Sluiten

Zoeken.

Amerika: geen veilige thuishaven meer …

Door Dr. Mordechai Kedar - 

5 juli 2019

American-flag-american-flag.-1024x575

Dr. Mordechai Kedar reist regelmatig naar Amerika om lezingen te geven. Zo komt hij bij Amerikaanse Joden van allerlei pluimage. Dit jaar ontdekte hij voor het eerst een gevoel van onbehagen. Het veilige Amerika, waar Joden in alle vrijheid konden leven, lijkt niet langer een realiteit.

Vijf van de weken tussen Pesach en Sjavoeot bracht ik dit jaar door met een lezingentoer in Amerika en Canada. Zoals ik elk jaar doe. De eerste toer vond plaats in 2009, dus dit was de 11de keer. Onder degenen die mij uitnodigen om te komen spreken zijn leden van academische instituten, Joodse en niet-Joodse openbare organisaties, gemeenschapscentra en individuen. De onderwerpen van mijn lezingen cirkelen rond mijn onderzoek van het Midden-Oosten, waaronder Israël, en evenzo van de islam in z’n landen van oorsprong en de landen waarnaartoe de islam zich heeft verspreid.

De Joodse instituten die me uitnodigen doorlopen het scala van de Noord-Amerikaanse Joodse cultuur: van liberaal-progressieve synagogen als reform- tot orthodoxe en zelfs ultraorthodoxe gezelschappen. Ik word uitgenodigd door Joodse organisaties als IAC (Israeli American Council) en gevraagd te spreken in Ivriet. Tijdens elke toer ontmoet ik mensen met allerlei verschillende meningen, hoor diverse benaderingen tot onderwerpen en luister naar complexe ideeën.

“Israël moet zich voorbereiden op het opnemen van een massale alija uit de Verenigde Staten.”

Vul hier uw eigen inhoud in.

mordechai-kedar-150x150

De auteur

Dr. Mordechai Kedar

Doneren
Abonneren
Agenda