Sluiten

Zoeken.

Een ander Palestijns geluid

Door Yochanan Visser - 

2 oktober 2017

mqdefault (67)

Het was in het voorjaar van 2012 dat ik Musab Hassan Yousef in Jeruzalem ontmoette waar hij was om een film te promoten die hij samen met een Israëlisch-Amerikaanse regisseur wilde gaan maken. De film zou over zijn werk als spion voor de Shin Beth, de Israëlische binnenlandse veiligheidsdienst, gaan vertelde hij.

Zijn gestalte viel in het niet naast de bodyguard die hem voortdurend bewaakte, maar zijn grote donkere ogen, zijn charisma en zijn vastbeslotenheid om de waarheid over het Palestijnse leiderschap naar buiten te brengen waren indrukwekkend. Vijf jaren waren verstreken sinds de ‘Groene Prins’ of de ‘zoon van Hamas’ naar de Verenigde Staten was gevlucht waar hij politiek asiel aanvroeg en kreeg.

Kort daarvoor was hij gestopt met zijn werk als mol in Hamas voor de Shin Beth nadat de grond te heet werd onder zijn voeten. In de Verenigde Staten onthulde Musab dat hij in 2005 tot het christendom was bekeerd en begon zijn kruistocht tegen het Palestijnse leiderschap inclusief dat van Hamas. Musab gaf overal lezingen en interviews en publiceerde in 2010 het boek Zoon van Hamas dat het complete verhaal vertelde over zijn uiterst gevaarlijke werk voor de Shin Beth.

De zoon van Sheikh Hassan Yousef, de spirituele leider van Hamas, gaf de Israëlische binnenlandse veiligheidsdienst zelfs informatie over het doen en laten van zijn eigen vader en bracht maanden in een Israëlische gevangenis door om geen verdenking op zich te laden in de kringen van Hamasleiders.

Vorige week was Musab terug in de publiciteit toen hij geheel onverwacht opdook tijdens een vergadering van de VN mensenrechtenraad. De raad staat bekend om haar obsessie met Israël en werd onlangs de wacht aangezegd door de nieuwe Amerikaanse regering van Donald Trump die gedreigd heeft om het Amerikaanse lidmaatschap van de raad op te zeggen wanneer men niet stopt met de volstrekt eenzijdige campagne tegen Israël.

Tijdens de vergadering op 25 september stonden opnieuw de mensenrechtenschendingen van Israël op de agenda. De vertegenwoordigers van schurkenstaten zoals Noord Korea, Iran, Venuzuela en Syrie beschuldigden Israel van zware mensenrechtenschendingen, kolonisatie, het stelen van land, apartheid en zelfs van oorlogsmisdaden.

Maar toen gaf de voorzitter het woord aan Musab Yousef die door Hillel Neuer, de directeur van UN Watch, was uitgenodigd om de Palestijnse delegatie van repliek te dienen.

“Mijn naam in Musab Hassan Yousef en ik groeide op in Ramallah als lid van Hamas”, begon de voormalige Shin Beth spion.

“Ik spreek hier namens UN Watch en richt mij tot de Palestijnse Autoriteit die beweert de enige wettige vertegenwoordiger te zijn van het Palestijnse volk,” zei Musab.

“Waar komt uw legitimiteit vandaan, vraag ik mezelf af. Het Palestijnse volk heeft u niet gekozen en zij benoemden u niet om hen te vertegenwoordigen”, vervolgde Musab terwijl twee Palestijnse vertegenwoordigers die voor hem zaten in verbijstering achterom keken.

Het voormalige Hamaslid nagelde vervolgens de PA en Hamas aan de schandpaal over hun totale minachting voor de mensenrechten van het eigen volk.

“In feite is de ontwikkeling van het Palestijnse individu de minste van uw zorgen. U ontvoert Palestijnse studenten en martelt hen in uw gevangenissen en u martelt uw politieke opponenten,” zei Musab terwijl de twee officiële PA- en PLO-vertegenwoordigers met hun ogen rolden en elkaar verbijsterd aankeken.

“Het lijden van het Palestijnse volk is het gevolg van uw egoïstische politieke belangen. U bent de grootste vijand van het Palestijnse volk. Wanneer Israël niet zou bestaan had u niemand om the blameren. Neem de verantwoordelijkheid voor uw eigen acties. U gooit olie op het vuur van het conflict om vast te houden aan uw misbruik van macht,” bulderde de ‘zoon van Hamas’.

“En tot slot, u gebruikt dit platform om de internationale gemeenschap en de Palestijnse gemeenschap te misleiden over zogenaamde Israëlische verantwoordelijkheid voor de problemen die u creëert”, besloot de voormalige Shin Beth-spion terwijl de zaal doodstil voor zich uit zat te staren.

Musab heeft eerder gezegd dat hij wil meehelpen om vrede te brengen naar het Midden-Oosten en dan wil terugkeren naar zijn vaderland. Hij heeft islam “de grootste leugen in de geschiedenis” genoemd en Allah de “grootste terrorist”. “Alleen Jezus kan de mensheid redden”, volgens Musab Hassan Yousef die vast gelooft dat de weg tot God via Jezus leidt.

visser-2

De auteur

Yochanan Visser

Yochanan Visser maakte vanuit Nederland alija naar Israël waar hij Missing Peace oprichtte, een onderzoeksjournalistiekbureau om de werkelijkheid achter de eenzijdige berichtgeving over Israël bloot te leggen. Zijn grondige research...

Doneren
Abonneren
Agenda