Sluiten

Zoeken.

Boekrecensie: De razzia's van 22 en 23 februari 1941 in Amsterdam

Door Teus den Otter - 

25 juni 2021

razzias 2

Historica Wally de Lang vertelt het verhaal van de Februaristaking in De razzia’s van 22 en 23 februari 1941 in Amsterdam.

Op 25 februari 2021 was het tachtig jaar geleden dat de Februaristaking plaatsvond. Nederland was op dat moment bijna een jaar door de Duitsers bezet. De staking was een verzetsactie tegen de bezetter, een openlijk en massaal protest tegen de Jodenvervolging in Nederland en in heel Europa.

Razzia's

De razzia’s van 22 en 23 februari 1941 in Amsterdam, waarbij 389 Joodse mannen werden opgepakt en naar Mauthausen gedeporteerd, vormden de directe aanleiding voor de Februaristaking.

Historica Wally de Lang reconstrueerde de geschiedenis van die razzia en traceert de achtergrond van al deze mannen. Over de meesten was niets bekend toen De Lang aan dit onderzoek begon, er bestond zelfs niet eens een volledige namenlijst.

Door grondig speurwerk heeft zij van alle mannen althans iets van hun geschiedenis kunnen achterhalen. Het boek vertelt het verhaal van hun deportatie, van wat er daarna gebeurde en hoe zij aan hun einde zijn gekomen. Ze achterhaalde soms een gezicht, van bijna allemaal is er de laatste handtekening, we weten nu waar en uit wie ze zijn voortgekomen, waar ze hebben gewoond, welke schoolopleiding ze hadden.

Zo krijgt elk van hen een naam.

Citaat:
In het voorwoord zegt de auteur: “De in dit boek beschreven gebeurtenissen vormen het kader waarbinnen hun levensverhalen geplaatst moeten worden. Door de mannen in het licht te zetten, weten we dat ze deel hebben uitgemaakt van onze geschiedenis, dat ze bij ons horen en niet vergeten mogen worden. Naamloos verdwenen in de leegte, in de herinnering keren zij terug.”

Auteur Wally de Lang is gespecialiseerd in Joodse geschiedenis. Ze verzorgde de annotaties bij de dagboeken van Etty Hillesum, was redacteur van het 'Joods Biografisch Woordenboek' en publiceerde onder meer 'Slotakkoord der kinderjaren' en 'Waterlooplein - De laatste Joodse bewoners van de nummers 64-78.'

teus den otter

De auteur

Teus den Otter

Teus den Otter is initiatiefnemer van EJG Educatie Joods Gouda en verzorgt in samenwerking met Christenen voor Israël de excursies Stolpersteine door Joods Gouda.

Doneren
Abonneren
Agenda