Sluiten

Zoeken.

Artikelen

Activiteiten

Kennisbank

Podcasts

Projecten

Publicaties

Videos

Overig

19 jaar geleden redde hij baby Sjimon en is nu eregast op zijn verloving!

Door Yoel Schukkmann - 

18 februari 2021

2020 Website CVI (65)

Bentzion Oiring reanimeerde de gewonde baby bij een aanslag in Jeruzalem, 19 jaar geleden. Foto: Flash90

Aan het einde van de Sjabbat, in maart 2002, vond een vreselijke terreuraanslag plaats in de wijk Beet Jisrael, in Jeruzalem. Een Palestijnse terrorist vermomd als een ultraorthodoxe Jood, blies zichzelf op; in de buurt van een groep vrouwen die, met kinderwagens, stonden te wachten op hun echtgenoten die ieder moment hun avondgebedsdiensten zouden verlaten.

Deze aanslag is sindsdien gegrafeerd in het Israelische bewustzijn; 10 mensen werden vermoord, waaronder zes kinderen, en meer dan 60 gewonden. Een van deze gewonden was een zwangere vrouw die haar ongeboren tweeling hierdoor verloor. Ook was het een van de eerste aanslagen van die maand, tijdens de tweede intifada. Maar wat deze aanslag vooral zo erg gekenmerkt heeft is een bepaalde ontroerende foto.

Heldendaad

Het gaat om een foto van iemand, die ik persoonlijk ken. Ik ken hem als een man die altijd bereid is om anderen te helpen en wiens deur elke Sjabbat wijd open staat voor iedereen die maar een maaltijd nodig heeft. Deze man is Bentzion Oiring, het hoofd van de Jeruzalemse ZAKA divisie. Hij werd net na de aanslag gefotografeerd met een gewonde baby in zijn handen. Deze baby bevond zich onder de gewonden op de grond, maar een brandweerman liet niemand dichterbij komen, omdat er een brand woedde, en hij bang was voor een tweede explosie.

Oiring ontliep de brandweerlieden, slipte dichterbij, en redde de baby met gevaar voor zijn eigen leven… enkele seconden voordat de tweede explosie plaatsvond. Tegen alle verwachtingen in wist hij, met G-d’s help, de baby ter plaatse te reanimeren.

19 jaar later: Mazal tov!

Afgelopen week, precies 19 jaar na de vreselijke explosie, vierde Sjimon Levy – de geredde baby – zijn verloving, en was Bentzion Oiring een van de eregasten bij deze blijde gebeurtenis; om het wonderbaarlijke verhaal van de bruidegom’s overleving te vertellen.

Mogen we alleen maar goed nieuws horen. Mazal tov!

bruidegom sjimon levy, bentzion oirging, vader van bruidegom   fotocredit Elisaf Cohen

Aanstaande bruidegom Sjimon Levy (links) met zijn redder Bentzion Oiring (tweede van links). Foto: Flash90

Ontwerp zonder titel

De auteur

Yoel Schukkmann

Yoel Schukkmann groeide op in Nederland, waar hij chassidisch werd, wat wij zouden noemen 'ultra-orthodox' Joods. Hij verhuisde daarom in zijn tienerjaren naar Israël om in een jesjiewa te leren....

Doneren
Abonneren
Agenda