Sluiten

Zoeken.

Artikelen

Activiteiten

Kennisbank

Podcasts

Projecten

Publicaties

Videos

Overig

Breng de Joden thuis

Terug naar overzicht

Jij bent geliefd

Safari_27.8.19_davidSalem (287)

De terugkeer van het Joodse volk is een belangrijke en emotionele stap voor veel Joden. De praktische kant, de verhuizing, regelen de meeste mensen zelf. Maar voor de meeste Joden uit Ethiopië is dat geen optie. Veel van hen zijn analfabeet, hebben nog nooit een vliegtuig van dichtbij gezien en komen uit traditionele dorpen en gezinnen. Bovendien hebben ze niet genoeg geld om de emigratie te kunnen regelen. Ze hebben de begeleiding van het Joods Agentschap nodig voor hun verhuizing. Daar helpt Christenen voor Israël al jaren bij.

Speciale aandacht voor kinderen

Omdat de integratie zo intensief is, wordt er speciale aandacht gegeven aan het welzijn van de kinderen. Het Joods Agentschap heeft een programma voor deze kinderen: Yesodot (dat betekent: fundamenten). Kinderen hebben namelijk een sterk fundament nodig om op school mee te kunnen. Ze moeten voelen dat ze deel uitmaken van de samenleving.

Het belangrijkste is dat deze kinderen zich welkom voelen. Daarvoor krijgen de kinderen extra begeleiding in de klas. Ze focussen daarbij op Hebreeuwse les, rekenen en sociale vaardigheden. De hoeveelheid en soort begeleiding is afhankelijk van wat het kind nodig heeft. Meestal komt het erop neer dat ze elke schooldag begeleiding krijgen.

Zomerkampen

Eén van de grotere en belangrijkste activiteiten voor deze kinderen zijn de zomerkampen. Voor deze kinderen die net in Israël zijn aangekomen, is extra begeleiding nodig. Alle activiteiten zijn erop gericht om de kinderen dingen te leren, maar het belangrijkste aspect van de zomerkampen is dat de kinderen samen veel plezier hebben. Ze gaan bijvoorbeeld naar een dierentuin, ze gaan naar het zwembad of strand, of ze kunnen gewoon met elkaar gezellig sporten, dansen, toneel en spelletjes spelen.

Niet zomaar een rugtas...

Aan het einde van het zomerkamp is dan het officiële moment daar voor een deel van de kinderen: ze gaan dan naar de eerste klas (groep drie). Omdat de meeste ouders het zelf niet kunnen betalen, geeft het Joods Agentschap aan al deze kinderen een (kwalitatief goede en orthopedische) rugtas, met alle benodigdheden die ze nodig hebben voor school. Ze mogen kiezen uit een tiental keuzemogelijkheden.

Het is niet zomaar een rugtas. Deze kinderen krijgen de mooiste rugtas die ze zich kunnen wensen. En in de rugtas vinden ze allerlei benodigdheden die ze nodig hebben voor school, zoals pennen, schriftjes, een broodtrommel en kleurpotloden. Waarom? Omdat de kinderen mogen beseffen hoe waardevol ze zijn, en dat zij alleen het allerbeste verdienen.

Op deze manier laten de medewerkers en vrijwilligers van Yesodot de kinderen elke dag opnieuw ervaren: “Jij bent geliefd”.

Ethiopische kinderen hebben plezier tijdens het zomerkamp in 2019
(Foto's: David Salem - Joods Agentschap)

Doet u mee?

We willen deze zomer graag honderdtachtig kinderen een rugtas geven. Eén orthopedische rugtas inclusief toebehoren kost 90 euro. Ook willen we het mogelijk maken voor driehonderd kinderen om mee te gaan met het zomerkamp. De zomerkampen (die zes weken duren) kosten per kind 250 euro. Helpt u mee?

Doneren
Abonneren
Agenda