Sluiten

Zoeken.

Children of the War

Door Joanne Nihom - 

23 september 2016

mqdefault - 2020-06-11T143902.524

Weer zo’n mooi en waardevol project in Israël: ‘Children of the War’. Russisch sprekende jongeren worden getraind om Russische overlevenden van de Shoah en veteranen uit de Tweede Wereldoorlog te interviewen. De interviews worden op video opgenomen om zo een levend document te maken.

Initiatiefneemster is Debbie Golan van de stichting Bamidbar. Het project draait al een aantal jaren in het zuiden van Israël, waar de helft van de bevolking Russisch spreekt. Meer dan negentig verhalen zijn inmiddels vastgelegd. De verhalen zijn ondertiteld in het Ivriet en in het Engels om ze voor zo’n breed mogelijk publiek toegankelijk te maken.

Het doel van het project is niet alleen het vastleggen van een deel van de Joodse geschiedenis. Voor de eerste generatie Russen in Israël was het niet eenvoudig om in de Israëlische maatschappij te integreren. Velen spreken alleen Russisch waardoor het contact met hun mede- Israëliërs moeilijk verliep en loopt. Ook het contact met hun vaak in Israël opgegroeide kinderen en kleinkinderen is, en was, daardoor allesbehalve makkelijk.

De ouderen konden hun verhalen vaak niet kwijt, terwijl dat zo belangrijk is om elkaar te begrijpen en waarderen. Via de video kunnen ze nu eindelijk hun verhaal vertellen. Ook worden hun verhalen nu, via de video’s, onderdeel van het verhaal van het Joodse volk.

Het project is helaas een gevecht tegen de klok. Want velen van deze overlevenden lopen tegen de negentig. Veel tijd is er niet meer. Omdat niemand, behalve de overlevenden, de verhalen kennen. Stichting Bamidbar is op zoek naar sponsors.
Voor meer informatie: Debbie Golan: debbie@bamidbar.org

joannenihom-cirkel

De auteur

Joanne Nihom

Onze journaliste Joanne Nihom woont al enige jaren in Israël. “Israël is voor mij thuiskomen, onderdeel zijn van een ongelofelijke uitdaging. Israël is voor mij het land, de zee, de...

Doneren
Abonneren
Agenda