Sluiten

Zoeken.

Challes bakken

Door Joanne Nihom - 

14 november 2016

MehansKitchen013-1024x576

- Foto: mehanskitchen

Afgelopen week was het wereldwijd de jaarlijks terugkerende challe-bakken bijeenkomst. Challe is het gevlochten brood dat door Joden op Sjabbat en feestdagen wordt gegeten.

In de geschriften staat dat als je brood maakt van een van de vijf graansoorten, je ‘een challa’ moet nemen. Dat wil zeggen dat je na het kneden en voor het bakken (bij een bepaalde hoeveelheid deeg) wat van het deeg afneemt en het gebed zegt:

ברוך אתה ” אלהינו מלך העולם אשר קדשנו בצוותיו וציונו להפריש חלה

Baroech Atta Hasjem eloheinoe Mèlèch Ha’olam, asjèr kiddesjanoe bemitswotav wetsiwanoe lahafriesj challa – “Gezegend bent U, God, onze God, Koning van de wereld, die ons heilig gemaakt heeft met Zijn geboden en ons opgedragen heeft challe te nemen.”

Deze mitswa staat beschreven in de Thora en was bedoeld om zo een ‘salaris’ te garanderen voor de Kohaniem, de priesters, ten tijde van de tempel. Het is een handeling die je helpt herinneren dat je van elke handeling iets moois en betekenisvols kan maken en dat er altijd – in wat voor omstandigheid je ook bent – genoeg is om iets weg te geven aan mensen die het nodig hebben.

Je zou een parallel kunnen maken tussen de Thora en brood: de Thora is hetzelfde als de ingrediënten van brood en de manier van bereiden. De meeste ingrediënten om brood te bereiden zijn los van elkaar niet eetbaar en niet lekker. Maar in de juiste combinaties en proporties, en als je het zorgvuldig mengt en kneedt, krijg je iets lekkers en feestelijks.

Als je brood niet lang genoeg laat rijzen dan ontstaat er een onsmakelijk geheel. Als je de Thora alleen vluchtig bekijkt en je conclusies trekt, dan leer je niet en mis je veel moois.

Hieronder voor de geïnteresseerden het recept voor een challe. Met dank aan: www.estherscookery.nl

1/2 kg bloem
1 eetlepel gist
1/2 eetlepel zout
3 eetlepels suiker
50 ml olie
225ml lauwwarm water

Doe de gist en de suiker in de kom en doe het water erbij. Roer goed zodat al het gist opgelost is en er geen klontjes inzitten. Laat het mengsel staan tot het bubbelt. Doe de bloem in de bak en voeg dan het zout toe. Begin met mengen met de lepel en voeg dan de olie langzaam toe. Wanneer je een mooie bal hebt die aan alle kanten bedekt is met olie, zet je de kom afgedekt weg op een warme plek. Het rijzen is klaar wanneer het deeg in maat is verdubbeld Verwarm de oven op 180 graden. Kneed het deeg nogmaals een paar keer goed door en dan is het deeg klaar om gevlochten te worden.

Het vlechten van de challe kan op verschillende manieren. Hieronder ziet u een voorbeeld van hoe vlecht met zes strengen kan worden gemaakt, maar het kan ook met vier of vijf strengen. Op YouTube zijn voor alle methoden handige instructiefilmpjes te vinden.
Bak de challes ongeveer 25-30 minuten. Ze zijn klaar wanneer ze hol klinken als ze hol klinken wanneer je op de onderkant klopt Haal ze uit de oven en laat afkoelen.

joannenihom-cirkel

De auteur

Joanne Nihom

Onze journaliste Joanne Nihom woont al enige jaren in Israël. “Israël is voor mij thuiskomen, onderdeel zijn van een ongelofelijke uitdaging. Israël is voor mij het land, de zee, de...

Doneren
Abonneren
Agenda