Sluiten

Zoeken.

Mijn Jom Kippoer

Door Joanne Nihom - 

10 oktober 2016

mqdefault - 2020-06-11T142654.837

Morgenavond begint Jom Kippoer (Grote Verzoendag) en die eindigt woensdagavond. Het wordt de belangrijkste dag van het Joodse jaar genoemd en is een vastendag waarop je niet mag werken en eten of drinken. Op Jom Kippoer tracht je met jezelf, je medemens en G’d in het reine te komen. Alle gebeden staan in het teken van inkeer.

Om je volledig te concentreren op deze dag zijn er vijf verboden: het eetverbod, het drinkverbod (ook de mond wordt niet gespoeld), men loopt niet op schoenen van leer of schoenen waarin leer is verwerkt (dat kan ook bij sportschoenen het geval zijn), man en vrouw raken elkaar niet aan, men mag zich – afgezien van de vingers en ‘s morgens de oogleden- niet wassen. Men moet al het mogelijke doen om op Jom Kippoer te vasten. Maar het kan om medische redenen niet verantwoord zijn (de hele) Jom Kippoer te vasten. In dat geval is het toegestaan om te eten en/ of te drinken.

Mijn Jom Kippoer
Een hele dag in de synagoge, waar ik meegezogen word in de verhevenheid van de gebeden en de orde van de dienst. Alsof ik in een andere dimensie ben. Dit maakt het vasten makkelijk. Het eten en drinken is iets dat even niet speelt. Vroeger probeerde ik wel eens tussendoor een ommetje te maken, even naar buiten, wat frisse lucht. Maar dan raakte ik uit de sfeer en dat stoorde me.

Mijn Jom Kippoer is een dag van bezinning, van nadenken. Een dag om mezelf te vergeven wat ik beter had kunnen doen en van spirituele reiniging.

Mijn Jom Kippoer is het Avinoe Malkenoe (Onze Vader, onze Koning) een prachtig en indrukwekkend gebed dat onderdeel uitmaakt van de synagoge-liturgie van Rosj Hasjana (Joods Nieuwjaar) en Jom Kippoer.

joannenihom-cirkel

De auteur

Joanne Nihom

Onze journaliste Joanne Nihom woont al enige jaren in Israël. “Israël is voor mij thuiskomen, onderdeel zijn van een ongelofelijke uitdaging. Israël is voor mij het land, de zee, de...

Doneren
Abonneren
Agenda