Sluiten

Zoeken.

Artikelen

Activiteiten

Kennisbank

Podcasts

Projecten

Publicaties

Videos

Overig

Anti-Israëltweet zorgt voor run op Israëlische HEMA-wijn

26 maart 2019

Tip-van-Mieke-1024x683

‘HEMA, stop met het verkopen van de Judean Hills wijn’. Die oproep deed twitteraar Mieke Zagt maandagavond aan het warenhuis. Amper een halve dag later was de wijn inderdaad niet meer te koop bij HEMA, maar het liep allemaal wel wat anders dan Mieke had voorzien.

Het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) merkte de tweet van de Rotterdamse Mieke op en doopte haar oproep om tot een ludieke actie. ‘Koop de Israëlische wijn bij HEMA, en plaats een foto met de hashtag #tipvanMieke’, kondigde het CIDI hun tegenactie aan.

Uitverkocht

Ondertussen had HEMA via Twitter al laten weten niet van plan te zijn te stoppen met het verkopen van de bewuste wijn. En dat hebben ze geweten, want al snel ontstond een ware run op de Judean Hills wijnen die in de webshop werden aangeboden. Ook in veel fysieke winkels van HEMA was er vanmiddag geen fles meer te krijgen.

Trending topic

Op Twitter werd de door het CIDI in het leven geroepen hashtag #tipvanMieke trending topic, waarmee het tot de meest besproken onderwerpen van de dag behoorde. Talloze twitteraars lieten via de hashtag weten dat ze één of meerdere flessen Israëlische HEMA-wijn hadden bemachtigd.

Pijnlijk

Het werd extra pijnlijk voor twitteraar Mieke toen bleek dat de wijn helemaal niet uit de volgens haar ‘illegale nederzetting’ Efrat komt, zoals zij dacht, maar uit een kibboets vlakbij Jeruzalem.

Israëlwijn

Wanneer de wijnen weer op voorraad zijn bij HEMA is niet bekend. Wie toch wil genieten van een Israëlisch wijntje kan terecht bij het uitgebreide assortiment van het Israël Producten Centrum. Uiteraard mag een aankoop daar ook kenbaar worden gemaakt met #tipvanMieke.

Beeld: twitteraar @NathanTsedaka wist vijf flessen te bemachtigen na de #tipvanMieke

Doneren
Abonneren
Agenda