Sluiten

Zoeken.

Bijzondere onthulling van schilderij ‘De Sjofar’

Door Redactie cvi.nl - 

25 mei 2022

2021 CVI website (12)

Kunstenares Jip Wijngaarden onthult, samen met Cor Verkade, haar schilderij 'De Sjofar'.

Afgelopen vrijdag vond er een bijzondere gebeurtenis plaats in het Israëlcentrum. Kunstenares Jip Wijngaarden onthulde in het Israëlcentrum samen met zakenman Cor Verkade haar schilderij ‘De Sjofar’. Een replica van het schilderij hing al een tijd in de gebedsruimte van het Israëlcentrum, maar nu hangt het origineel in het hart van het pand waar iedereen het kan zien.

De Sjofar

Het schilderij betreft een indrukwekkende voorstelling van een groep Joden die op deportatie gaat richting de kampen. Op het schilderij is ook een dorpje met een kerk te zien. De kerk is dicht, wat symboliseert dat de kerk ten tijde van de Shoah (Holocaust) ook heeft weggekeken. Boven dit aangrijpende beeld is een profetische Messiasfiguur te zien, afgebeeld als een orthodoxe Jood. Waar was de Messias ten tijde van deze vreselijke gebeurtenissen? Bij Zijn volk, aan de ‘Joodse kant’ van het spoor.

Jip Wijngaarden

Jip Wijngaarden is kunstenares en woont met haar man in Frankrijk. In haar jeugd was ze de tegenspeelster van Jeroen Krabbé in een toneelstuk over Anne Frank. Ze is later in haar leven tot geloof gekomen en begreep al snel dat je Jezus niet kunt begrijpen zonder Zijn Joodse identiteit. Dit is dan ook een terugkerend thema in haar werk. Jip schildert zoals ze bidt, kleurrijk en intiem. Ze heeft het Hebreeuws bestudeerd en de Hebreeuwse taal en Joodse elementen komen vaak naar voren in haar werk.

Kunstenares Jip Wijngaarden

Ontdek meer over het leven en het werk van Jip Wijngaarden in dit interview:

(tekst gaat onder de video verder)

Cor Verkade

Tijdens de middag deed ook Cor Verkade een woordje. Hij kocht het schilderij van Jip Wijngaarden en heeft het nu aan Christenen voor Israël geschonken om een mooie plek in te nemen in het Israëlcentrum.

Cor Verkade

Toekomst vol hoop

Directeur Frank van Oordt is blij met de komst van het schilderij. ‘Het schilderij maakt ons pand echt af’. Hij wees tijdens zijn toespraak op de Sjofar die op het doek te zien is. De Messiasfiguur blaast op een Sjofar en Frank herkende hierin de hoop die past bij Christenen voor Israël. Het beeld van het schilderij is aangrijpend en kan zeer doen, zeker voor ons als kerk, maar de toekomst is een toekomst vol van hoop. Eens als de sjofar zal klinken breekt die hoopvolle tijd aan waar we samen met Israël naar uit mogen kijken.

Frank van Oordt

Bekijk hieronder een aantal foto's van de onthulling. Klik op een foto voor een vergroting.

Favicon CVI

De auteur

Redactie cvi.nl

Doneren
Abonneren
Agenda