezin terug naar Oekraïne en ging Vladimir weer naar school. Hij trouwde en kreeg twee kinderen. In 1991 kwam zijn zoon naar Israël en Vladimir volgde met zijn vrouw in 1995. Hij woonde in Nazareth-Ilit met zijn vrouw, tot ze in 2012 stierf.

Zijn glimlach zegt alles

Vladimir ontving zijn eerste kunstgebit ruim tien jaar geleden, maar de tanden braken en het gebit paste hem niet meer. Hoewel hij ze had laten vervangen, waren ze helaas tijdens een recent verblijf in het ziekenhuis verloren. Geen tanden hebben en niet kunnen eten was traumatisch voor Vladimir, omdat dit het trauma uit zijn jeugd terugbracht, naar de tijd waarin hij en zijn gezin lange tijd niks te eten hadden.

Hij vond zijn oude kunstgebit en begon deze weer te gebruiken. Gebarsten en slecht passend, veroorzaakte het gebruik van het oude kunstgebit eigenlijk meer problemen en pijn. De maatschappelijk werker verwees hem door naar DVI, waar hij een volledig nieuw kunstgebit kreeg. Zijn glimlach zegt nu alles!

Vladimir met dr. Sarit Palom van DVI vóó behandeling

En Vladimir na de behandeling!

"DVI is geweldig! Het redt levens, want mijn ouders hadden nooit de tandheelkundige zorg kunnen betalen die we hier allemaal hebben gekregen."

— Aviva Warku

Aviva van 25 jaar

Een ander voorbeeld is Aviv Warku. Aviva, een 25-jarige voormalige IDF-soldaat, is de vierde van zeven kinderen. In het leger diende Aviva in een gevechtseenheid bij de Keren Shalom-oversteek, één van de hotspots tijdens Operatie Tzuk Eitan ('Protective Edge'). Aviva diende in een eenheid die verantwoordelijk was voor het testen van wapens en leefde onder constante bedreiging in een slagveld.

Haar ouders emigreerden naar Israël vanuit een klein dorp in Ethiopië. Hoewel immigreren naar Israël een levenslange droom was, was integratie in een moderne samenleving geen gemakkelijke uitdaging.

Aviva en haar broers en zussen zijn sinds hun twaalfde DVI-patiënt. Vanwege de pandemie is Aviva momenteel met onbetaald verlof van haar baan in een winkel in huishoudelijke artikelen. Aviva zegt: "DVI is geweldig! Het redt levens, want mijn ouders hadden nooit de tandheelkundige zorg kunnen betalen die we hier allemaal hebben gekregen."

Aviva tijdens een behandeling bij DVI.

Dental Volunteers for Israel
Voor meer informatie over Dental Volunteers for Israel kunt u een kijkje nemen op de website.
Favicon CVI

De auteur

Christenen voor Israël

Doneren
Abonneren
Agenda