Sluiten

Zoeken.

Abbas’ strategie van selectieve inschikkelijkheid

Door Khaled Abu Toameh - 

11 juni 2020

Mahmoud-Abbas-Flash90-25-juli-2019-1024x576

De Palestijnse president Mahmoud Abbas. - Foto: Flash90

Mahmoud Abbas, hoofd van de PLO en voorzitter van de Palestijnse Autoriteit, kondigde op 19 mei aan dat “hij, de PLO en de Staat Palestina” ontheven zijn van alle overeenkomsten en afspraken met Israël en de Verenigde Staten, ook die te maken hebben met veiligheid.

Abbas’ beweerde bij zijn verklaring opnieuw dat Israël effectief de Oslo-akkoorden ongeldig verklaard had, en niet de Palestijnen. Onder meer Israëls intentie om de Joodse nederzettingen op de Westoever en de Jordaanvallei te ‘annexeren’ zouden dit illustreren.

Dit illustreert de doeltreffendheid van de Palestijnse media en diplomatieke campagne tegen Israël. De meeste internationale media en diplomaten zagen namelijk niet hoe het Palestijnse leiderschap in feite haar wettelijke verplichtingen onder de Oslo-akkoorden schond met deze actie.

In plaats daarvan zag de internationale gemeenschap de verklaring van Abbas als een ‘groen licht’ om Israëls bedoeling om delen van de Westoever onder Israëls soevereiniteit te brengen, te veroordelen. Israël wil deze annexatie als onderdeel van het vredesplan van de Amerikaanse regering dat een Palestijnse staat naast Israël voorstelt.

“Het westerse stilzwijgen over Palestijnse schendingen van Oslo sinds 1994, heeft Arafat en Abbas bemoedigd en verzekerd van het feit dat hun ‘selectieve niet-inschikkelijkheid’ met ondertekende overeenkomsten een goede strategie is.”

Vul hier uw eigen inhoud in.

Theo and Khaled Abu Toameh

De auteur

Khaled Abu Toameh

Khaled Abu Toameh is een Arabisch-Israëlische journalist.

Doneren
Abonneren
Agenda