Sluiten

Zoeken.

Artikelen

Activiteiten

Kennisbank

Podcasts

Projecten

Publicaties

Videos

Overig

Steun Israël

Terug naar overzicht

5 verrassende feitjes over de Shalva Band

Door Redactie cvi.nl - 

22 september 2023

F190506HP51

De Shalva Band tijdens een optreden voor de Israëlische Onafhankelijkheidsdag. Foto: Hadas Parush/Flash90

In oktober komt de Shalva Band naar Nederland! Het is voor het eerst dat deze Israëlische band in ons land speelt en daarom delen we vijf verrassende feitjes over de Shalva Band, zodat je ze beter kunt leren kennen!

1. Eén van de bandleden is half-Nederlands

De vader van Yair Pomburg werd geboren in Nederland en maakte alija naar Israël. Daar trouwde hij met een Israëlische vrouw en samen kregen ze Yair, die werd geboren met het downsyndroom. Zijn ouders werden in de opvoeding ondersteund door de organisatie Shalva.

Toen Yair achttien werd, begon hij in de koffiebar van het Shalva-centrum in Jeruzalem te werken én in de Shalva Band te spelen. Bezoekers van de koffiebar kennen Yair als de ober met de grote glimlach op zijn gezicht. In het dagelijks leven is Yair elektricien en volgt hij alles wat met politiek te maken heeft.

De vader van Yair komt ook mee naar Nederland en zal tijdens de concerten kort iets delen over wat Shalva voor zijn gezin heeft betekend.

Yair

Yaïr, de enthousiaste percussionist van de Shalva Band.

2. Optreden bij het Songfestival

In 2019 deed de Shalva Band mee met de nationale voorselectie voor het Eurovisie Songfestival. Toen ze met hun liedje A Million Dreams de finale bereikten, besloot de band zich terug te trekken. De regels van het Songfestival schrijven namelijk voor dat je op zaterdagmiddag moet repeteren, maar omdat dit tijdens de shabbat is wilde de Shalva Band dit niet.

Uiteindelijk trad de band dat jaar alsnog op tijdens het Songfestival, maar dan als intervalact tijdens de puntentelling. Bekijk hier het optreden:

3. De Shalva Band trad op voor bekende personen

De Shalva Band wordt in Israël veel gevraagd voor optredens bij bijzondere momenten. Zo trad de band al eens op bij de viering van Onafhankelijkheidsdag, bij de marathon van Jeruzalem en onlangs nog bij de herdenking van de honderdste geboortedag van Shimon Peres (1923-2016).

Ook trad de Shalva Band afgelopen voorjaar in het Zwitserse Genève op voor honderden diplomaten binnen de Verenigde Naties, om te vieren dat Israël 75 jaar bestaat.

In 2019 trad de Shalva Band op tijdens een conferentie van het Israeli American Council, waar ze op uitnodiging van de toenmalige Amerikaanse president Donald Trump het lied God Bless America zongen:

4. Ze geven benefietconcerten

De Shalva Band is dus verbonden aan het Shalva-centrum in Jeruzalem, waar baby's, kinderen en jongeren met allerlei verschillende beperkingen de zorg en aandacht krijgen die ze verdienen. De opbrengst van de concerten gaat dan ook naar het Shalva-centrum.

Bekijk het werk van Shalva in deze video:

5. Diversiteit

Niet alleen zijn de bandleden van Shalva vanwege hun achtergrond enorm divers, ook op muzikaal gebied zijn ze van vele markten thuis. Van traditionele Israëlische en Joodse liederen tot bekende meezingers die we kennen van bijvoorbeeld de Tzahal Band.

Bekijk deze medley:

Enthousiast geworden?

Bestel dan snel een kaartje voor één van de concerten die de Shalva Band in oktober in Nederland geeft.

Favicon CVI

De auteur

Redactie cvi.nl

Doneren
Abonneren
Agenda