Sluiten

Zoeken.

De wonderlijke granaatappel

Door Petra van der Zande - 

21 september 2017

IMG_0419-1024x576

De granaatappel zit vol zaad.

Want de HEERE, uw God, brengt u in een goed land: een land met waterbeken, bronnen en diepe wateren, die ontspringen in het dal en op het gebergte; een land met tarwe en gerst, wijnstokken, vijgenbomen en granaatappels; een land met olierijke olijfbomen en honing;

De granaatappel, een van de zeven soorten, heetrimon in het Hebreeuws. Het Nederlandse woord komt van het Latijnsepomum– appel en granatus – zaad. Zo’n 4000 jaar v.Chr. kweekte men in Perzië (Iran) deze bomen, van de mirte-familie al. Van de in 1000 v.Chr. uit Eretz Israël geïmporteerde granaatappels maakten de Hebreeërs, die toen in Egypte woonden, gekruide wijn. Granaatappelboomtakken werden gebruikt om het Paaslam te roosteren.

De overvloedige zaden maakte de granaatappel tot een vruchtbaarheidssymbool en haar sierlijke vorm was te zien op menig kunstobject. Aan de zoom van het hogepriesterlijke gewaad hingen gouden belletjes en granaatappeltjes. (Exodus 28:33). In 1 Koningen 7:20 lezen we dat om de kapitelen van Boaz en Jachin, de twee pilaren van Salomons tempel, tweehonderd rijen granaatappels hingen. Een afbeelding van een granaatappel stond op munten uit de tijd van Bar Kochba en tegenwoordig ook weer op de nieuwe Israëlische twee-sjekel munt. Handvatten van Thorarollen worden vaak afgedekt met zilveren houders dierimoniem, het meervoud vanrimon genoemd worden.


oude en moderne shekelmunten tonen afbeeldingen van granaatappels.


Volgens Joodse traditie heeft een granaatappel 613 zaden, die overeenkomen met de 613mitswot, de geboden die in de Thora staan. Mijn man Wim besloot de proef op de som te nemen. Het was een hele klus, maar zijn eerste telling kwam werkelijk uit op 613 granaatappelzaden! Een iets kleinere vrucht bleek minder zaadjes te bevatten, dus het gaat niet altijd op. Wat wel bijzonder is dat de granaatappelbloemknop de vorm van een Davidsster heeft!

De ‘kroon’ van de granaatappel vormt een davidster.

De ‘kroon’ van de granaatappel vormt een davidster.[/caption]De granaatappel representeert vruchtbaarheid, kennis, leren en wijsheid. Sommige Joodse geleerden geloven dat de granaatappel de ‘verboden’ vrucht in het Paradijs was. Een onderzoek van de Israëlische universiteit Technion bracht aan het licht dat granaatappelsap een bron van kalium en antioxidanten is. Niet alleen verlaagt het de ‘slechte’ cholesterol, maar is daarbij ook ontstekings- en kankerremmend. Dagelijks een half glas granaatappelsap drinken en drie dadels eten (ook een van de zeven soorten) is volgens het onderzoek een supergezonde combinatie.

Tijdens de maaltijd op Rosj haSjana (Joods Nieuwjaar) worden appels in honing gedoopt – voor een ‘zoet’ nieuwjaar – en ronde chala gegeten, symbool van de nieuwe jaarcyclus. Op de tweede feestavond is het gewoonte om een ‘nieuwe’ vrucht te eten die dat jaar nog niet eerder gegeten is. Velen kiezen daarvoor een granaatappel. Sefardische Joden spreken daarbij het volgende gebed uit:

“Moge het Uw wil zijn, o, Schepper, dat ons jaar rijk en overvloedig gevuld mag zijn met zegeningen, zoals de granaatappel rijk en gevuld is met zaad.”

De ‘rimoniem’ bovenop de Thorarollen.

Petra-van-der-Zande_avatar-90x90

De auteur

Petra van der Zande

Petra van der Zande woont sinds 1989 in Jeruzalem. Samen met haar man zorgde zij 21 jaar lang voor vier meervoudig gehandicapte Israëlische pleegkinderen. Nu is zij onder andere actief...

Doneren
Abonneren
Agenda