Sluiten

Zoeken.

Artikelen

Activiteiten

Kennisbank

Podcasts

Projecten

Publicaties

Videos

Overig

Holocaustoverlevenden

Terug naar overzicht

Hulp aan Holocaustoverlevenden

Voorkant

In zowel Israël als Oekraïne leven nog vele Holocaust-overlevenden. Een heel aantal van hen leeft in armoede. Ze hebben in hun leven veel meegemaakt en moeten nu rond zien te komen van een kleine uitkering. Christenen voor Israël geeft steun en een luisterend oor aan deze Holocaust-overlevenden.

Waarom steun aan Holocaustoverlevenden?

Veel overlevenden van de Shoah (Holocaust) leven in armoede. Er zijn twee belangrijke redenen waarom deze mensen arm zijn en extra financiële steun nodig hebben.

Reden 1: Helemaal alleen

De overlevenden die na de Tweede Wereldoorlog naar Israël emigreerden, kwamen met lege handen aan. Ze kwamen zonder familie, geld of eigendommen, maar met een traumatisch verleden. Sommigen van hen konden een nieuwe toekomst opbouwen. Maar voor anderen was de Holocaust een te groot trauma. Ze bleven alleen, met nachtmerries die elke nacht opnieuw terugkwamen.

Ook de overlevenden in Oekraïne zijn vaak helemaal alleen. Familieleden zijn veelal overleden en ze komen hun huis niet meer uit.

Reden 2: Medische noodzaak

De tweede reden heeft een medische noodzaak. Ouderdom komt met gebreken. Voor de Holocaust-overlevenden geldt dit net zo goed, maar zij hebben ook nog steeds te kampen met de traumatische gevolgen van de oorlog. Daarom moeten zij vaker een beroep doen op medische voorzieningen en psychische bijstand dan andere ouderen. Zonder financiële steun en een arm om de schouders redden deze mensen het niet.

Het is cruciaal dat deze mensen voorzien worden van de eerste levensbehoeften, maar ook dat ze weten dat er mensen zijn die nog aan hen denken.

Christenen voor Israël helpt!

We steunen verschillende projecten in Israël en Oekraïne die Holocaustoverlevenden helpen. In Israël steunen we onder andere het project 'Amigour'. Amigour biedt zelfstandige huisvesting aan Holocaust-overlevenden. Mensen wonen in een eigen appartement, maar krijgen alle zorg en aandacht die ze nodig hebben. Zo krijgen ze elke dag een telefoontje, waar gevraagd wordt hoe het met ze gaat. Bewoners van Amigour ervaren het wonen daar als een prettige en rustige laatste woonplaats.

Daarnaast is Christenen voor Israël actief in Oekraïne. Het team bezorgt het hele jaar door voedselpakketten bij Holocaust-overlevenden en gaat bij ze op bezoek. Zo weten deze mensen dat ze niet vergeten worden en krijgen ze steun in hun vaak armoedige levenssituatie.

Waarom wilt u Holocaustoverlevenden steunen?

'Troost, troost mijn volk, zo zegt uw God' - Jesaja 40:1

Holocaust-overlevenden hebben het zwaar, door armoede en de herinnering aan de gebeurtenissen tijdens de oorlog. We willen hen laten zien dat er mensen zijn die aan hen denken. Het is voor deze groep mensen erg moeilijk om rond te kunnen komen. Dankzij uw steun worden Holocaust-overlevenden voorzien in hun behoeften en mogen ze de laatste jaren van hun leven in vrede doorbrengen.

Bedankt voor uw hulp!

Doneren
Abonneren
Agenda