Sluiten

Zoeken.

Bijzonder: levensreddende operatie voor kind uit Gaza

Door Judy Siegel-Itzkovich  - 

25 mei 2021

rambam

Foto: Facebook Rambam Health Care Campus - Hospital

De zeven jaar oude Madchat Tapash, geboren in de Gazastrook, had al 15 operaties en tientallen andere medische behandelingen ondergaan. Hij was geboren met een nierprobleem. Dit veroorzaakte een levensbedreigend falen van zijn nieren en een slecht functionerende blaas.

Onlangs had Madchat opnieuw een operatie nodig om zijn leven te redden. Het was een complexe en ingewikkelde operatie die uitgevoerd werd in het Rambam Medisch Centrum in Haifa. De operatie bestond feitelijk uit drie verschillende chirurgische behandelingen, die bijna gelijktijdig werden uitgevoerd:

  1. Een reconstructie van de blaas;
  2. Een niertransplantatie: Madchats moeder stond haar nier af en deze werd in zijn lichaam geplaatst;
  3. Het aansluiten van de nier op de 'herstelde' blaas.

Gedurende de laatste tweeënhalf jaar onderging Madchat nierdialysebehandelingen. Vanwege zijn ernstige medische conditie was hij niet in staat de nodige zorg te ontvangen via de gezondheidszorg in Gaza. Hij werd daarom overgebracht naar het Rambam ziekenhuis in Haifa door Yazid Falah, de gezondheidscoördinator voor patiënten van de Palestijnse Autoriteit. De organisatie 'Denk aan Anderen' bracht het nodige geld bij elkaar om de behandelingen te betalen.

Ik zou hem mijn ziel willen geven, mijn ogen, zelfs mijn leven, opdat hij maar mocht leven – alles om zijn lijden te stoppen.

— Sumar (moeder van Madchat)

Het Rambam ziekenhuis bracht een hoog gekwalificeerd medisch team samen, met als leidinggevenden dokter Akram Assadi en professor Pinhas Livneh. De laatste, professor Livneh, voormalig directeur van de afdeling pediatrische urologie, voorzag in deskundig advies en gaf leiding aan het geheel.

Madchats moeder Sumar – die vier andere kinderen heeft – bood één van haar nieren aan voor haar zoon. De nier bleek een juiste match te zijn. “Ik zou hem mijn ziel willen geven, mijn ogen, zelfs mijn leven, opdat hij maar mocht leven – alles om zijn lijden te stoppen,” zei Sumar.

De hele operatie duurde elf uur en een deel van de tijd werd de operatie gelijktijdig in twee operatiekamers uitgevoerd. De eerste fase was de reconstructie van de blaas van de jongen door het pediatrische team onder leiding van dr. Assadi. Met behulp van de urineleiders – lopend van de nieren naar de blaas - werd de blaas veranderd en vergroot. Tegelijkertijd werd in een aangrenzende operatiekamer bij Sumar een van haar nieren verwijderd. Vervolgens werd de nier in het lichaam van Madchat geplaatst.

Zonder intensieve voorbereiding vooraf en grote motivatie om het te doen slagen, zou het bijzonder moeilijk zijn zo’n ingewikkelde operatie uit te voeren.

In de laatste fase werd de pas ingeplante nier aangesloten aan de herstelde blaas. Terwijl hij nog in de operatiekamer lag, begon Madchats nieuwe nier direct goed te functioneren. Toen alles voorbij was, zei Sumar vreugdevol: “Het is geweldig om een deel van je lichaam te geven voor de genezing van je kind. Je voelt de verbondenheid – net alsof we één lichaam zijn.”

“Een operatie van deze omvangrijkheid vereist deelname en de coördinatie van tientallen mensen en veel ziekenhuisafdelingen,” gaf één van de artsen als commentaar. “Zonder intensieve voorbereiding vooraf en grote motivatie om het te doen slagen, zou het bijzonder moeilijk zijn zo’n ingewikkelde operatie uit te voeren.”

Dit artikel is geschreven door Judy Siegel-Itzkovich en stond 19 april 2021 op de website van ISRAEL365 News. Vertaling: Evelien van Dis

Bekijk onze

publicaties

Anonieme auteur artikelen

De auteur

Judy Siegel-Itzkovich

Doneren
Abonneren
Agenda