Sluiten

Zoeken.

Dit Israëlische wonderkind verbaast de wereld met zijn pianospel

14 juni 2022

Yoav Levanon

Yoav Levanon, onthoud die naam. Drie jaar oud was hij toen hij voor het eerst speelde op de piano van zijn moeder. Sindsdien is hij amper nog van de pianokruk af geweest.

Op vijfjarige leeftijd gaf Yoav al zijn eerste concert en niet veel later won hij zijn eerste prijs. Door de jaren heen sleepte hij diverse internationale prijzen in de wacht en speelde op de meest prestigieuze podia.

Bekijk hier een optreden van Levanon toen hij zeven jaar oud was:

Ondanks zijn succes is Levanon bescheiden gebleven. Hij is inmiddels 18 jaar en woont nog in zijn geboorteplaats Hod HaSharon, iets ten noorden van Tel Aviv.

Als hij een muziekstuk begint te leren, gebruikt hij de muziektheorie om de structuur en de geschiedenis van het stuk te begrijpen. "Ik probeer te begrijpen wat de componist wilde", legt hij uit, zodat hij het kan uitvoeren en "het mij eigen kan maken".

Levanon heeft het vermogen om muziek te onthouden. Op het podium is er geen bladmuziek voor hem om te volgen; het zit allemaal in zijn hoofd. Zelfs de langste stukken speelt hij uit zijn hoofd.

"Ik vraag me altijd af hoe het zou zijn om een lange toespraak uit het hoofd te leren," zegt hij. "Nou, een muziekstuk vertelt een verhaal. Je begrijpt dat als het deze kant op gaat, het dan die kant op gaat. Het is net als wanneer je een film ziet en je begrijpt het. Zoals in een sonate, de ene keer gebeurt er iets en dan weet je dat het op een andere manier zal gebeuren. Het voelt heel natuurlijk voor mij om muziek te lezen en het dan uit het hoofd te leren."

Lees hier een uitgebreid interview met Yoav Levanon.

Doneren
Abonneren
Agenda