Sluiten

Zoeken.

Premier Netanyahu in Oeganda

5 juli 2016

mqdefault - 2020-06-11T151607.796

Voor het eerst in meer dan vijftig jaar bezocht vandaag een zittende Israëlische premier een Afrikaans land ten zuiden van de Sahara. Midden op de dag landde het ElAl toestel op het oude vliegveld van Entebbe.

Dat had een speciale bedoeling. Gisteren was het precies veertig jaar geleden dat de broer van premier Benyamin Netanyahu als enige Israelische militair het leven verloor bij de bevrijding van Joodse gegijzelden op dit vliegveld.

In aanwezigheid van president Museveni en zeven staatshoofden van omringende landen, vond een indrukwekkende herdenking plaats. Uit Israël waren overlevende gegijzelden en vele van hun bevrijders overgekomen om bij deze bijzondere plechtigheid aanwezig te zijn. Premier Netanyahu hield een bewogen toespraak en onthulde enkele gedenkplaten.

Juni 1976
Oeganda heeft een speciale plaats in de recente geschiedenis van Israël. In 1903 stelde Theodor Herzl voor een Joodse staat te stichten in Oeganda, toen het onmogelijk leek deze staat te verwezenlijken op de plaats waar deze ooit was: dat kleine stukje grond aan de Middellandse Zee. Duizenden jaren geleden beloofd aan Abraham, Isaak en Jakob. De plaats waar in 1948 de staat Israël werd gegrondvest, na eerder in 1917 toegezegd te zijn in de Balfourverklaring.

Op 27 juni 1976 kwam Oeganda groot in het nieuws door de kaping van een toestel van Air France, dat op weg was van Tel Aviv naar Parijs met 248 passagiers aan boord. Bij een tussenstop in Athene kwamen vier terroristen aan boord die het toestel kaapten en het dwongen naar het vliegveld Entebbe in Oeganda te vliegen. Daar voegden zich nog acht terroristen bij de groep.

Selectie
In het stationsgebouw van het vliegveld werden de niet-Joden van de bijna honderd Joodse passagiers gescheiden. De twaalf bemanningsleden kozen ervoor bij de Joodse gegijzelden te blijven. De eis van de kapers was de vrijlating van zo’n vijftig terroristen in gevangenschap in diverse plaatsen. De Oegandese dictator Idi Amin was nauw betrokken bij de terroristen. Het ultimatum liep af op zondag 4 juli. In Israël werd druk overlegd op het allerhoogste niveau.

In het diepste geheim werd besloten de gegijzelden te bevrijden. In de nacht van 3 op 4 juli vlogen zes Israëlische vliegtuigen met 100 militairen aan boord naar Entebbe. Er werd zeer laag gevlogen om niet opgemerkt te worden door de radar. In de slipstream van een lijnvlucht van British Airways konden de zes toestellen onopgemerkt landen.

De verrassingsaanval duurde in totaal 53 minuten. Drie gegijzelden kwam om het leven, evenals een vijftigtal Oegandese militairen. Helaas kwam ook de leider van deze missie, die de geschiedenis is ingegaan als operatie Thunderbolt, om het leven door een sluipschutter: luitenant-kolonel Yonathan Netanyahu. Joni is de broer van de huidige premier van Israël.

Doneren
Abonneren
Agenda