Sluiten

Zoeken.

Een klein groot wonder in Marioepol, Oost-Oekraïne

Door Opperrabbijn Binyomin Jacobs - 

13 april 2017

IMG_2847-270x155

Als Adam van de verboden vrucht heeft gegeten vraag G’d hem: waar ben je? Steeds weer moet ieder mens, iedere Adam, zich die vraag stellen. Ben ik goed bezig? Heb ik mijn tijd juist besteed? En dus vroeg ik mijzelf af: mijn reizen naar Oekraine met Christenen voor Israel, waren ze zinvol?

Okay, ik begrijp dat jullie, Christenen voor Israël, het wel aardig vinden om overal de opperrabbijn te tonen en hiermee een zichtbaar signaal af te geven hoe wij samen en eendrachtig opereren. Met recht een mooie boodschap! Maar toch bleef ik mijzelf een beetje afvragen en ook twijfelen: waren mijn reizen leuke, interessante vakantietripjes of was het nuttig, zinvol, belangrijk?

“Wekelijks hoor ik van Mendel over dat kleine grote wonder: uit Nederland wordt een rabbijn meegenomen naar Oekraine.”

Ik dacht na, peinsde en zag mijzelf staan in die oude ernstig verwaarloosde synagoge van leem in een stadje dat eens voor zeventig procent een Joodse bevolking telde. De sjoel was vol. Oude Joodse mensen, jongeren, mannen, vrouwen. Van heinde en verre waren ze gekomen om hun voedselpakketje op te halen. De meesten van hen kwamen ook van verre, in de spirituele zin van het woord. Jodendom was voor hen na zeventig jaar communisme bijna verworden tot geschiedenis, helaas.

Maar desondanks waren ze er, in hun sjoeltje. En ik mocht ze toespreken. Ze luisterden, er was vertaling en toen: of ik bereid was om hun ook in hun eigen mamme-losjen, hun moedertaal, het Jiddisj, toe te spreken. Ik sprak en velen van hen huilden … Mijn tripje had dus kennelijk emotionele waarde, misschien maar voor even, maar toch.

En toen mocht ik, als een soort koppelaar, Christenen voor Israël in contact brengen met rabbijn Mendel Cohen in Marioepol. U weet wel, die plaats waar recentelijk, vlakbij de sjoel, een belangrijke man uit de Overheid van de Oekraine, werd gedood. Nota bene vlakbij de synagoge. Marioepol, waar nog dagelijks wordt gestreden, het geschut bijna bij voortduring te horen is. En nu komt het: rabbijn Mendel wordt nu gesteund door Christenen voor Israel en kan nu meer dan ooit tevoren voedselpakketten uitdelen.

Gebedspunten

Dank voor deze mooie samenwerking en bid voor het werk van rabbijn Cohen en van Koen Carlier en zijn team in Oekraïne.

Kinderen in Marioepol bakken matzes voor Pesach

Met Pesach heeft hij nu niet één, maar op twee plaatsen in de stad de seideravond. Mensen moeten zichzelf opgeven. Beide plaatsen zijn al volledig ‘uitverkocht’, nog nooit zullen zoveel mensen in Marioepol matzes eten met Pesach. Wekelijks hoor ik van Mendel over dat kleine grote wonder: uit Nederland wordt een rabbijn meegenomen naar Oekraine, ik wist echt niet precies waarom dat zo nodig was, maar ik ging, liet me meeslepen en zie wat er nu gebeurt, niet eeuwen geleden maar nu, nu u dit artikeltje leest.

Breng de Joden thuis

Steun onze actie Breng de Joden thuis. Voor 135 euro maakt u het mogelijk dat één persoon vanuit Oekraïne een nieuwe toekomst kan opbouwen in Israël. Uiteraard is elk bedrag welkom en nodig!

Jacobs website

De auteur

Opperrabbijn Binyomin Jacobs

Opperrabbijn Binyomin Jacobs werd in 1949 in Amsterdam geboren. Hij staat bekend als een bruggenbouwer en is een veelgevraagd spreker.

Doneren
Abonneren
Agenda