Sluiten

Zoeken.

De lockdown in Israël

Door Yochanan Visser - 

22 september 2020

2020 Website CVI (2)

Het straatbeeld in Jeruzalem

Afgelopen vrijdag, meer dan vier uur voor de ingang van shabbat en het begin van Rosh HaShana, ging Israël voor de tweede keer dit jaar in ‘lockdown mode’. Dit wil zeggen dat er allerlei beperkingen van kracht zijn geworden die de bewegingsvrijheid voor burgers moet verkleinen. De Israëlische regering nam de maatregel nadat het aantal nieuwe coronabesmettingen toenam tot iets meer dan 5.000 per dag en ziekenhuizen aangaven dat zij aan het plafond van hun capaciteiten waren gekomen als het gaat om de opname en verpleging van nieuwe patiënten.

Nieuwe maatregelen

Onder de lockdown mogen burgers zich slechts duizend meter van hun huis begeven en moeten zich strikt aan de drie basisbeperkingen gaan houden. Deze basisbeperkingen zijn afstand houden (minimaal twee meter), het dragen van een mondkapje en het ontsmetten van de handen.

Er zijn bepaalde uitzonderingen op de beperking van duizend meter, zoals het doen van inkopen van essentiёle zaken zoals voedsel en medicijnen en het assisteren van iemand die in een moeilijke situatie verkeert wegens ziekte of mentale problemen.

Israëli’s mogen verder buitenshuis aan sport doen, maar niet met een auto naar een sportactiviteit gaan. Bussen en treinen werken maar op halve capaciteit en er mogen slechts drie personen, inclusief de bestuurder, in een privéauto rijden.

Tijdens de drie weken van lockdown zullen scholen gesloten blijven en restaurants mogen alleen voedsel voor bezorging aan huis bereiden.

Assistentie van het leger

De politie heeft samen met het Israёlische leger (IDF) honderden checkpoints opgezet waar mensen die de regels overtreden een bekeuring krijgen van maximaal 5.000 shekel (1250 euro).

Soldaten van het IDF-thuisfront assisteren de politie bij het handhaven van de nieuwe orde, maar doen dat ongewapend. Omdat de regering geen onderscheid wilde maken tussen religieuze groeperingen en seculiere Israëli’s, zijn samenscholingen van 10 personen in een gesloten ruimte toegestaan. Hetzelfde geldt voor twintig personen in een open ruimte.

Op deze wijze kunnen er toch demonstraties en gebedsdiensten op wekelijkse dagen en feestdagen worden gehouden. Volgende week staat Jom Kippoer op het programma en vier dagen daarna begint het Loofhuttenfeest dat zeven dagen duurt.

Zware tijden

Tijdens de drie weken van lockdown zullen scholen gesloten blijven en restaurants mogen alleen voedsel voor bezorging aan huis bereiden.

Hotels zijn opnieuw gesloten met uitzondering van een aantal hotels die gasten uit het buitenland zullen onderbrengen wanneer zij een dringende reden hebben om naar Israёl te komen. Vele eigenaren van restaurants en hotels zeggen nu dat de nieuwe afsluiting hun faillissement zal veroorzaken. Daar zouden zij wel eens gelijk in kunnen krijgen, omdat deze sector nog steeds niet was hersteld van de eerste afsluiting in maart en april.

Bekijk onze

publicaties

Overvolle ziekenhuizen

Directies van ziekenhuizen hebben nu een brandbrief naar de regering in Jeruzalem gestuurd waarin zij waarschuwen voor een catastrofe in de komende maanden als de winter gaat beginnen. Het gezondheidssysteem in Israёl is het meest onderbemande en ondergefinancierde systeem binnen de Organisatie voor Economische Coöperatie en Ontwikkeling (OECD) en dat begint zich nu te wreken.

In juni stelde de regering fondsen ter beschikking voor het aantrekken van 400 artsen en 2.0000 verplegers, maar er zijn te weinig gekwalificeerde gezondheidswerkers in Israёl. Op maandag werd bekend dat het Ministerie van Volksgezondheid in Israёl gepensioneerde artsen en verplegend personeel had gevraagd om tijdelijk terug te keren van pensioen en om opnieuw hun werkzaamheden op te pakken.

Het Rambamziekenhuis in Haifa opende dit weekend het enige gepantserde ondergrondse ziekenhuis ter wereld om zo het tekort aan bedden op te heffen.

Vele eigenaren van restaurants en hotels zeggen nu dat de nieuwe afsluiting hun faillissement zal veroorzaken.

Meer besmettingen dan verwacht

Professor Mark Last van het serologische laboratorium van de Ben Gurion Universiteit voorspelde eerder dat tegen het einde van september het aantal nieuwe besmette Israëli’s zou gaan afnemen. Hij klonk nu echter een stuk minder optimistisch. Mark onthulde dat zijn laboratorium had ontdekt dat er in Israёl nu al meer dan een miljoen mensen zijn die antilichamen in hun lijf hebben. Dit zegt volgens Mark dat er tien keer zo veel Israëli’s zijn die besmet zijn geraakt met het CIVID-19 virus, maar dat niet wisten omdat de meesten van hen geen symptomen van de ziekte hadden.

Israёl heeft een bevolking van 9.3 miljoen inwoners en Marks onthulling zou betekenen dat Israёl van het land met het laagste aantal coronabesmettingen nu wereldleider is geworden met het hoogste aantal gevallen per hoofd van de bevolking.

“Het Israёlische gezondheidssysteem rijst de rode vlag,” zei coronacommissaris professor Ronni Gamzu woensdag. De vraag is echter of de politici in Israёl er ook zo over denken. Velen van hen gaan door met politieke spelletjes en volgens de media is Gamzu daar nog het meest gefrustreerd over.

visser-2

De auteur

Yochanan Visser

Yochanan Visser maakte vanuit Nederland alija naar Israël waar hij Missing Peace oprichtte, een onderzoeksjournalistiekbureau om de werkelijkheid achter de eenzijdige berichtgeving over Israël bloot te leggen. Zijn grondige research...

Doneren
Abonneren
Agenda