Sluiten

Zoeken.

Artikelen

Activiteiten

Kennisbank

Podcasts

Projecten

Publicaties

Videos

Overig

Bidden bij de Klaagmuur

Door Joanne Nihom - 

10 december 2018

Klaagmuur-1024x576

Man bidt bij de Klaagmuur in Jeruzalem. - Foto: Noam Revkin Fenton/Flash90

De Klaagmuur in Jeruzalem. Mooi, bijzonder en indrukwekkend. Als ik in Jeruzalem ben, ga ik er altijd even langs. Waarom? Dat weet ik niet precies, het is een gevoel.

Veel heb ik niet met de muur. Vaak storen de toeristen me die er rondlopen en foto’s maken. Alsof het een toeristische attractie is in plaats van een religieuze plek. Inmiddels is het dat allebei. Ik loop wel altijd naar het vrouwelijke gedeelte en raak de muur even aan, maar het doet me weinig. Een paar weken geleden was dat anders.

Ik was er ’s morgens om zes uur om de aankomst van Henk van der Klok, de wandelaar uit Stadskanaal te filmen. Het verslag daarvan heeft u al gelezen.

Zo vroeg in de morgen is het er al aardig druk. Maar zonder toeristen, geen enkele! Wat ik er meemaakte, raakte me diep. Een eeuwenoude traditie.

De tonen van de melodieën van de gebeden maakten me emotioneel.

Devote mensen, een deinende biddende massa. Veel zwarte kleding, hoeden en grote keppels. Mannen met hun gebedskleed om, vrouwen met bedekte hoofden. Oud en jong, diep in gebed. Sommigen liepen wat rond met het gebedenboek in de hand, prevelend.

De tonen van de melodieën van de gebeden maakten me emotioneel. Zo uit de getto’s. Maar ook uit mijn synagoge in Bussum waar ik opgroeide. Zo bekend, zo onbekend.

Ik liep naar voren en raakte de muur aan. Ik sloot mijn ogen en deinde mee met de geluiden om me heen. Eeuwen terug. Mijn Volk. Sterk en trots.

Mijn tip: bent u in Jeruzalem, ga’s morgens vroeg naar de Klaagmuur. Maar vertel het niemand, want anders wordt het daar om zes uur ook een toeristische attractie en dat zou jammer zijn.

joannenihom-cirkel

De auteur

Joanne Nihom

Onze journaliste Joanne Nihom woont al enige jaren in Israël. “Israël is voor mij thuiskomen, onderdeel zijn van een ongelofelijke uitdaging. Israël is voor mij het land, de zee, de...

Doneren
Abonneren
Agenda