Sluiten

Zoeken.

Hamas heeft een nieuwe leider en u kent hem waarschijnlijk

Door Yochanan Visser - 

9 mei 2017

mqdefault (79)

Op zaterdag kondigde de islamistische terroristische groep in Gaza aan dat Ismail Haniyeh, de voormalige premier van de Hamasregering in Gaza en de man die zei dat er iedere dag terroristische aanslagen in Israël zouden moeten worden gepleegd, gekozen was als de opvolger van Khaled Mashaal.

Mashaal was niet herkiesbaar omdat hij er al twee termijnen als de leider van Hamas had opzitten. De 54-jarige nieuwe leider is even extremistisch als Mashaal, die sinds 2011 in Qatar woont, na zijn verbanning uit Syrië, en die daar een vermogen heeft opgebouwd van ongeveer 2,6 miljard dollar volgens Globes. Haniyeh is veel ‘armer’ dan Mashaal, zijn kapitaal wordt geschat op slechts 4 miljoen dollar. De nieuwe leider van Hamas woont in een villa in het Al-Shati-vluchtelingenkamp in Gaza, terwijl hij meerdere huizen in de betere wijken van Gaza bezit.

“Israël heeft geen belang in een toename van de al slechte humanitaire situatie in Gaza omdat de kans op oorlog er door toeneemt.”

Haniyeh begon zijn carriere als woordvoerder van Sheihk Ahmed Yassin, de antisemitische spirituele leider van Hamas die in maart 2004 door Israël werd geliquideerd. Hij werd na de verkiezingen in 2006 de eerste Palestijnse premier van Gaza, en werkte eerst onder PA-president Mahmoud Abbas totdat Hamas een gewelddadige coupe pleegde en Fatah uit Gaza jaagde. In 2013 werd Haniyeh benoemd tot plaatsvervangend hoofd van het politieke bureau van Hamas. In die hoedanigheid werkte hij met Mashaal aan een nieuw beleidsdocument dat vorige week werd vrijgegeven.

Beleidsdocument
Het document werd ten onrechte aangeduid als Hamas’s “nieuwe handvest” door een belangrijk deel van de internationale media en zelfs door pro-Israël groepen. Sommige media beweerden dat de taal van het nieuwe beleidsdocument, dat het officiële handvest dus niet vervangt, aangaf dat Hamas gematigder was geworden en nu in staat zou zijn om tot een compromis over het bestaansrecht van Israël te komen.
In werkelijkheid gebruikte Hamas echter iets minder ophitsende- en antisemitische taal maar hield vast aan de oude doelstellingen met betrekking tot de vernietiging van Israël. Ook moedigde Hamas opnieuw de Palestijnse Arabieren aan om geweld te gebruiken om “Palestina van de rivier tot aan de zee te bevrijden”.

“Hamas is van mening dat geen enkel deel van het land Palestina moet worden gecompromitteerd of worden opgegeven, ongeacht de oorzaken, de omstandigheden en de druk en ongeacht hoe lang de bezetting voortduurt. Hamas verwerpt elk alternatief voor de volledige en volledige bevrijding van Palestina, van de rivier naar de zee, “aldus het document.

Khaled Mashaal was vorige maand nog duidelijker toen hij dit zei: “We waren en we zijn nog steeds in een open oorlog (verwikkeld) met (de) criminele vijand (Israël). Dit laat ons geen andere keuze dan jihad en verzet. Deze keuze is Hamas’s primaire strategie”.
“Dit is Hamas. Hamas verandert dus niet van uiterlijk”, aldus Mashaal.

Charme-offensief
De verandering in het leiderschap van Hamas en de publicatie van het nieuwe beleidsdocument zijn vooral gericht op het verbeteren van de betrekkingen met de gematigde Arabische landen en in het bijzonder met Egypte. Hamas raakte de laatste tijd steeds meer geïsoleerd over haar banden met de Moslimbroederschap en de steun voor Salafistische terroristische groepen in Gaza.

Egypte nam ook maatregelen tegen Hamas vanwege zijn steun voor Wilayat Sinai, het filiaal van Islamitische Staat dat actief is in de Sinaïwoestijn, maar zich uitbreidt naar andere gebieden in Egypte. Het wekt dan ook geen verbazing dat het nieuwe document geen melding maakt van het feit dat Hamas een filiaal is van de Moslimbroederschap, zoals het Hamas-handvest zegt.

“Hamas’ scheiding van de Moslimbroederschap is een positieve stap om de banden met Egypte te verbeteren. De grensovergang van Rafah is (immers) de hoofdpoort van de Hamas-gecontroleerde Gazastrook naar de buitenwereld,” zei de voormalige Egyptische minister van Buitenlandse Zaken Mohamed Al-Oraby eind vorige week.

Egypte leek afgelopen zondag positief te reageren op de publicatie van het Hamasdocument, toen de Rafah grensovergang in Gaza voor drie dagen werd geopend na een sluiting van 55 dagen. Hamas zoekt wanhopig betere betrekkingen met Egypte nadat de humanitaire crisis in Gaza vorige maand enorm toenam.

Crisis
De verergering in de humanitaire crisis werd in feite veroorzaakt door de Palestijnse Autoriteit. De PA besloot om voor Hamas bestemde fondsen in te houden; stopte met het betalen van de door Israël geleverde elektriciteit en kortte de salarissen van haar 60.000 werknemers in Gaza met maar liefst dertig procent.

De PA wil alle bronnen van financiering voor de Hamas-regering in Gaza opdrogen, vertelde Dr. Ahmad Majdalani, een lid van het uitvoerende comite van de PLO. De PA dacht blijkbaar dat Israël zou stoppen met het leveren van elektriciteit naar Gaza, waar stroomuitval de economie verlamt en een ongekende milieucrisis veroorzaakte. De regering in Jeruzalem heeft echter geen belang in een toename van de al slechte humanitaire situatie in Gaza omdat de kans op oorlog er door toeneemt.

De PA-maatregelen tegen Hamas hebben betrekking op de voortdurende machtsstrijd over Gaza en met het nieuwe vredesinitiatief van de regering Trump in de VS. De PA wil Trump laten zien dat het wezenlijk van Hamas verschilt en in staat is om de twee Palestijnse autonome gebieden weer onder het bestuur van de centrale regering in Ramallah te brengen.

De PA is Hamas ook militair aan het uitdagen, zoals zondag duidelijk werd toen aan de PLO-gelieerde terreurgroepen een gezamenlijke oefening in de Gazastrook uitvoerden.
“De manoeuvre werd uitgevoerd om nieuwe artillerie- en rakettechnologie te tonen en ‘de eenheid van verzetsbrigades op het slagveld tegen vijand te bevestigen“, meldde Ma’an News in Bethlehem.

“We sturen een boodschap aan de vijand dat we volharden en voorbereidingen blijven treffen voor de strijd, in de voetstappen van onze martelaren op het pad van verzet en strijd”, aldus een woordvoerder voor de terreurgroepen.

visser-2

De auteur

Yochanan Visser

Yochanan Visser maakte vanuit Nederland alija naar Israël waar hij Missing Peace oprichtte, een onderzoeksjournalistiekbureau om de werkelijkheid achter de eenzijdige berichtgeving over Israël bloot te leggen. Zijn grondige research...

Doneren
Abonneren
Agenda